Bokmässan 2017 med Bildning, Luther, Röster från Irland och den blåvita 100-åringen  - Tidningen Kulturen

Kulturreportage
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Bildning - detta är årets tema på Bokmässan i Göteborg. Man passar bland annat på att fira 500-års jubileet av reformationen, en process som präglat europeisk historia och som ledde till avgörande förändringar på lärdomens område. Läskunnigheten ökade och kunskap demokratiserades. Ett speciellt Martin Luther seminarium, lett av Mark Levengood, hålls på engelska för att fira bildningen och reformationen - och för att göra reklam för SVT:s nya programserie Mark och Luther


Årets inbjudna röster är Röster från Irland.
Literature Ireland har tidigare haft succéer med att exportera det gamla gardet av författare, i år är det de nytända stjärnorna, som romanförfattarna Sara Baume, Sally Rooney, Rob Doyle, Eimear McBride och Mike McCormack, som kommer att representera den gröna ön. Även gaeliska poeter utlovas. Men det finns även tid för att fira ett par klassiska giganter: Samuel Beckett och Oscar Wilde.
Martin Luther

Martin Luther

Annons:

I år firar man också Finland 100 år, vilket passar bra ihop med bildningstemat, eftersom Finland kan stoltsera med ett av världens bästa skolsystem och även ett av världens bästa bibliotekssystem.

 

 

Den gröna ön bjuder på nya romanförfattare


Årets inbjudna röster är Röster från Irland.

Literature Ireland har tidigare haft succéer med att exportera det gamla gardet av författare, i år är det de nytända stjärnorna, som  romanförfattarna Sara Baume, Sally Rooney, Rob Doyle, Eimear McBride och Mike McCormack, som kommer att representera den gröna ön. Även gaeliska poeter utlovas. Men det finns även tid för att fira ett par klassiska giganter: Samuel Beckett och Oscar Wilde.

Författare från flera andra länder, bland annat Ryssland, Brasilien, Indonesien och Kenya, står också på gästlistan.

 

Årets omslagsförfattare på seminarieprogrammet är den omsusade Arundhati Roy som gjort comeback till skönlitteraturen efter 20 år med  boken Den yttersta lyckans ministerium. Hennes debutroman De små tingens gud är redan en modern klassiker.

 

 

Navigera rätt i barnboksfloden

 

Barnböcker tar allt större plats på mässan - och under ett seminarium diskuteras det faktum att det utkommer fler och fler barnböcker för varje år, medan barnbokskritiken är på tillbakagång. Vad finns det för kvalitetskontroll?

 

Frukta icke! Det finns gott om kvalitetsförfattare som skriver barn- och ungdomsböcker och som kommer till Bokmässan! Bland annat Alfons Åberg författaren Gunilla Bergström, årets Peter Pan pristagare Dasha Tolstikova, som skrivit och illustrerat Mitt år av längtan, och aktivisten Angie Tomas, som är involverad i Black Lives Matter, och är aktuell med ungdomsromanen The hate u give.

 

Det är inte bara barnboksutgivningen som växt till en flod. Något som det också blir fler och fler av är för varje år är antalet deckare OCH antalet deckargenrer. Nya deckargenrer tycks dyka upp hela tiden, utan att några av de gamla försvinner.

 

Nyckeln till en bra deckare

 

Crime Scene är en omtyckt ny scen på Bokmässan och på lördagen avlöser stjärnorna varandra i en strid ström. Det är möjligt att träffa och lyssna på mängder av både svenska och internationella deckarförfattare.

 

Lördagen är den stora deckardagen. Spårhunden delas ut till bästa deckare för barn/ungdom (nominerade: Widmark/Lidbeck , Ritta Jacobsson och  Elsie Petrén). Det nordiska kriminalromanpriset Glasnyckeln delas ut till bästa nordiska deckare för vuxna, Malin Persson Giolitos Störst av allt. Det är den femte gången som en kvinnlig deckarförfattare kammar hem detta pris, nionde gången som det går till en svensk författare (priset har funnits i 26 år).
Camilla Läckberg har skrivit om modern häxjakt i romanen Häxan. Den skotska krimdrottningen Val McDermid har skrivit om hur kvinnor förföljs på nätet - med dödlig utgång - i succéromanen Splinter the Silence. Män som hatar kvinnor finns det gott om. Bland de engelskspråkiga programpunkterna finns även den nya Millennium romanen och där utlovas ett spännande möte. En person som betytt mycket för Stig Larssons och David Lagercrantz framgångar utomlands är den brittiska förläggaren Christopher MacLehose, som varit en kraft att räkna med i den brittiska förlagsindustrin sedan 1960-talet. Han finns på plats för att diskutera Salanders och Blomkvists äventyr i den nya romanen, tillsammans med David Lagercrantz.

 

Må gott med en kopp te och brittisk feel-good!

 

Om deckare inte är din kopp te kanske Sophie Kinsella och Jenny Colgan är det? Dessa smarta feel-good favoriter, som ofta tar pulsen på det moderna samhället och skriver med en humoristisk udd, ska träffas över en kopp te - inför publik. Kanske med bakverk från Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden?

 

Så blandas salt och sött och för mycket av en god sak kan vara alldeles underbart.

 

Bildningens bägare blir aldrig full, bildning är en alltid pågående resa.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen