In & ut - Tidningen Kulturen

Gandhara Buddha foto CC BY SA 3.0

Agora - filosofiska essäer
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Översättning till svenska: Esmeralda Westerstrand.

 


Och på så vis tror jag att Buddha organiserat förhållanden i vinayan så att hans Saṅgha blir en mycket respektabel grupp män, som håller på att förlora eller som har förlorat allt intresse för respektabilitet. Det är till en början som respektabiliteten denna Saṅgha för med sig är besvärande, och vissa som fortfarande är 'Arga unga män' avstår av den anledningen från att gå med (vilket är bra), och föredrar att spruta eld och massakrera mot Etablissemanget som hinduasketer och andra udda saker.
vrd. Ñāṇavīra Thera. Foto: © Path Press Publications

vrd. Ñāṇavīra Thera. Foto: © Path Press Publications

Annons:

Jag har på senare tid när jag läst i gamla (engelska) dagstidningar hittat ett flertal olika referenser till Etablissemanget. Detta ord verkar vara på modet för närvarande; för jag kan inte minnas att det användes ofta eller överhuvudtaget på min tid. Kan du bekräfta detta? Det refererar till miljöerna kring det konservativa Englands internatskolor och studentkårsföreningar – det förkortas 'E', och kanske är det synonymt med världen runt The Daily Telegraph. Sartre skulle utan tvekan säga att det är ett kollektivt substantiv som omfattar alla salauds.

Detta var egentligen ämnat som introduktion till vad som följer. En av artiklarna som refererade till Etablissemanget var skriven av Colin Wilson (Outsidern) som påpekar att hans tankar om Etablissemanget inte är särskilt vänskapliga. Artikeln i sig är helt ointressant, men den gav upphov till tanken i mig att ingen kan ha avvisat systemet mer resolut än vi själva, som rätt och slätt kastat det och blivit pabbajita.  Dock verkar vi nu, så att säga, vara en av Etablissemangets hörnstenar, om inte i England så åtminstone på Ceylon. Vi är verkligen oerhört respektabla. Nästan de mest respektabla människorna på hela Ceylon, om man tänker efter, (och du blev till och med tillfrågad av en ambassadör och professor att besöka en utländsk huvudstad å hans vägnar).

När vi väljer att yttra dem blir våra ord hörsammade med respekt och ibland även med förundran, om än med oförståelse – och detta i synnerhet av de som själva anses respektabla. Hur har vårt förkastande av respektabiliteten kunnat ha denna märkliga effekt? För jag har på intet sätt återvänt till respektabilitet, och jag undrar ibland vad dessa O! så respektabla människor skulle tänka om de visste vad jag tänkte.

Svaret verkar finnas i ett resonemang runt konceptet araṇa. För detta resonemang kommer vi behöva följande décor: (a) en dörr markerad IN, (b) en dörr markerad UT, och (c) Etablissemanget. För att kunna nå araṇa måste vi gå igenom fyra stadier.

I det första uppfostras till engelska gentlemen (eller mutatis mutandis för andra tider och platser) i Etablissemanget och av Etablissemanget. Vi får lära oss ganska bestämt att det är rätt och riktigt, nej – vår plikt, att gå in genom dörren markerad IN och ut genom dörren markerad UT. Och lydigt gör vi så. Men ibland händer det att vi medan vi växer upp frågar oss, Varför är det min plikt att gå in genom dörren markerad IN, och ut genom dörren markerad UT? Givetvis kan ingen ge oss ett övertygande svar, och Etablissemanget viftar iväg oss med hot och skrämsel och försöker gifta bort oss med någon lämplig tjej.

Om vi trots det framhärdar blir vi 'Arga unga män', och detta är det andra stadiet. Vi gör en sak av att gå in genom dörren markerad UT, och ut genom dörren markerad IN. Dock har detta stadium ett mycket instabilt jämviktsläge, eftersom Etablissemanget så snart vi blivit 'Arga unga män' börjar se oss som hopplösa fall och slutar lägga sig i. Som en konsekvens har vi inte längre något att vara arga över, och kanske gifter vi oss med den där lämpliga tjejen och slutar som någonting så utomordentligt tråkigt som en minister, en företagare eller en kommunistisk partiledare.

Vi kan hursomhelst upptäcka att det finns pengar att tjäna som 'Arga unga män' och börja kultivera det professionellt. Detta är ett tufft jobb eftersom vi alltid måste vara uppdaterade på aktuella åsikter för att kunna veta vad vi ska vara arga på. Men framhärdar man leder denna väg till ett nobelpris i litteratur, (jmf. Camus).

Eller tillslut, Etablissemang eller inte, drar vi kanske slutsatsen att vi existerar och att det inte finns någon mening med denna existens, samt att något måste göras åt detta. Här har vi det tredje stadiet, som inte bryr sig för fem öre om vad andra (Etablissemanget, Allmänna Opinionen, o.s.v.) tänker eller säger, men som däremot bryr sig om det egna sinnestillståndet. Detta är antagligen den europeiska visdomens kulmen, grekiskans ataraxia, som bäst exemplifieras av Sokrates. Och här går man in och ut genom vilken dörr som än är närmast. Men faran här är att Etablissemanget sannolikt tar illa upp över att bli offentligt ignorerat (det bryr sig inte om fientlighet – 'Arga unga män', o.s.v. – men står inte ut med likgiltighet) och tar död på dig, som det gjorde med Sokrates.

Så slutligen har vi vad jag tror lärdes ut av Buddha och sannolikt ingen annan – det fjärde stadiet, som är araṇa. Här tänker vi: det finns dessa två dörrar markerade IN och UT; det spelar inte den minsta roll för mig vilken jag använder för att gå in eller ut genom; men om det noteras att jag inte verkar tycka att detta är en viktig fråga så kommer de som faktiskt tycker att det är det att ställa till problem för mig; och det skulle störa och hindra mitt arbete; så, allt annat lika, jag skall gå in genom dörren markerad IN, och ut genom dörren markerad UT, och jag skall passera obemärkt och obesvärat.

Och på så vis tror jag att Buddha organiserat förhållanden i vinayan så att hans Saṅgha blir en mycket respektabel grupp män, som håller på att förlora eller som har förlorat allt intresse för respektabilitet. Det är till en början som respektabiliteten denna Saṅgha för med sig är besvärande, och vissa som fortfarande är 'Arga unga män' avstår av den anledningen från att gå med (vilket är bra), och föredrar att spruta eld och massakrera mot Etablissemanget som hinduasketer och andra udda saker. Men jag finner min nuvarande situation ganska fascinerande tidvis, och skulle nästan kunna önska att jag framstod som än mer respektabel än vad jag gör. Ibland upprepar jag för mig själv, med all uppriktighet jag kan frammana, cela m'est tellement égal. Prova själv. Det är en kraftfull fras om man uttalar den med en tillräcklig esprit de sérieux.

 

Tack till: Path Press Publications och vrd. Bhikkhu Hiriko Ñāṇasuci Originalets titel: In & Out [Ur ett brev, EL 78: http://issuu.com/pathpress/docs/stp-ntdp.7-334/170 ]

vrd. Ñāṇavīra Thera

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen