Harpan på Drachmanns grav - Tidningen Kulturen

Essäer
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

På skalden Holger Drachmanns grav bland klittren på Skagens Sønderstrand finns det en harpa, eller kanske är det en lyra. En lyra i järn på det minnesmonument som Peder Severin Kröyer skapade till Drachmanns minne. Drachmanns grav ligger bland klittren - med utsikt över havet och Grenen. Men havet är inte till att lita på, så Drachmanns urna och monument har måst flyttas flera gånger undan sandflykten. Nu tronar det inte längre så högt upp som det gjorde den gången, när Holger Drachmanns stämma i världen just hade tystnat.

Lyran på Drachmanns grav är inte bara en musikalisk symbok, den är faktiskt ett musikinstrument. Man kan spela på Drachmanns grav. Fyra strängar - fyra toner. H CISS E H. Ett slags keltiska klanger uppe i Nordjylland, vilket inte är det minsta märkligt. England och Danmark var ju samma land under forna tider. En egendomlig melodi, blandad med det ständiga bruset från havet och vinden. Vilken upptäckt - ingen i Skagen tycktes veta om det, förrän jag och min vän, den danske poeten, kom dit under en pingstvecka.

Vandratur omkring Skagen

Vi hade promenerat ut mot Grenen längs Sønderstranden. Jag ville visa min vän Drachmanns grav. Den gömde sig länge bland sandkullarna, men plötsligt låg den bara där. Med en torr krans, försedd med band ”Till Holger Drachmanns minne”, och med små buketter av vilda blommor och gräs från okända beundrare. Min vän, som också är komponist, försökte genast att slå an de fyra järnsmidda strängarna. En melodi kom fram, den hade funnits gömd där hela tiden. Vi beslöt att gå tillbaka nästa dag, nu försedda med en stämgaffel. Min vän poeten prövade ut melodin och bestämde vilka toner den innehöll. H CISS E H.

Sedan tillbaka i Skagen, där vi ställde frågan överallt - på museet, biblioteket, lokalradion, lokalsamlingarna: ”Vet ni att man kan spela på Drachmanns grav?” Ingen visste något om detta. Monumentet hade inte stått klart i sin nuvarande form - det var tidigare utskuret i trä - förrän flera år efter Drachmann död, när visste man inte på rak arm. Vem hade gömt melodin där? Var det P S Kröyer? eller en okänd smed? Eller var det bara så, att naturen själv skapat den - av vinden och havet och Holgers minne?

Holger och Soffie Drachmann För Holger Drachmann är älskad i Skagen. Jag har mött människor som betraktar honom som ännu levande, ja, som till och med är uppenbarligen förälskad i den gamle skalden, konstnären och kvinnoförtjusaren. En kvinna berättade med lysande ögon, om alla de unga flickorna som Holger blivit förälskad i, även under sina äktenskap. ”Da mødte han en ung pige - og det kunde han ju ikke stå for!” Detta upprepades som ett ledmotiv. Fiskarbefolkningen hade älskade honom, han brukade bjuda in även dem till sina stora fester. Samma kvinna som berättat om de unge piger, talade också om att hennes mor mindes den sista stora festen som Drachmann höll i sin Villa Pax med sin unga lilla hustru Soffi. Soffi som var besvärlig, tyckte Drachmann, för hon försökte sätta gränser för hans frihet. Nå, i alla fall kom befolkningen i Skagen dit och blev trakterade och fick se alla lyktorna i träden och alla de fantastiskt utklädda gästerna i kronor, långa skägg, ståtliga valkyrior, änglar. Vilken fest det var den gången!

Holger Drachmann popularitet bland den allmänna befolkningen i Skagen har sina rötter längre tillbaka i tiden. Det fanns på runt 1800-talets mitt en räddningsman som hette Lars Kruse. Han var en av de allra dristigast, han hade egenhändigt räddat flera hundra människor ur strandade skepp. En man med svart skägg och skarpa bruna ögon. Han omkom till sist, då hans fiskarbåt gick under, så som var sådana mäns öde. Men hans gärning var oförglömlig. Kungen utdelade en gång, då Kruse julen 1862 undsatt ett svenskt fartyg, briggen DAPHNE från Göteborg, en Dannebrogsorden åt honom. Men då hände något märkvärdigt - eller kanske inte alls märkvärdigt egentligen. Skagens stad vill inte ge honom hans medalj, man returernerade den helt enkelt. Ursprunget låg i en händelse, som inträffat när Lars var 15 år. Han hade, som så många andra av Skagborna, tagit ett stycke gott virke som sköljts i land med vågorna, och sedan hade han sålt det vidare tillsammans med två kamrater till en bonde. Lars Kruse blev stämplade som oärlig, han var en tjuv. Han fick därför aldrig avge sin röst i valen i Skagen. Han blev inåtvänd och undvikande - utom till havs under räddningsaktionerna. Då var han den orädde, heroiske räddningsmannen, som anförde båtarna.

Holger Drachmann är älskad i SkagenSå Lars fick inte sin orden. Människorna i staden var upprörda under en lång tid. Även målaren Michael Ancher, som använt Lars som modell, var upprörd. Han bad Lars beskriva sina räddningar, och han fick små lappar med några nedklottrade rader på. Men Michael var lika litet som Lars Kruse själv en författare. Det var emellertid Holger Drachmann, och när han fick tag på de fullskrivna pappersbitarna och fick höra historien om Lars medalj, så skrev han boken om Lars Kruse, räddningsmannen. Denna väckte allmänt uppseende och gav till resultat att Lars Kruse äntligen fick sin medalj och sin upprättelse, efter 18 år. Detta glömde aldrig Skagborna, och Holger Drachmann blev för alltid älskad. Holger med alla sina vackra visor och dikter och sina fina målningar, med Grenen i vinterväder som höjdpunkt. Holger, kvinnokarlen, som gick klädd i slängkappa och stor vid hatt. Gammal till sitt utseende redan i förtid, men en gudagestalt för Skagborna. Hans begravning blev en storartad tillställning med ett långt begravningståg ut till stranden.

Och nu står Holger Drachmanns monument kvar i klittren, sedan hans aska för länge sedan gungat bort på vågorna. Det står där på sin kulle ovanför havet - och där står också den där märkliga harpan som man kan spela på. En liten egendomlig melodi, som får olika stämningslägen, allteftersom man slår an strängarna, med ett föremål, med fingertopparna eller en nagel. Jag skulle vilja pröva nästa gång med en liten klubba, som på en xylofon. Min vän, den danske poeten upptäckte melodin i Skagen en vårdag, då vinden blåst himlen klar och blå. Nu vilar den igen, dold i sina strängar. Ett hyllningsackord för den kanske mest älskade av Skagens stora män.

 

Kerstin Dahlén

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen