Kaspar Hauser och självmordsbombaren i Ansbach - Tidningen Kulturen

Minnesmonumentet vid platsen där Kaspar Hauser mördades. Här dödades en okänd av en okänd.

Resereportage
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I låten ”Fri till slut” nämner Håkan Hellström inledningsvis en viss Kaspar Hauser. Vem var han och vad gjorde han i Ansbach – en av flera städer i Bayern som under sommaren 2016 drabbats av blodiga terrordåd? Den 18 juli löpte en 17-årig yxbeväpnad yngling amok på ett tåg nära Würzburg. Han skadade fem passagerare svårt innan han sköts ihjäl av polisen. Fyra dagar senare öppnade en 18-åring eld i ett köpcentrum i München och dödade nio personer, de flesta tonåringar, innan han tog sitt eget liv.

 


Isgart Erhart som hade en statistroll i Werner Herzogs film.

Isgart Erhart som hade en statistroll i Werner Herzogs film.

Det har påståtts att Kaspar var okänd arvinge till furstehuset Baden, kanske en oäkta son till storhertig Karl, och att det var därför han så småningom mördades. Flera försök har gjorts att med hjälp av modern DNA-teknik fastställa hans ursprung och det är inte osannolikt – även om inget kan sägas med bestämdhet – att han faktiskt var arvprins av Baden.
 Kaspar Hauser i Jaume Plensas versio

Kaspar Hauser i Jaume Plensas versio

Annons:

Och den 24 juli (allt detta inom loppet av en vecka) utlöste en 27-årig självmordsbombare en sprängladdning i Ansbach. Han dog och tolv personer skadades. Mannen – en syrisk medborgare som fått avslag på sin asylansökan – hade nekats inträde till en musikfestival, vandrat in mot centrum och låtit bomben detonera vid Eugen's Weinstube. Vid två tidigare tillfällen hade han försökt ta sitt liv. Den här gången lyckades han men fick inte med sig fler människor i döden. Vilket förmodligen var mannens avsikt. I hans mobiltelefon fann polisen en video där han svor trohet till Islamiska staten.

När jag fem dagar senare anländer till Ansbach har tidningarna nästan slutat skriva om honom. Jag bilar runt i den del av norra Bayern som kallas Franken, åker till Nürnberg, Spalt, Dinkelsbühl – och Ansbach. Att jag besöker denna idylliska småstad har inget med självmordsbombaren att göra, snarare är det för Kaspar Hausers skull jag är här. Från mitt hotell är det bara några kvarter till Pfarrstrasse och vinstugan där syriern sprängde sig. Om fler dött hade där förmodligen funnits ett hav blommor. Nu ser jag bara ett par krukväxter och en vattenkanna med solrosor. Bredvid ligger en lapp där någon skrivit: "Låt inte mänskligheten förvissna".

Kaspar Hauser, iförd rock och cylinderhatt, syns lite varstans i staden i form av halvmeterhöga flyttbara plaststatyetter. Dessutom finns ett antal fast förankrade monument, det senaste – skapat av Jaume Plensa – placerat vid huset där Kaspar bodde i Ansbach. Förskrämd sitter han hopkrupen runt ett träd.

Det har påståtts att Kaspar var okänd arvinge till furstehuset Baden, kanske en oäkta son till storhertig Karl, och att det var därför han så småningom mördades. Flera försök har gjorts att med hjälp av modern DNA-teknik fastställa hans ursprung och det är inte osannolikt – även om inget kan sägas med bestämdhet – att han faktiskt var arvprins av Baden.

Hittebarnet Kaspar Hauser påträffades på en gata i Nürnberg den 26 maj 1828. Enligt ett följebrev, som uppgav hans namn och födelsedatum, var han 16 år. Han kunde knappt gå, ej heller tala. Han betraktades som en vilde, ett naturbarn, som nu skulle civiliseras och uppfostras. Drygt tre år senare var han någorlunda presentabel och skickades till en lärare i Ansbach som ordnade bostad och enklare kontorsarbete åt ynglingen.

Den 14 december 1833, vid 21 års ålder, knivhöggs Kaspar Hauser av en okänd gärningsman. Några dagar senare avled han. Vid mordplatsen finns idag ett minnesmonument med en inskription på latin: Hic occultus occulto occisus est ("Här dödades en okänd av en okänd"). Ett antal författare – däribland Paul Verlaine, Herman Melville, H C Andersen och Jakob Wassermann – har på ett eller annat sätt refererat till Kaspar Hauser i sina verk. Men på allvar blev hans öde känt i världen genom den tyske regissören Werner Herzogs film från 1974.

Den spelades varken in i Ansbach eller Nürnberg utan i närbelägna Dinkelsbühl – en bedårande medeltida småstad med ståtliga korsvirkes- och gavelhus, belägen fyra mil söder om Ansbach.

Friluftsmålare från konstakademien i München brukade bege sig dit i slutet av 1800-talet. De bodde vanligtvis på värdshuset Zum Weissen Ross som alltjämt finns kvar. Alldeles intill hotellet ligger torget Schweinemarkt, numera parkeringsplats men fordom marknadsplats för svinhandeln. Där filmades scenen där den okände Kaspar först blir påträffad på ett torg i Nürnberg.

I Dinkelsbühl träffar jag Isgart Erhart som var en av de invånare i staden som sökte och fick en roll som statist i Herzogs film. Den brittiske adelsmannen lord Philip Henry Stanhope hade hört talas om Kaspar Hauser, intresserat sig för hans öde och begett sig till Tyskland i akt och mening att ta hand om och kanske adoptera hittebarnet. I filmen finns en scen där Stanhope i samband med en tillställning presenterar sin skyddsling för societeten. Under några sekunder syns Isgart Erhart i bild och fäller sin replik om Kaspar Hauser: "Das reinste Naturkind!" Ett riktigt naturbarn!

Tilläggas kan att lord Stanhope snart blev besviken på sin skyddsling och aldrig tog med honom till England.
Jag sitter tillsammans med fru Erhart i hennes trädgård och dricker kaffe samtidigt som hon försöker erinra sig den filminspelning som ägde rum för mer än fyrtio år sedan. Hon minns att Herzog kunde bli mycket arg när statisterna inte var helt tysta och stillsamma mellan tagningarna. Han var i Dinkelsbühl två eller tre veckor för att göra filmen. När den väl var klar förhandsvisades den i ett tält på Schweinemarkt för statisterna. Werner Herzog var på plats och lovade att snart komma tillbaka till Dinkelsbühl.
– Men det gjorde han aldrig, säger Isgart Erhart med ett leende.

Werner Herzogs film heter Kaspar Hauser på svenska. Originaltiteln lyder: Jeder für sich und Gott gegen alle. Var och en för sig och Gud mot alla. Var det så syriern tänkte när han sprängde sig till döds utanför Eugen's Weinstube?
Jag lyssnar på Håkan Hellström:

När du är helt ensam och helt själv
Som Kaspar Hauser i sin cell
Du har ärvt universum
Du är den enda
Kvar
Säg aldrig förbi
Nej säg att du är fri till slut
Fast du vet att
Hälften av dom som kämpar
Går under
Och hälften av dom som älskar
Exploderar
Mmm fri till slut

Som självmordsbombaren i Ansbach, exploderad och fri till slut. Vem var han och vem var Kaspar Hauser? En okänd dödad av en okänd.

Johan Werkmäster

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen