Vilken värld vill vi leva i? - Tidningen Kulturen
Plakat med kvinnor som Michele Obama och Simone de Beauvoir på plats Trocadéro Foto Anne Edelstam

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Den frågan ställer sig många intellektuella, konstnärer, minoriteter och kvinnor när Donald Trump har valts till USAs president. Frankrike har Trumps kvinnliga motsvarighet i Marine le Pen som hoppas vinna det franska presidentvalet i mars.
I Paris där kvinnornas situation fortfarande är kritisk, trots Simone Veils och Simone de Beauvoirs insatser sedan åratal för fri abort och jämlikhet, var uppslutningen stor i stöd för sina amerikanska systrar. Marine le Pen och andra katolska bakåtsträvare nafsar dem nämligen i hälarna.
Tusentals människor samlades. Foto Anne Edelstam, Paris.

Tusentals människor samlades. Foto Anne Edelstam, Paris.

Annons:Demokrati eller postdemokrati?

Den amerikanske presidenten har blivit anklagad för sina mer eller mindre syniska uttalanden vilka gjort rubriker otaliga gånger; hans förebråelser mot sina opponenter har varit ovanligt hårda; han förnekar fakta och gör narr av oberoende journalister: klimatförnekelserna ligger i hans och hans affärskontakters intressen. Handelsavtal bryts upp och andra bildas; hälsosystemet Obama föreskrivit vill Trump riva upp… Ja, för att vara de ”fattigas president” är han förunderlig.

Donald Trump visar en maktfullkomlighet och narcissistisk personlighet som påminner alltför mycket om en sektledare för att man inte ska fråga sig vart den amerikanska demokratin är på väg. Detta mäktiga land som befriade Europa från en av historiens värsta diktatorer riskerar att själv falla i samma fälla med lösa löften om ”jobb för alla samt en stark nation.” Vi har hört den sången förut…

Steget mellan populism, nationalism och diktatur är aldrig långt. Här är några karakteristiker att se upp för:

  • Ledaren anser sig fullkomlig.

  • Informationskontroll, censur.

  • Oppositionella tystas ned med hot.

  • Individuella skillnader slätas över till förmån för ideologin.

  • Angiveri uppmuntras.

  • Ledaren lider ofta av paranoia.

  • Anhängarnas välmående är ingen prioritet.

  • Lögn och förnekelse används för att främja ideologin och ledarens intressen.

Listan kan förlängas men jag slutar här. Vi är inte riktigt där ännu men varningsflaggorna vajar högt. Kvinnor, oliktänkande, homosexuella, minoriteter, konstnärer, intellektuella har förstått faran och redan dagen efter Trumps installation i Vita Huset, började motdemonstrationerna i hela världen.

Vad betydde kvinnomarschen den 21 januari för Frankrike?

I Paris där kvinnornas situation fortfarande är kritisk, trots Simone Veils och Simone de Beauvoirs insatser sedan åratal för fri abort och jämlikhet, var uppslutningen stor i stöd för sina amerikanska systrar. Marine le Pen och andra katolska bakåtsträvare nafsar dem nämligen i hälarna.

Denna soliga men iskalla januaridag samlades tusentals kvinnor, och några män, på Trocadero med plakat om ”kvinnors rätt är mänskliga rättigheter” och ”frihet och jämlikhet”… stämningen var glad men bestämd. Mycket engelska hördes också och flaggor vajade med både franska kvinnosakskämpar jämte amerikanskor som Michele Obama och Meryl Streep – den senare höll nyligen ett ovanligt kvinnoförmånligt tal i respons till Trump, vid Golden Globes

Dagen efter drog anti-abort demonstrationerna igång med ungefär lika bred tillströmning. Frankrike är också delat även om det politiska klimatet inte på något vis är lika hätskt som det amerikanska är. På högersidan är François Fillon och populisten Marine le Pen hack i häl. Marine har slipat sin faders brutala yta och med kvinnlig charm småler medan hon lovar arbete och protektionism. Fillon har snappat upp missnöjet mot invandrare och vänsterns slapphet och hans retorik är inte så olik Marines även om han inte är för ett utträde ur EU.

Vänstern håller fortfarande på att välja sin kandidat. Det står mellan den förre premiärministern Manuel Valls som anses vara till mitten och den radikalare Benoît Hamon. Den senare kan vara ett trumfkort för vänstern eftersom han är relativt ny i den politiska arenan och tilltalar framförallt de yngre väljarna.

Men det franska valet går inte av stapeln förrän i slutet av april och början av maj. Mycket kan ännu hända till dess. Världskartan håller definitivt på att förändras med Donald Trump i USA och Vladimir Putin i Ryssland. Vi får dock inte glömma att till skillnad från amerikanarna har fransmännen upplevt det andra världskriget på sin egen mark och det minnet lever fortfarande kvar. Därför har jag svårt att tro att de skulle låta Marine le Pen vinna. Men vem trodde på Brexit eller Trump? Så låt oss inte gå händelserna i förväg.

 

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts