Ralph Waldo Emerson Dagar - Tidningen Kulturen

Kulturreportage
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ralph Waldo EmersonEmersons dikt Days är inte helt lätt att förstå. Men i hans dagbok finns några rader som kan göra det lättare:

 Dagarna kommer och går som beslöjade gestalter, sända från en avlägsen, vänlig grupp, men de säger ingenting, och om vi inte använder de gåvor de för med sig, bär de tyst bort dem.

 Det som sägs i den första strofen i hans dikt Days är då kanske, uttryckt på prosa, något som:

 "När vi vaknar på morgonen, vet vi inte vad som kommer att hända under dagen. Vi kanske tror att något bra eller något dåligt ska hända. Men det kan vara fel. Vad som händer är, att varje dag ger oss chansen att finna just det vi helst önskar oss."

 Det är en välmenande och rätt allmänt omfattad tankegång. Men den andra och sista strofen tycks säga något annat. Författaren konstaterar att han inte har lyckats leva efter denna lära, har bara hunnit ta "några grönsaker och äpplen". På det hela taget har han missat de chanser som livet erbjöd honom, och han ser sig hånad av Dagen (i originalversionen skriver Emerson "Days" och "Day", med stort D). Det sägs att hon bär ett "högtidligt pannband", vilket kanske markerar ett erkännande av hennes höghet och auktoritet. Hennes hån får honom att inse sitt misstag, och dikten tycks utmynna i en viss bitterhet.

 Erik Carlquist, översättare

 

 

 

Ralph Waldo Emerson Dagar

 

 

 

 

 

 

Tidens döttrar, de hycklande dagarna,

svepta i dok och stumma, liksom barfotadervischer,

marscherande en och en i ändlös rad,

bär diadem och risknippen i sina händer.

De erbjuder var och en de gåvor som passar:

bröd, riken, stjärnor, himmel som omsluter allt.

 

Från min igenväxta trädgård såg jag paraden,

glömde mina morgonönskningar, tog snabbt

några grönsaker och äpplen. Dagen vände

och gav sig tyst iväg. För sent såg jag

hånet under hennes högtidliga pannband.

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen