Den sjunkna kontinenten - Tidningen Kulturen

Agora - filosofiska essäer
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det var Platon som i Kritia och sedan - fast i mindre omfattning - även iTimaios invigde det som kan kallas den längsta debatten som mänskligheten någonsin hållit. Allt började under det fjärde seklet före Kristus och fortsätter än idag.Argumentet till denna debatt var bara ett: Den försvunna kontinenten Atlantis och dess existens.
 

 

Atlantis var ursprungligt en kontinent som gudarna älskade, speciellt Poseidon som, när gudarna delade upp världen, gjorde den till ett riktigt paradis och det gjorde han till Klitos ära. Det berättar Platon i sin Kritia. Klitos var den vackraste av alla odödliga kvinnor, och med henne alstrade Poseidon fem "par" av söner. Först av alla var Atlasparet (också kallat Atlantides) som blev kontinentens kungar.

Annons:

Har kontinenten som Gudarna och deras syndafloder förintade verkligen funnits? Och på vilken plats skulle den i så fall funnits? I Timaios berättar Platon om något som kanske kan förefalla märkligt, men som är alldeles sant, i alla fall om vi  sätter tilltro till vad Solon säger genom Platon. Solon berättar en historia som var minst niotusen år gammal. Hans berättelse blir politisk när han tror sig kunna spåra ett konstfullt, förhistoriskt Aten, som med sina lagar och sin armé bekämpade en fiende från andra sidan havet.Varifrån kom denna fiende och vad hette den?

Från Herakles stoder, det vill säga Gibraltar sund. Det var bortom sunden (enligt Solon) som man borde söka Atlantis verkliga geografi, den kontinent som en gång skall ha sjunkit.

Atlantis var större än Asien och Libyen tillsammans och befolkningen där levde en förgylld tillvaro. Sedan började allt förstöras på grund av krig och avund, på grund av maktvilja och expansionspolitik mot andra länder i Medelhavet, inklusive Aten från vilken fick dock atlanterna stryk.

På den tiden var jorden utsatt för en klimatförändring med flera naturkatastrofer. Det var genom dessa katastrofer som gudarna brukade straffa människan som hade gått över gränserna och hotade gudarnas herravälde. Men gudarnas barmhärtighet räddade alltid någon, alltid ett par, precis som i Bibeln.

Enligt Platon och Solon hette de Deukalion och Pyrrha. Deukalion var son till Prometheus och är den grekiska motsvarigheten till Noak. När Zeus sände syndafloden för att utplåna den onda mänskligheten i Atlantis uppmanade Prometheus den rättfärdige Deukalion och hans hustru Pyrrha att rädda sig genom att bygga en ark.

Efter att ha seglat i nio dagar och nätter landade de på berget Parnassos nära Delfi. Deukalion offrade till Zeus, Frälsaren, och guden svarade genom att skicka Hermes med ett löfte om att en önskning skulle bli beviljad.Deukalion bad då att jorden skulle återbefolkas.

Han blev tillsagd att kasta sin moders ben bakom sig. Modern till Deukalion var naturligtvis jorden. Paret tog då upp stenar och kastade dem över sina axlar, och Deukalions stenar blev män, och Pyrrhas kvinnor: det nya människosläktet. 
Den nya rasen var mörk och kort, medan den tidigare hade varit lång och blond.

Paret hade en son, Hellen, som i sin tur blev far till Aeolos, Dorus och Xythos, och farfader till Ion och Achaios. Dessa namn refererar alla till de grekiska stammarna, med Hellen "Grek" som anfadern.

Atlantis var ursprungligt en kontinent som gudarna älskade, speciellt Poseidon som, när gudarna delade upp världen, gjorde den till ett riktigt paradis och det gjorde han till Klitos ära. Det berättar Platon i sin Kritia. Klitos var den vackraste av alla odödliga kvinnor, och med henne alstrade Poseidon fem "par" av söner. Först av alla var Atlasparet (också kallat Atlantides) som blev kontinentens kungar. 

Alltså ett homosexuellt par som dock kunde generera barn. Detta borde inte överraska, de var eviga gudar som kunde det omöjliga och Platon som berättar om myten föredrog som bekant män. Det var säkert i sin ordning att Platon gillade män, men han gick, enligt min åsikt, en aning för långt när han i reinkarnationens hierarki placerade kvinnorna på samma nivå som djuren (med undantag för pantern). Allra sist i reinkarnationskedjan (metempsykosi på grekiska) kom fisken enligt Platon!

En kontinent av guld var naturligtvis inte bara ämne för intellektuella eller religiösa spekulationer utan också för betydligt mer profana former av spekulationer. En dröm för många kungar och icke kungar, drömmen om att bli rikare om man bara fick lägga vantarna på guldet. Atlantis befann dock sig på en sagolik plats utanför rum och tid.

Även om vi skulle tvivla på den platonska myten om Atlantis. kvarstår ett frågetecken. Vem hade skapat Atlantis? Det hade bara kunnat vara gudar eller, varför inte icke-jordiska varelser?

Atlantis var i Platons och hans efterföljares skildringar en kontinent av guld, med kanaler, hamnar, gigantiska murar och städer som - alltid enligt legenderna - var mål för köpmän från hela världen.

Platon skriver många dumheter i Kritia men han startade en litterär genre med berättelsen om Atlantis: science fiction! Bland alla myter som Platon skapade eller överförde är den om Atlantis den enda som fortfarande är levande. Myten om Atlantis förändrades dock under loppet av millennierna. Inte minst mysteriet om var kontinenten befann sig.

För Platon kunde Atlantis lokaliseras bortom Gibraltar sund, men många andra filosofer, poeter och författare, som Plinius och Diodoros har trott sig kunna se spåren av den sagolika kontinenten på Kreta, vid Theras, och till och med i Indien! (Alexander den Store).

Vissa filosofer eller teologer, som till exempel den första kristna dogmatikern Origenes (född cirka 185, troligen i Alexandria, död cirka 254), som var bibeltolkare, teolog och kyrkofader, gjorde myten om Atlantis till en metafor för kampen mellan demoniska urkrafter.Den nyplatonska filosofen Proclus såg i myten en kamp mellan Ettan och Diades. För Marsilius Ficinus var Atlantis en "city of the mind". Även Francis Bacon fabulerade om Atlantis, och de spanska "conquistadores" förlade den mytomspunna kontinenten till Amerika.

Nazisterna, med Himmler i spetsen, kunde naturligtvis inte avstå från att i Atlantis se urkontinenten och den tidiga rasen som var lång och blond. Nazisterna hade inte heller glömt Olof Rudbeck och hans Atland eller Manheim: Skandinavien som vaggan till alla civilisationer. Från sagolandet Atlantis utgick enligt Rudbeck världens hela andliga och lekamliga odling. Och Sverige med sin natur och sitt folk, med sina sägner och sagor, sin fornhistoria och uråldriga tillstånd var det verkliga sagolandet, enligt Olof Rudbeck. Antikens och Eddans myter, berättelserna om forntida folkslag, folkvandringstidens öden, gammal tideräkning - allt finner sin förklaring i de fornskandinaviska förhållandena, enligt detta verk.

Och det var inte heller så konstigt om vi tänker på att Atland skrevs under en tid när Sveriges makt i Europa var som störst.

Myten om Atlantis fortsätter med Voltaire och Blake och framför allt med fadern av den franska esoterismen, Fabre d'Olivet, och flera andra, även moderna esoteriker. Låt oss även påminna oss om Jules Verne med kapten Nemo som besöker Atlantis med sin ubåt! Och sist men inte minst Pierre Benoit som i romanen Atlantis i Antinea ser drottningen som styr över en matriarkalisk civilisation. 
Alltså bara kvinnor eller snarare kvinnomakt i Atlantis. På det sättet vänder Pierre Benoit upp och ned det platonska kvinnoföraktet. 

 

 

Guido Zeccola

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts