En feministisk syn på ekonomin - Tidningen Kulturen
Det andra könet utgiven och översatt till flera språk. Foto: Anne Edelstam, Paris.

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Journalisten och författarinnan Katrine Marçal var på snabbvisit i Paris för att prata om sin bok Det andra könet, Brexit och mycket annat.
För vad skapar egentligen välstånd? Vad bygger vårt svenska samhälle på? I Europa har vi byggt upp vårt moderna samhälle på omsorg trots det är dessa arbeten lågt värderade och kompenserade. De stora pengarna tjänar man definitivt inte som sjuksköterska eller lärare!
Författarinnan på svenska klubben i Paris. Foto: Anne Edelstam, Paris.

Författarinnan på svenska klubben i Paris. Foto: Anne Edelstam, Paris.

Annons:Inbjuden av SNS och svenska klubben i Paris, klargjorde Katrine en del av sina åsikter och presenterade sin bok vilken blivit översatt till flera språk. Bosatt i England, tillträder hon som journalist för DN den 1 mars efter flera år som krönikör på Aftonbladet.

Svenska klubben är unik i sitt slag. Det är en anrik klubb där konstnärer, författare och mecenater träffas sedan slutet av artonhundratalet och där engagerade frivilliga fortsätter att ordna kulturella evenemang.

Det andra könet:

Hennes bok söker besvara frågan om den ”ekonomiske mannen” och varför kvinnors obetalda arbeten aldrig räknas in i BNP. Vår moderna värld bygger på föreställningen om mannen som tjänar pengar och kvinnorna som tjänar mannen. Katrine bygger sin teori på ekonomen Adam Smiths idé om mannen som rationell individ som söker maximera sitt egenintresse. Enligt henne har inte ekonomerna intresserat sig tillräckligt för ”den osynliga handen eller det osynliga hjärtat” alltså för de kvinnor som med omsorg och kärlek tar hand om de sina, om äldre, barn och handikappade.

För vad skapar egentligen välstånd? Vad bygger vårt svenska samhälle på? I Europa har vi byggt upp vårt moderna samhälle på omsorg trots det är dessa arbeten lågt värderade och kompenserade. De stora pengarna tjänar man definitivt inte som sjuksköterska eller lärare!

Modellen stämmer inte:

Men den ekonomiska mannen som rationell, dominant, självisk, mäktig, känslokall och otillgänglig individ existerar inte i verkligheten. Jag skulle vilja tillägga att han skulle anses som en narcissist, just det som President Donald Trump anklagas för att vara enligt de hundratusentals demonstranter världen över som misstycker hans politik.

”70 % av världens fattiga är kvinnor” enligt Katrine. Alltså borde kvinnors obetalda arbeten räknas in som lön. Man kanske kan tänka sig att en man med en kvinna i sitt hem bör få sin lön halverad och utdelad till henne. Men det lär nog dröja… I stället har numera kvinnor integrerat arbetsmarknaden dock enligt Katrine Marçal kan man inte bara ”addera kvinnor i den ekonomiska kitteln och röra om!”.

Brexit med Teresa May i England och Donald Trump i USA tyder båda dock på att hennes idé har lång väg att gå innan och om den kan bli en realitet. Det var dock roligt att få ta del av en feministisk syn på det ekonomiska läget i västvärlden. 

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen