Borgeby - ett tusenårigt drama - Tidningen Kulturen

Kulturreportage
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Från början övervägde vi att låta hela filmen handla om Ernst Norlind och hans familjStrax norr om Lund, strategiskt beläget nere vid Lödde å ligger Borgeby slott, en inte så ofta uppmärksammad men inte desto mindre viktig plats i den skånska kulturhistorien. I över tusen år har denna borg existerat och har genom tiderna inhyst en mängd färgstarka personligheter, från vikingakungen Harald Blåtand som var den som grundade borgen, till de sista privata ägarna, konstnärerna Ernst och Hanna Norlind. På grund av sin placering har slottet genom sekler varit skådeplats för en mängd dramatiska historiska händelser. Nu kommer filmen om Borgeby slott i regi av Stefan Elkington. [INGRESS HIT]

Det var Stefan Elkington själv som, under jobbet med ett reportage om slottet för lokal-tv, kom på idén att man borde göra en film om Borgeby. Under intervjun till inslaget överraskades han över vilka mängder spännande historier och anekdoter det fanns om stället.

- Från början övervägde vi att låta hela filmen handla om Ernst Norlind och hans familj, eftersom det finns så mycket material att tillgå bara om dem. Samtidigt kände vi att vi ville få med det faktum att slottet funnits i över tusen år och att det överlevt så mycket.

Ett skånskt kulturcentrum

De sista privata ägarna till slottet var konstnären Ernst Norlind och hans hustru Hanna. Tillsammans skapade de på Borgeby ett kulturellt centrum i Skåne. Författare, kulturpersonligheter och andra konstnärer, såväl svenska som internationella, besökte slottet. Personer som Ellen Key, Rainer Maria Rilke, Sten Broman med flera vistades alla här. Man umgicks även med filosofer som akademiledamoten Hans Larsson, författare som Anders Österling och Ola Hansson och många konstnärer, bland andra Tora Vega Holmström.

Ernst Norlind själv var en känd konstnär, men även författare och inte minst en mycket duktig musiker. Som det senare finns han till och med omnämnd i en sång av Edward Persson. Sonen Staffan som redan som liten var ett känsligt barn, kom även han att i vuxen ålder bli konstnär. Han plågades dock av väldiga ångestattacker och blev därför så småningom lobotomerad.

Ideell filmverksamhet

Filmen ”Borgeby – ett tusenårigt drama” kommer ut till julSom ung regissör kan det vara svårt att få finansiärer och man har sällan någon större budget att röra sig med. Men Elkington lyckades bli finansierad av Leader Lundaland. Villkoret för stöd från dem är dock att företag inte ska få ekonomisk vinning. Filmen kommer därför att produceras och distribueras på ideell basis och utan vinstintresse till bibliotek och skolor. Man kommer också att kunna se den på nätet. En referensgrupp där historikerna Sven Rosborn, Anders Reisnert och Anders Ödman ingår, jobbar med att säkerställa att arbetet blir så historiskt korrekt som möjligt.

Istället för skådespelare har Elkington använt sig av proffsstatister och är mycket positivt överraskad över hur liten skillnaden mellan dessa två grupper är.

- Alla som vi har jobbat med har varit otroligt duktiga.

Vill väcka historieintresse

Stefan Elkington vill med sin film försöka väcka intresse hos bland annat unga människor som kanske ännu inte fått upp ögonen för historia.

- Historia blir nyttigt när den kan användas som underlag för att reflektera över mänskliga handlingar, både det som hänt och hur man själv skulle agera i samma situation, säger han.

Han menar att det finns två sätt att se på historien:

- Antingen kan man analysera och värdera historiska handlingar efter dagens moral och normer eller kan man se dem utifrån ett samtida perspektiv och bedöma dem utifrån dåtidens rådande synsätt. Givetvis måste man tänka på att vi idag har andra förutsättningar, mer ackumulerad kunskap och andra normer och regler än vad de hade då de fattade sina beslut. Men vissa saker är allmänmänskliga och kan inte bortses ifrån, oavsett var i vår historia vi befinner oss.

Elkington ger som exempel den svenske kungen Karl X, som vid belägringen av Köpenhamn 1659, gav sina soldater lov att våldta fritt i två dagar.

- Personligen lutar jag emot att man bör analysera saker utifrån vår tids moral, man kan inte bara skylla riktigt vidriga historiska handlingar på att så var det på den tiden. För i grund och botten är människor alltid människor och vi har inte ändrat oss så mycket.

Filmen ”Borgeby – ett tusenårigt drama” kommer ut till jul. Elkingtons team kommer därefter att ge sig i kast med nästa projekt, en film om de skånska krigen. Det han personligen tycker är mest intressant är slaget vid Lund, vilket förvisso är ett av de blodigaste slagen i Skandinaviens historia, men inte alls så avgörande som historieböckerna ofta låter påskina. Det handlar om ett krig fyllt av missförstånd, myter och anekdoter.

- Ett perfekt underlag för en spännande film, konstaterar Elkington.

Sofie Nikolajsen Bjarup

 

 

 

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen