USA:s nye president övertrumfar fiktionen. - Tidningen Kulturen

Victor Klemper Bundesarchiv CC-BY-SA 3.0

Kulturreportage
Verktyg
Typografi

George Orwells framtidsroman ”1984” säljer som aldrig förr i USA just nu. Det är inte att undra på, verkligheten sedan presidentinstallationen den 20 januari har redan inhämtat mycket av Orwells dystopi, inte minst hans tankar om ”newspeak”, det politiskt manipulerade språket. Den nyss tillträdde amerikanske presidentens taleskvinna kom på en fiffig term i trängt läge, när hon överbevisades om att hon ljög lika fritt och hämningslöst som sin arbetsgivare: det var inte ljug utan alternativa fakta, ”alternative facts”. 
Philip Roth

Philip Roth

 

Om han skulle råka läsa ett par böcker av Sinclair Lewis och Philip Roth skulle han säkert känna igen en hel del. ”It can´t happen here” (1935) är en av nobelpristagaren Sinclair Lewis mindre kända men mera läsvärda romaner (det är inte mycket av allt han åstadkom som stått sig, kanske bara ”Babbit”, ”Main Street”, ”Dodsworth” och ”Arrowsmith”). Det som inte troddes kunna hända i verkligheten händer i fiktionen: en diktator tar över makten i USA, liksom Hitler gjorde det i Tyskland i början av 1933.
Boken byggde på den populistiske Louisiana-guvernören Huey Longs karriär som så när slutat med presidentposten, om en vettvillings kula inte stoppat honom i Baton Rouge 1935.
Father Coughlin

Father Coughlin

Annons:

Snart kan vi nog använda också Victor Klemperers bok om nazimens förvanskning av tyska språket, ”LTI, – Lingua Tertii Imperii: Notizbuch eines Philologen” (1947) som handbok för det amerikanska nyspråket. Där skildrar han hur det officiella språket gradvis förändrades och förvanskades i trettiotalets Tyskland: ”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.” I USA just nu tycks processen gå med ilfart, särskilt hos en ledare som inte läser romaner men – vilket avslöjats av hans första hustru – hade Hitlers samlade tal på nattduksbordet. Kanske har han dock läst Macchiavellis cyniska handbok ”Fursten”. 

Om han skulle råka läsa ett par böcker av Sinclair Lewis och Philip Roth skulle han säkert känna igen en hel del. ”It can´t happen here” (1935) är en av nobelpristagaren Sinclair Lewis mindre kända men mera läsvärda romaner (det är inte mycket av allt han åstadkom som stått sig, kanske bara ”Babbit”, ”Main Street”, ”Dodsworth” och ”Arrowsmith”). Det som inte troddes kunna hända i verkligheten händer i fiktionen: en diktator tar över makten i USA, liksom Hitler gjorde det i Tyskland i början av 1933. 

Boken byggde på den populistiske Louisiana-guvernören Huey Longs karriär som så när slutat med presidentposten, om en vettvillings kula inte stoppat honom i Baton Rouge 1935. Sydstatsförfattaren Robert Penn Warren använder sig av samma händelser i sin politiska roman ”All the King´s Men.” Om inte om hade varit så skulle historien ha sett annorlunda ut, det är receptet för det som kallas kontrafaktisk historieskrivning. Engelsmannen Robert Harris gjorde samma sak i sin ”Fatherland” där tyska trupper efter att ha invaderat England marscherar nerför Regent Street, liksom de i verkliga livet klampade fram längs Champs-Élysées.

Philip Roths ”The Plot Against America” (2004) genomför ett fascinerande kontrafaktiskt tankeexperiment: vad hade hänt om demokraten Franklin Delano Roosevelt förlorat sin tredje presidentperiod 1940 till en ärkekonservativ motkandidat med diktatoriska ambitioner? Kandidaten som vinner valet (i romanen) är flygaresset Charles Lindbergh, svenskättlingen från mellanvästern som på tjugosju timmar som den förste genomförde en ensamflygning över Atlanten, från New York till Paris, i sin Spirit of St Louis och på kuppen blev en folkhjälte. Mindre känt är att han var en ivrig isolationist som ville hålla USA utanför ett europeiskt krig, och en uttalad antisemit.

Som i många tidigare romaner lånar Philip Roth friskt från den egna barndomsmiljön i Newark, den här gången är han närgånget självbiografisk. I centrum står de strävsamma föräldrarna, pappan är försäkringsagent, och deras judiska grannar och bekanta. I huset finns också storebror Sandy, den frimärkssamlande lille Philip, och den rebelliske kusinen Alvin vars föräldrar är döda. Med Lindbergh vrids USA åt höger. Han sluter fördrag med Hitler vid ett möte på Island, och snart genomsyras hela Amerika av allt värre judeförföljelser. Mönstret tycks hämtat från nazisternas Kristallnatt men kanske också från inhemska raskravaller. Likriktningen genomförs med hjälp av FBI, polis och militär. De oppositionella tystas, och judarna skickas till ghetton.

Kända ansikten dyker upp och gör det hela trovärdigt, från den skarpt antisemitiske Henry Ford i Detroit och den lika judefientlige radiodemagogen Father Coughlin, till dem som försvarar demokratin, bland andra New York-guvernören Fiorello La Guardia och den judiske journalisten Walter Winchell (som det går värre för i fiktionen än i verkligheten). Paret Lindbergh – Charles och hans hustru Anne Morrow – spelar huvudroller, och man kan ibland tycka att tankeexperimentet tar heder och ära av dem. 
Till sitt försvar citerar Roth på slutet ett pinsamt antisemtiskt uttalande i ett av flyghjältens tal 1941. Men mest ser man återverkningarna av den politiska vindkantringen på den judiska familjen Roth. Alvin tar sig över gränsen till Kanada och blir motståndsman, Sandy blir för en kort tid en jugendhitlersk mönstergosse, och berättaren Philip drömmer om amerikanska frimärken överstämplade med hakkors (ett av dem finns med på bokens omslag). Det är en förtätad berättelse om något som mycket väl hade kunnat hända. 
När Philip Roth drygt trehundra sidor fram i boken får brått att knyta samman alla lösa trådändar blir det lite schematiskt, men fram till dess har det varit mycket övertygande. Och när historien är färdigberättad följer en summering av de viktigaste historiska gestalterna och deras faktiska krönika, och i tillägg citeras alltså Charles Lindbergh själv, kanske för att desarmera alla anklagelser om att utnyttja honom i kontrafaktiskt syfte. Det här skulle inte kunna hända i Amerika – men gör det nog dessa dagar. Hos både Sinclair Lewis och Philip Roth är det lögn och förbannad dikt, men det ligger obehagligt nära det troliga. Båda böckerna har plötsligt fått en förfärande aktualitet.

 

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts