Alma – Vindens brud - Tidningen Kulturen

Övriga porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Alma Mahler Gropius Werfel 1879-1964Alma föddes Schindler, men är för eftervärlden mest känd som Alma Mahler, efter giftermålet med den böhmiske-judiske tonsättaren Gustav Mahler.

Hon var dotter till bildkonstnären Emil Jakob Schindler och Anna von Bergen. Alma hade rykte om sig att vara Wiens vackraste kvinna, ett epitet som i sig kanske kan verka banalt men som tvärtom döljer en mycket invecklad och fascinerande personlighet. Alma hade många beundrare och fick med åren flera benämningar, däribland ”Vindens brud” och ”Seklets musa”. Almas far dog när hon var liten och mamman gifte då om sig med konstnären Carl Moll, som sedan var den som introducerade henne för några av tidens mest gränsöverskridande konstnärer och artister, däribland Gustav Klimt. Alma var bara arton år när hon träffade Klimt och förälskade sig i honom. Kärleken var besvarad, men när modern kom över Almas dagbok, fulltecknad av passionerade beskrivningar av relationen, bröt hon omedelbart familjens kontakt med Klimt.

Alma lärde också känna Burgtheaters direktör, Max Burckhard, och med hans hjälp bekantade hon sig närmare med litteraturenoch musik: hennes favoriter var Schubert, Schumann men framförallt Wagner. Alam var en kvinna som väckte starka känslor vart hon än kom; en av tonsättaren Arnold Schönbergs vänner, Alexander von Zemlinsky, blev galen i henne. Det var också genom honom, och med hjälp av en väninna, som Alma kom att träffa en av de mest kända tonsättarna i Wien under den där tiden: Gustav Mahler.

Mahler var 20 år äldre än Alma. Hennes familj och vänner försökte i det längsta övertyga henne att hon inte kunde ha en relation med en så mycket äldre man, men Alma hade redan bestämt sig och paret gifte sig i mars 1902.
Gustav Mahler var dock en mycket konservativ person, koncentrerad på sin egen musik och ingenting annat. Så efter giftermålet blev det inga fler salonger för Alma Mahler, speciellt efter hon hade blivit mor till två döttrar: Maria, som dog mycket ung, och Anna, som så småningom kom att bli en känd skulptör. Alma fick inte ens fortsätta sina studier. 1907 åkte Alma och Gustav Mahler till New York, den första av flera resor hon kom att göra till Amerika.

Alma Mahler kände sig mycket deprimerad och ledsen över hur hennes relation och hela tillvaron utvecklats. Hon sökte bekräftelse och inledde snart ett förhållande med Bauhaus fader Walter Gropius, en affär hennes make sedan råkade avslöja av en slump.
Gustav gick igenom en djup depression, han gick i terapi hos en viss doktor Freud, men det bästa han kunde göra var att åka till New York igen.
1911, när Gustav Mahler hade nått en internationell succé och hyllades i Wien som landets mest framgångsrike kompositör, dog han i hjärtinfarkt. Han blev 51 år gammal.

vindensbruden av Oskar KokoschkaAlma var lite drygt 30 år när hon blev änka och den redan långa listan av kavaljer blev snart ännu längre, hon uppvaktades bland annat av musikern Franz Schreker och biologen Paul Kammerer. När hennes styvfar Carl Moll beställde ett porträtt på Alma valde han att anlita den excentriske och radikale målaren Oskar Kokoschka, som också han föll för Alma. Det var början på en passionerad kärlekshistoria som kom att sluta i tragedi.
Oskar Kokoschka målade många porträtt av Alma, varav det mest kända kanske är ”Vindens brud” (1913). Kokoschka, som räknas som en tidig expressionist, var en mycket svartsjuk och våldsam man och Alma tröttnade snart på honom och deras relation sprack. Kokoschka beställde då, i en slags delirant desperation, en docka hos en hantverkare som liknade Alma – bara för att kunna fortsätta avbilda henne. I slutet sökte han sig till den österrikiska armén men blev förklarad psykiskt sjuk.

Alma återtog kontakterna med Gropius, de återförenades i Berlin där de kunde gifta sig. Tillsammans med honom fick Alma en dotter, Manon. Hon dog väldigt ung och till hennes minne komponerade Alban Berg, en av Wienskolans grundare, violinkonserten ”Till minne av en ängel”, som betraktas som ett av 1900-talets mest intressanta verk för violin.
Alma läste ”Der Erkennende”, ett poem av Franz Werfel, som hon blev oerhört förtjust i. Och det tog sedan inte särskilt lång tid för henne att falla även för poeten i fråga och med honom fick hon också ett barn, Martin.
Gropius, som redan drabbades av en förlust, kunde inte uthärda med Almas nya kärleksaffär och begärde skilsmässan, dock, för att undvika skandaler, genom att anklaga sig själv för att ha bedragit hustrun med en prostituerad.

Hitler hade börjat ta makten och även Österrike var hotat, Alma och Franz Werfel flyttade först till Paris och sedan till USA. Där träffade Alma gamla vänner och bekanta; Schönberg, men också Thomas Mann och Max Reinhardt. Under åren i USA publicerade Werfel en roman, ”Das Lied von Bernadette”, om den heliga Bernadette Soubirous från Lourdes. Romanen blev så småningom till film i Hollywood. Paret började tjäna pengar och deras liv såg ut att ljusna, då ytterligare en sorg plötsligt föll över Almas tillvaro: Werfels hälsa försämrades snabbt och han avled i en hjärtinfarkt. Alma begravde nu sin tredje man.

Efter detta började Alma skriva på det som skulle bli romanen och hennes eget liv; ett liv med många älskare, romanser och kända konstnärer. Förutom Berg så hade även tonsättare som Erich Wolfgang Korngold och Benjamin Britten dedicerat henne olika musikstycken, och Gustav Mahler några symfonier. Alma själv lämnade också några kompositioner efter sig.
Men den artist som Alma hade störst inverkan på var nog ändå Kokoschka, som sammanlagt efterlämnade sig närmare 450 olika skisser och målningar i vilka hon spelade huvudrollen.

Alma Schindler var en kontroversiell figur i en tid då konstvärlden, med några få undantag, fortfarande endast lät kvinnan spela antingen rollen som musa eller hora.
Alma var kanske inte lika kreativ som andra femme fatale som Lou Salome, Eleonore Fini, Laure, Leonor Carrington, Sybilla Aleramo, Unica Zûrn, men hon förstod meningen med sin existens; meningen var den ständiga rörelsen och den oundvikliga destruktiviteten. Hon lyckades förvandla denna självvalda destruktivitet till erotik, till kärlek för de många artister och konstnärer hon dyrkade men som hon inte kunde imitera.
Hon var eller ville bli krigarens vila , en musa, kanske en hora, men alltsammans i konstens tjänst. Hon älskade sina män, som alla var av judisk ursprung, men det hindrade henne inte från att också skriva elakt om dem. Band hennes anteckningar återfinns meningar som idag utan tvekan skulle klassas som antisemitiska och rasistiska, bland annat innehållande noggranna beskrivningar av männens kroppar som korta, tjocka, svarta och håriga.

Alma Mahler, Seklets musa, dog 1964, 85 år gammal i sitt hus på Manhattan.

Gilda Melodia 

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen