Falska nyheter - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bidrog falska nyheter till Brexit och Donald Trumps presidentämbete? Den frågan har många seriösa medier börjat ställa sig. Hur ska man veta vad som är sant eller inte när till och med den amerikanska regeringen försvarar ”alternativa” fakta?
Under höstens valkampanj 2016 beskyllde Donald Trump oppositionen för att ”fuska och trigga rösterna”. Dessa vaga förebråelser föll inte för döva öron. Cameron Harris, en nyutexaminerad, pank, ung man, intresserad av politik, satte sig vid sitt köksbord och började skriva ner påhittade fakta. Han skapade en site han kallade ChristianTimesNewspaper.com(CTN) och började med att ge ut en artikel med titeln: ”Sista minuten nyhet: tiotusentals oäkta röstlådor i Hillary Clintons namn har hittats i en depå i Ohio”.

Annons:Bumerang effekten

Falska nyheter florerade under 2016. Från april till juni – under Brexit kampanjen – cirkulerade många påhittade nyheter som anhängarna till EU-uttåget initierat. En journalist på The Independentskrev nyligen att ”felinformationen ledde till Brexit”.

Under resten av sommaren och fram till det amerikanska valet flödade falska nyheter på nätet. Siten Buzzfeed visade att under valberedningens sista tre månader cirkulerade och florerade minst tjugo bluffartiklar på Facebook vilka genererade mer aktivitet än samma antal seriösa skriverier från tidningar som The New York Times.

Det höll till och med på att sluta riktigt illa när en man som läst om ”pizzagate” – ytterligare en desinformation om en pedofil- och prostitutionshärva som påstod att Hillary Clinton varit inblandad – tog fram ett gevär på en pizzeria i Washington och sköt men dock utan att skada någon.

Osanna påståenden har dessvärre inte slutat efter valresultatet i USA. President Trump har gått till hårt angrepp mot media, Obama administrationen samt andra oppositionella grupper genom att använda sig av lögnaktiga beskyllningar. Han anklagade till och med en CNN journalist som enbart gjorde sitt jobb för att skapa falska nyheter - denne hade dessförinnan avslöjat pinsamma upplysningar om honom… Visserligen väljer redaktörerna nyheterna vilket är i sig subjektivt men att därifrån attackera ett seriöst mediabolag ansågs magstarkt även för amerikanska mått mätt.

Hur desinformation kan leda till rikedom

Under höstens valkampanj 2016 beskyllde Donald Trump oppositionen för att ”fuska och trigga rösterna”. Dessa vaga förebråelser föll inte för döva öron. Cameron Harris, en nyutexaminerad, pank, ung man, intresserad av politik, satte sig vid sitt köksbord och började skriva ner påhittade fakta. Han skapade en site han kallade ChristianTimesNewspaper.com(CTN) och började med att ge ut en artikel med titeln: ”Sista minuten nyhet: tiotusentals oäkta röstlådor i Hillary Clintons namn har hittats i en depå i Ohio”. Han var noggrann med att ta foton av en ödelagd depå och hade ”turen” att även hitta några tomma röstlådor med den demokratiska kandidatens namn på vilka han även fotograferade som ”bevismaterial” efter att ha placerat ut dem strategiskt.

Då en journalist upptäckte honom och hans lurendrejerier hade han redan tjänat åtskilliga tusentals dollar på reklam genom sin populära lögnarsite som bevakades av en väsentlig skara internetanvändare. Ställd inför fakta medgav han senare motvilligt att han varit lite ”förvånad över sin succé” men verkade inte ångra sig nämnvärt.

Ni ljuger”

Men det finns inte bara bedragare som denne unga man vars falska artiklar http://www.snopes.com/ avslöjat.

Facebook och Twitter bland annat, har också anklagats för att ha propagerat falska nyheter. Mark Zuckerberg medgav sitt företags ansvar för denna oetiska spridning först i slutet av december 2016. Han har sedan dess skapat en plattform – Journalism Project – där Facebook samarbetar med seriösa tidskrifter som Bild, BuzzFeed, El Pais, Washington Post, Le Monde – i syfte att stoppa lögner att spridas på nätet.

I dessa tider då journalister har allt svårare att arbeta, med kraftiga neddragningar av framförallt djupgående journalistik samt hårda anställningsvillkor, kanske professionen ändå får en ny chans i och med att politiker får upp ögonen för faran med falska nyheter? Såvida dessa politiker inte drar nytta av lögnerna förstås.

Populism, manipulation och nationalism skapas genom avsaknad av fakta, historik, kultur och satir.Ett enkelt knep att ta till är att anklaga en grupp utomstående, att splittra och dela upp människor i kategorier genom just lögner. Det har hänt förut och det händer igen. Lär vi oss aldrig?

 

 

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen