Falska nyheter - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Bidrog falska nyheter till Brexit och Donald Trumps presidentämbete? Den frågan har många seriösa medier börjat ställa sig. Hur ska man veta vad som är sant eller inte när till och med den amerikanska regeringen försvarar ”alternativa” fakta?
Under höstens valkampanj 2016 beskyllde Donald Trump oppositionen för att ”fuska och trigga rösterna”. Dessa vaga förebråelser föll inte för döva öron. Cameron Harris, en nyutexaminerad, pank, ung man, intresserad av politik, satte sig vid sitt köksbord och började skriva ner påhittade fakta. Han skapade en site han kallade ChristianTimesNewspaper.com(CTN) och började med att ge ut en artikel med titeln: ”Sista minuten nyhet: tiotusentals oäkta röstlådor i Hillary Clintons namn har hittats i en depå i Ohio”.

Annons:Bumerang effekten

Falska nyheter florerade under 2016. Från april till juni – under Brexit kampanjen – cirkulerade många påhittade nyheter som anhängarna till EU-uttåget initierat. En journalist på The Independentskrev nyligen att ”felinformationen ledde till Brexit”.

Under resten av sommaren och fram till det amerikanska valet flödade falska nyheter på nätet. Siten Buzzfeed visade att under valberedningens sista tre månader cirkulerade och florerade minst tjugo bluffartiklar på Facebook vilka genererade mer aktivitet än samma antal seriösa skriverier från tidningar som The New York Times.

Det höll till och med på att sluta riktigt illa när en man som läst om ”pizzagate” – ytterligare en desinformation om en pedofil- och prostitutionshärva som påstod att Hillary Clinton varit inblandad – tog fram ett gevär på en pizzeria i Washington och sköt men dock utan att skada någon.

Osanna påståenden har dessvärre inte slutat efter valresultatet i USA. President Trump har gått till hårt angrepp mot media, Obama administrationen samt andra oppositionella grupper genom att använda sig av lögnaktiga beskyllningar. Han anklagade till och med en CNN journalist som enbart gjorde sitt jobb för att skapa falska nyheter - denne hade dessförinnan avslöjat pinsamma upplysningar om honom… Visserligen väljer redaktörerna nyheterna vilket är i sig subjektivt men att därifrån attackera ett seriöst mediabolag ansågs magstarkt även för amerikanska mått mätt.

Hur desinformation kan leda till rikedom

Under höstens valkampanj 2016 beskyllde Donald Trump oppositionen för att ”fuska och trigga rösterna”. Dessa vaga förebråelser föll inte för döva öron. Cameron Harris, en nyutexaminerad, pank, ung man, intresserad av politik, satte sig vid sitt köksbord och började skriva ner påhittade fakta. Han skapade en site han kallade ChristianTimesNewspaper.com(CTN) och började med att ge ut en artikel med titeln: ”Sista minuten nyhet: tiotusentals oäkta röstlådor i Hillary Clintons namn har hittats i en depå i Ohio”. Han var noggrann med att ta foton av en ödelagd depå och hade ”turen” att även hitta några tomma röstlådor med den demokratiska kandidatens namn på vilka han även fotograferade som ”bevismaterial” efter att ha placerat ut dem strategiskt.

Då en journalist upptäckte honom och hans lurendrejerier hade han redan tjänat åtskilliga tusentals dollar på reklam genom sin populära lögnarsite som bevakades av en väsentlig skara internetanvändare. Ställd inför fakta medgav han senare motvilligt att han varit lite ”förvånad över sin succé” men verkade inte ångra sig nämnvärt.

Ni ljuger”

Men det finns inte bara bedragare som denne unga man vars falska artiklar http://www.snopes.com/ avslöjat.

Facebook och Twitter bland annat, har också anklagats för att ha propagerat falska nyheter. Mark Zuckerberg medgav sitt företags ansvar för denna oetiska spridning först i slutet av december 2016. Han har sedan dess skapat en plattform – Journalism Project – där Facebook samarbetar med seriösa tidskrifter som Bild, BuzzFeed, El Pais, Washington Post, Le Monde – i syfte att stoppa lögner att spridas på nätet.

I dessa tider då journalister har allt svårare att arbeta, med kraftiga neddragningar av framförallt djupgående journalistik samt hårda anställningsvillkor, kanske professionen ändå får en ny chans i och med att politiker får upp ögonen för faran med falska nyheter? Såvida dessa politiker inte drar nytta av lögnerna förstås.

Populism, manipulation och nationalism skapas genom avsaknad av fakta, historik, kultur och satir.Ett enkelt knep att ta till är att anklaga en grupp utomstående, att splittra och dela upp människor i kategorier genom just lögner. Det har hänt förut och det händer igen. Lär vi oss aldrig?

 

 

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen