Reseaffischer med glamour och humor - Tidningen Kulturen

Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Kulturreportage
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 På Nationalmuseet i Helsingfors pågår just nu en utställning över findlänska reseaffischer. Det är startskottet för museet att fira att det självständiga Finland fyller 100 år.
 Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Come to Finland på Nationalmuseet i Helsingfors. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

 

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.
Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen
I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

I utställningen Come to Finland har affichjägaren Magnus Londen 100 vintage-affischer originaltryck. Foto: Karin Lindroos & Come to Finland Publishing

Annons:

 I utställningen Come to Finlandhar affischjägaren Magnus Londen samlat ungefär 100 vintage-affischer i originaltryck.Ursprungligen var en affisch en tidtabell i stort format. (Så att resenärer skulle kunna se när färjan gick från Helsingfors till Stockholm och andra städer.) Men så småningom utvecklades och uppstod den illustrativa affischkonsten med syfte att locka besökare till Finland.

 Glamorösa bilder och attraktiva budskap

Med drömmar och fantasier som skildrades genom vackra, natursköna och ofta glamorösa bilder och attraktiva budskap skulle turistnäringen i Finland blomstra. Bilden av Finland som ett mörkt och allvarligt land skulle bort.

– Här syns det att man egentligen alltid varit ett öppet och välkomnande land som vill ha internationella kontakter, säger Magnus.

 Att besöka utställningen Come to Finlandär en spännande resa genom gamla tiders Finland. När Magnus guidar runt i lokalen märks det att han har stor kunskap om både affischerna och konstnärerna som gjort dem. Det här är verkligen något som han brinner för och han levandegör utställningen så att den blir än mer intressant.

 Naturens kraft på natten

Den första reseaffischen i Finland gjordes 1893 av den berömda konstnären Akseli Gallen-Kallela. Under den här tiden var det en stor ära att få göra en reseaffisch och bara kända, etablerade konstnärer tillfrågades om uppgiften.

Staden Imatra i södra Karelen i Finland hade ett nytt hotell som skulle marknadsföras på den nya affischen och där syns även Saima kanal, Imatras fors och bron som korsar floden Vuoksen.

 – Affischen skildrar Finlands storslagna natur och genom de strålkastare som avbildas mitt på bilden visar man på att det går att njuta av naturens kraft även på natten, säger Magnus.

Strålkastarna var uppsatta för att forsen skulle synas även då det var mörkt ute, vilket var ett nytt fenomen på den här tiden. Denna första affisch gjordes på ryska och franska för att vända sig till de människor i S:t Petersburg som hade råd att resa.

En ny medelklass

På 1950-talet när Finland och resten av Europa började hämta sig från andra världskriget blev reseaffischerna lite gladare och humor blev ett viktigt inslag. En ny medelklass föddes och det blev det även vanligt att ta med sig barn på resan. 

– Man kan lära sig mycket om historien genom att titta på affischerna, säger Magnus.

En vid den här tiden känd grafiker inom reseaffischer var Osmo K. Oksanen. Han började med att göra filmaffischer, men kom snart att påbörja ett samarbete med Finska statsjärnvägarna, där den många gånger humoristiska reklamen skulle få fler besökare att resa med tåg i Finland.

Det var oftast pojkar som skulle avbildas på affischerna, så när Osmo bad sin dotter att vara modell för honom och bära sin mammas sminkväska på gården, gjorde han om henne till en glad pojke som på bilden har en resväska i handen. På axeln bär pojken ett par skidor som symboliserar äventyret som ligger framför honom och naturligtvis syns ett tåg i bakgrunden.

Bilden gjordes även i en annan variant som passade för sommaren. På den affischen har skidorna bytts ut mot ett paraply, som självklart är bra att ha med sig på sommaren i Finland!

 Finska Lappland exotiskt

Finska Lappland ansågs vara det mest exotiska man kunde besöka, speciellt för tyska och franska turister, som tog sig dit med tåg. Detsågs som både vackert och magiskt; som att åka till en sagovärld. Eftersom turisterna ofta kom dit med nattåget, ökade kanske intrycket av den magiska spänningen i mörkret.

 

– Ofta stannade besökarna som reste till Finland flera veckor och verkligen tog sig tid till att lära känna landet, säger Magnus.

Ingrid Högström-Bade är en svensk konstnär som finns med i utställningen. Eftersom hon inte längre finns i livet, tog Magnus Londen kontakt med hennes dotter i Sverige, som blev väldigt glad över att han ville ha med affischerna.

 Escalante vann reseaffischtävling

I slutet av 2016 ombads nutida konstnärer och grafiker att delta i en tävling som skildrade hur de ville att en reseaffisch för Finland skulle se ut i dag och dessa finns med i den sista delen av utställningslokalen. Vinnaren blev Omar Escalantes poster med en ung kvinna som gör sig redo att hoppa i en isvak. I bakgrunden syns skog och en enslig stuga.

– Escalante är uppvuxen i Guatemala och när han gjorde affischen hade han inte bott länge i Finland, men han lyckades fånga stämningen helt rätt, säger Magnus.

Alla de nya affischerna har naturen med i blickfånget. Liksom på gamla tiders reseaffischer är det främst den som ses som Finlands starka sida och med vars hjälp besökare ska lockas att komma till landet.

Delar turismhistoria med Sverige

Bakgrunden till utställningen Come to Finlandär att Magnus en dag fick syn på en affisch från 1930-talet i ett skyltfönster i Helsingfors. Bilden föreställer en elegant kvinna som sitter vid ett bord på en uteservering och smuttar på champagne medan Helsingfors stad med Nationalmuseet, riksdagshuset och en spårvagn syns i bakgrunden. Magnus blev så inspirerad av denna affisch att han bestämde sig för att börja samla på reseaffischer i originaltryck.

Detta ledde i sin tur till en bok - och nu en utställning på Nationalmuseum som pågår fram tills den 28 maj. Därefter kommer den till Kiel till hösten och Magnus tycker att det även hade varit roligt om den kommer till Sverige eftersom Finland och Sverige delar mycket av sin turismhistoria.

 FAKTA

Utställningen Come to Finland på Finlands Nationalmuseum är ett samarbete mellan: Affischjägarna RF, Svenska kulturfonden, Suomi Finland 100 och Magnus Londen.

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts