Christer Hermansson och AVANTI! - Tidningen Kulturen

Christer Hermansson

Utopiska geografier
Verktyg
Typografi

Utdrag ur den satiriska romanen AVANTI! som utkommer i mars 2017 på Bokförlaget Mormor.
 

Christer Hermansson, född 1963, är författare och har tidigare utgivit flera romaner, diktsamlingar och debattböcker om bibliotek och kommunal kulturadministration: Ich bin ein Bibliothekar!, Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?, Kulturchefen och Kontorsmannen. Han arbetar också som kulturchef i Strängnäs kommun.

 

 

Uppstartsmöte

 

Tisdag den 16 augusti 2016 var en strålande sommardag. Solen dominerade, himlen var molnfri, luften stod nästan helt stilla. Det var varmt och svettigt.

I mötesrummet Tillsammans, uppkallat efter kommunens nyligen politiskt antagna vision: ”Tillsammans utvecklar vi framtidens kommun med individens behov i fokus”, satt fyra till synes välmående personer och granskade varandra nyfiket. De var alla fräscht bruna i huden efter att förmodligen ha tillbringat stora delar av semestern utomhus. Två kvinnor och två män som satt mittemot varandra vid ett bord.

En av männen, storväxt och med en rejäl kulmage, han hade en ganska vulgär hjärtmönstrad röd och vit kavaj på sig, reste sig och ställde sig framför whiteboardtavlan.

–        Ja, mina kära kolleger, då sätter vi igång! Välkomna! Det är jag som är Leonard Lundberg, utvecklingsdirektör sedan den 1 mars i år. Vi kommer att hålla på i max 45 minuter. Jag är tidhållare. Kommundirektören rekryterade mig som utvecklingsdirektör, en helt ny tjänst för övrigt, efter att ha hört mig föreläsa på en konferens som Näringsdepartementet anordnade. Han blev oerhört betagen av min föreläsning om leanmöjligheter i offentlig sektor, och det kan jag faktiskt förstå. Det var många som var imponerade.

En av kvinnorna i rummet viftade ivrigt med sin högerhand.

–        Du behöver inte räcka upp handen, log Leonard. Bara säg det du vill säga, det här är inte en samling på förskolan.

–        Ja, jag heter Emma Thorsdottir, jag har isländskt blod i mina ådror, därav mitt efternamn, och apropå blod så blöder du i huvudet, Leonard.

–        Gör jag? Jävlar!

–        Ska jag hämta något att torka med, undrade Emma.

–        Nej tack, jag har en näsduk i fickan. Ni får ursäkta mig, men jag rakar mitt huvud flera gånger i veckan när jag arbetar, men nu när det har varit semester har jag låtit håret växa. Jag tog väl i för hårt i morse, och då kan det komma blod. Jag lovar att det inte ska hända igen i ett sådant här viktigt sammanhang.

–        Det gör ingenting, sa Emma.

–        Nej, men jag vill fortsätta min introduktion. Leonard harklade sig. Det finns ett syfte med att just vi har samlats. Jag ska berätta varför.

 

Leonard öppnade en flaska mineralvatten och hällde upp i ett glas.

–        Som ni redan vet behöver kommunen bli bättre på… ja, allt. Så är det. Även om politikerna inte väljer att uttrycka sig så transparant och tydligt som jag gör. Kommunen behöver utveckla ett nytt målstyrningssystem och förbättra den kommunala organisationen, göra den mer effektiv och kvalitetssäker, både på politiker- och tjänstemannasidan, så att medborgarna känner att de kan lita på oss som arbetar i den offentligt finansierade verksamheten. Vi är till för medborgarna, kunderna, skattebetalarna – kärt barn har många namn, sa Leonard. Och det är därför jag och den kvalitetsgrupp som ni nu ingår i har fått ett uppdrag.

Leonard tog upp sin näsduk igen och torkade sig i bakhuvudet.

–        Det känns som om jag fortfarande blöder. Gör jag det?

–        Ursäkta, jag heter Aniela Jonson, jag är ekonom och jag…

–        Vi ska presentera oss för varandra om en stund, avbröt Leonard.

–        Ja, men jag vill verkligen säga att vi inte får glömma mindfulness.

–        Mindfulness? Vad menar du?

–        Jag menar att mindfulness hjälper oss att vara mer närvarande här och nu. Och kommunen erbjuder inga fortbildningar i mindfulness. Varför? Om nu kommunen ska bli bättre för alla människor?

–        Aniela. Var det Aniela?

–        Ja.

–        Låt mig först få prata färdigt. Jag tycker inte om att bli avbruten. Avbryt mig inte! Är det uppfattat? Vi måste hålla tiden.

 

Leonard gick fram till whiteboardtavlan, tog en röd penna och började skriva, tre stora versaler som ingen närvarande kunde missförstå: NPM.

 

–        Vet ni vad NPM står för?

–        Jag vet, jag är Niklas Tonström, safetycontroller på stabsavdelningen, det betyder New Public Management.

–        Och vad innebär det, undrade Leonard.

–        Tja, en kort definition skulle kunna vara att NPM är en politisk reformideologi, en strategi för att omvandla verksamheter i den offentliga verksamheten som är baserad på en företagsekonomisk styrningsmodell. Ständig rationalisering av drift och organisation ska göra det hela mer kostnadseffektivt. New Public Management är också verksamhetsoberoende. Det går att applicera på alla verksamheter, fortsatte Niklas.

–        Det är en rimlig tolkning, sa Leonard.

–        Var det inte en journalist som skrev kritiskt om detta, sa Emma.

–        Jag har läst flera kritiska artiklar om NPM, sa Aniela. Reglerna för arbetet blir onaturliga och konstlade, påstod någon. Behövs det inte mer mindfulness för att komma till rätta med de problemen? Eller har jag fel?

–        Det har pratats om dysfunktionell byråkrati, dokumentationshysteri, detaljfixering och att många professioner har fråntagits sitt inflytande på arbetsplatserna, fortsatte Emma.

–        En annan kritik, inflikade Niklas, är att målnedbrytning, resultatmätning och kvantifiering har ersatt styrning genom yrkeskunnigas ansvar.

–        Ni har helt rätt i att de senaste decennierna har mål- och resultatstyrning, ökande kontroll och användandet av ekonomiska incitament och köp- och säljmodeller präglat den offentliga sektorn, sa Leonard. Men New Public Management har också inneburit att fokus varit på individens bästa och valfrihet. Och det är något som politikerna här i kommunen prioriterar. Den nya visionen säger ju egentligen allt: ”Tillsammans utvecklar vi framtidens kommun med individens behov i fokus”. Svårare än så är det inte.

–        Då måste vi ha med oss medborgarna, ja, alla som är bosatta i kommunen. Många är inte svenska medborgare, sa Emma lätt upprört. Flyktingarna till exempel.

–        Givetvis, förklarade Leonard. Men med utgångspunkt i New Public Management ska vi göra denna kommun till den kanske allra främsta i Sverige! Vi ska implementera en kulturrevolution i organisationen! Vad tänker ni om det?

 

Det blev alldeles tyst rummet. Ingen förmådde att säga någonting. Det var trots allt väldigt varmt och fortfarande nästan semester. Och rädslorna över att säga något ofördelaktigt inför utvecklingsdirektören tog överhanden. 

 

Emma öppnade en flaska mineralvatten. Det gjorde Aniela också och skickade flaskan vidare till Niklas när hon hade hällt upp i sitt glas.

 

–        Ni får låta informationen sjunka in ett tag. Nu vill jag att vi berättar för varandra vilka vi är! Vi ska arbeta tillsammans mycket intensivt det närmaste halvåret. Vem vill börja, undrade Leonard.

–        Jag kan kasta den första stenen, skojade Niklas.

–        Härligt. Avanti, Niklas! Och självklart ska vår kvalitetsgrupp ha ett namn som jag har bestämt.

 

Leonard gick fram till whiteboarden, tog ännu en gång en röd penna och skrev i versaler: AVANTI!

 

–        ­Varsågod, Niklas, sa han sedan. Vem är du?

 

 

 

 

 

AVANTI!  är kanske den första romanen någonsin om NPM (New Public Management).

 

Christer Hermansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen