Internationell agenda för 2017 - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Detta lär bli ett minnesvärt år på många sätt. Ny president i USA – vilka många fruktar och andra har satt sin förhoppning till – och presidentbyte även i Frankrike. Men även flera andra evenemang vi kan se fram emot.
Augusti: Total solförmörkelse den 21 vilket kan ses från USA.

Annons:Januari:

Årets första månad börjar i musikens tecken med de första filharmoniska konserterna i Hamburg, Tyskland. Afrikas kupp (CAN) går av stapeln den fjortonde i Gabon. Turneringen är anledning ”att visa upp landet som ett idealiskt turistland och på så vis förbereda oss för när oljereserverna tar slut” (enligt Daily Maverick). Samma dag, på en annan kontinent, startar det femtionde kampsportsmästerskapet i Jakarta (Indonesien). Den tjugonde nomineras Donald Trump i Washington som USAs 45e president. I slutet av månaden testas ultrasnabba tåg i Kalifornien och i Frankrike väntas vinnaren för Vendée Globe (solitärsegling) segla i land.

Februari:

Denna vintermånad går i filmens tecken med den 67de internationella filmfestivalen i Berlin, Tyskland.

Mars:

Val i Holland med risk för att högerpopulisten Geert Wilders med sitt parti PVV vinner. ”Regeringen befarar en civil revolt mot etablissemanget” skriver Elsevier. England måste aktivera EU:s artikel 50, om utträdet ur EU, innan månadens slut. I Sydkorea förväntas presidentval eftersom den sittande presidenten, Park Geun-hye, anklagats för korruption.

April:

Presidentvalet i Frankrike (första röstdagen den 23 och nästa den 7 maj) antas sluta mellan François Fillon (höger) och Marine le Pen (högerpopulist). Den aktuelle socialistpresidenten Hollande ställer inte upp i nästa val. Vänstern har drastiskt sjunkit i folkopinionen. I USA kommer ett internationellt evenemang att äga rum den 19-24 runt medicinsk forskning om bland annat marijuanaplantans roll i att bota posttraumatisk stress. Kanske flera av oss kommer att behöva lite marijuana efter högerpopulismen och klimatfientliga uppgångar i olika delar av världen?

Maj:

Presidentval i Iran. Kommer Hassan Rohani att kunna sitta kvar? Enligt Al-Monitor så är det icke troligt på grund av landets svaga ekonomi. Kommer kvinnorna, oliktänkande och homosexuella att få mera rättigheter? Det är tveksamt. Gudskelov får själen lite ro med Fes (Marocko) 23:e musikfestival. Mer konst i Venedig med biennalen som öppnar i mitten av månaden. Xavier Veilhan – som ställde ut sina färgglada verk i Versailles park för några år sedan – representerar Frankrike. Natos trupper installerar sig permanent i de Baltiska länderna.

Juni:

EU förbjuder roaming och det kommer att kosta lika mycket att ringa inom samtliga EU – länder. På andra sidan Atlanten blir det segling med America’s Cup i Bermudas.

Juli:

Hong Kong firar sitt tjugonde år efter återföreningen med Kina.

Augusti:

Total solförmörkelse den 21 vilket kan ses från USA.

September:

Den internationella olympiska kommittén träffas i Lima, Peru, för att besluta vilken stad som ska hålla 2024 års olympiska spel. Kandidaterna är Paris, Rom, Budapest och Los Angeles.

I Spanien ska det katalanska parlamentet organisera ett referendum om det katalanska oberoendet.

Oktober:

Che Guevaras (Argentinas marxistiske revolutionär) femtionde dödsdag. Frankrike är hedersgäst under Frankfurts bokmässa. Martin Luthers reformer firas efter femhundra år, i Wittenberg.

November:

COP23 klimatkonferens organiseras av Fiji öarna men äger rum i Bonn, Tyskland. Fiji Sun skriver att ”vår premiärminister har inbjudit klimatskeptikern Donald Trump att komma till vårt örike för att själv se hur klimatförändringen drabbar oss”.

I Ryssland firas bolsjevikernas seger 1917.

December:

Sydafrikas ANC kongress går mot nyval och enligt The Guardian ”kanske de kommer att regeras av ett oppositionsparti för första gången sedan slutet av apartheid 1993.”

Ja, året har mycket att erbjuda. Men vi får inte glömma att vi är alla medverkare till framtiden och hur vi bemöter den och de problem som kommer att uppstå. När stormvindar blåser gäller det att hålla hårt i hatten och sitta väl förankrad i båten.

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen