Ulf Stenberg Den gamle stinsen 1 - Tidningen Kulturen

Ulf Stenberg

Utopiska geografier
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Korta berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen. Första berättelsen: Bågskytten
Du är inte precis vad man menar med en reslig karl. Du krymper, det ser man på långt håll. Det var därför jag tog kontakt med dig. Du är en av oss. Jag skulle gissa att du har minst två hundra år på nacken. Men om vi lyckas befria Henriette lovar jag att avslöja det månghundraåriga bågskytteknepet för dig. Jag blev alldeles paff, vad var detta? Hallucinationer? Ett begynnande vansinne?

Bågskytten

 

Först ut var en liten, tanig person som hette Anton Kvist. Han hade skrivit sin berättelse på ett mycket litet papper. Han beledsagades av en pojke av mer normal längd som hade fått hjälpa till med att rycka nummerlappen ur hållaren. Anton nådde inte upp. Hans röst var inte heller högljudd, pojken monterade därför upp en högtalaranordning med mikrofon framför Anton, som efter denna procedur hoppade upp i pojkens knä. De såg ut som en buktalare med sin docka. Pojken hette Olle.

Jag var hur som helst mycket spänd på att få höra Antons berättelse, liksom de övrigas i kön av berättare som alla väntade på sin tur. Han började mycket svagt, det kom knappast fram ett ljud, vilket Olle snabbt rättade till med en enkel vridning på volymreglaget. Anton höll hårt i det lilla pappret.

"Hmm, hmm, jag har fått i uppgift ... nej, fel, jag har tagit på mig uppgiften att berätta om något som förmedlades till mig av en person som var mycket mindre än jag själv. Han var inte mycket större än mitt vänstra öra, som jag upplät åt honom en stormig natt för inte så länge sedan. Det var kolsvart ute, vinden ven runt husgavlarna och regnet smattrade mot plåttaket. Jag sov som en stock, tills jag vaknade av att någon knackade på mitt vänstra öra, på samma sätt som man knackar på en port, ganska kraftigt med andra ord. Anton, sa rösten med klar stämma, vakna! Jag trodde jag drömde, men knackandet fortgick och det kittlade så till den grad att jag var tvungen att tända sänglampan för att kunna se vad det var som pågick och vem som hade tilltalat mig med mitt rätta namn.

Då kröp han fram längs med kudden och presenterade sig som greve Holstein-Saxen, klädd i stiliga sjuttonhundratalskläder, med plymhatt och allt. Han bugade sig konstfullt och bad om ursäkt för att han störde, men han hade ett synnerligen brådskande ärende. Det gällde liv eller död. Hans älskade Henriette satt inlåst på Svartborgen hos den grymme fursten, Igor, som hotade att ta livet av henne om inte greve Holstein-Saxen avslöjade sitt knep med armborstet, som gjorde att han vann alla bågskyttetävlingar.

Här måste jag komma med en viktig upplysning, nämligen den att man i denna trakt jämställde armborstet med pilbågen, det spelade alltså inte någon roll vilken av dem man använde vid bågskyttetävlingarna, allt enligt vad greven utförligt berättade för mig. Men greven ville för allt i världen inte avslöja sitt knep som hade funnits i släkten i flera hundra år. Nu ville han att jag skulle hjälpa honom att befria hans älskade Henriette ur fångenskapen. Jag var förstås tveksam, men kände samtidigt att jag borde hjälpa honom. Och var inte fursten större än greven borde det vara en enkel match.

Angående storleken kunde jag inte låta bli att fråga honom. Hur kom det sig att han var så liten. Jo, sa han, det beror på tidsskillnaden. Från sjuttonhundratalet till tjugohundratalet. Vi krymper med åren, och tre hundra år är en lång tid. Förresten, du själv då, har inte du märkt något.

Du är inte precis vad man menar med en reslig karl. Du krymper, det ser man på långt håll. Det var därför jag tog kontakt med dig. Du är en av oss. Jag skulle gissa att du har minst två hundra år på nacken. Men om vi lyckas befria Henriette lovar jag att avslöja det månghundraåriga bågskytteknepet för dig. Jag blev alldeles paff, vad var detta? Hallucinationer? Ett begynnande vansinne?

Jag kände mig samtidigt bunden av mitt redan halvt om halvt givna löfte att hjälpa en broder i nöd. Sagt och gjort. Men jag tänker inte här och nu avslöja bågskytteknepet för er".

Ulf Stenberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen