Internationell agenda för 2017 - Tidningen Kulturen
Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Detta lär bli ett minnesvärt år på många sätt. Ny president i USA – vilka många fruktar och andra har satt sin förhoppning till – och presidentbyte även i Frankrike. Men även flera andra evenemang vi kan se fram emot.
Augusti: Total solförmörkelse den 21 vilket kan ses från USA.

Annons:Januari:

Årets första månad börjar i musikens tecken med de första filharmoniska konserterna i Hamburg, Tyskland. Afrikas kupp (CAN) går av stapeln den fjortonde i Gabon. Turneringen är anledning ”att visa upp landet som ett idealiskt turistland och på så vis förbereda oss för när oljereserverna tar slut” (enligt Daily Maverick). Samma dag, på en annan kontinent, startar det femtionde kampsportsmästerskapet i Jakarta (Indonesien). Den tjugonde nomineras Donald Trump i Washington som USAs 45e president. I slutet av månaden testas ultrasnabba tåg i Kalifornien och i Frankrike väntas vinnaren för Vendée Globe (solitärsegling) segla i land.

Februari:

Denna vintermånad går i filmens tecken med den 67de internationella filmfestivalen i Berlin, Tyskland.

Mars:

Val i Holland med risk för att högerpopulisten Geert Wilders med sitt parti PVV vinner. ”Regeringen befarar en civil revolt mot etablissemanget” skriver Elsevier. England måste aktivera EU:s artikel 50, om utträdet ur EU, innan månadens slut. I Sydkorea förväntas presidentval eftersom den sittande presidenten, Park Geun-hye, anklagats för korruption.

April:

Presidentvalet i Frankrike (första röstdagen den 23 och nästa den 7 maj) antas sluta mellan François Fillon (höger) och Marine le Pen (högerpopulist). Den aktuelle socialistpresidenten Hollande ställer inte upp i nästa val. Vänstern har drastiskt sjunkit i folkopinionen. I USA kommer ett internationellt evenemang att äga rum den 19-24 runt medicinsk forskning om bland annat marijuanaplantans roll i att bota posttraumatisk stress. Kanske flera av oss kommer att behöva lite marijuana efter högerpopulismen och klimatfientliga uppgångar i olika delar av världen?

Maj:

Presidentval i Iran. Kommer Hassan Rohani att kunna sitta kvar? Enligt Al-Monitor så är det icke troligt på grund av landets svaga ekonomi. Kommer kvinnorna, oliktänkande och homosexuella att få mera rättigheter? Det är tveksamt. Gudskelov får själen lite ro med Fes (Marocko) 23:e musikfestival. Mer konst i Venedig med biennalen som öppnar i mitten av månaden. Xavier Veilhan – som ställde ut sina färgglada verk i Versailles park för några år sedan – representerar Frankrike. Natos trupper installerar sig permanent i de Baltiska länderna.

Juni:

EU förbjuder roaming och det kommer att kosta lika mycket att ringa inom samtliga EU – länder. På andra sidan Atlanten blir det segling med America’s Cup i Bermudas.

Juli:

Hong Kong firar sitt tjugonde år efter återföreningen med Kina.

Augusti:

Total solförmörkelse den 21 vilket kan ses från USA.

September:

Den internationella olympiska kommittén träffas i Lima, Peru, för att besluta vilken stad som ska hålla 2024 års olympiska spel. Kandidaterna är Paris, Rom, Budapest och Los Angeles.

I Spanien ska det katalanska parlamentet organisera ett referendum om det katalanska oberoendet.

Oktober:

Che Guevaras (Argentinas marxistiske revolutionär) femtionde dödsdag. Frankrike är hedersgäst under Frankfurts bokmässa. Martin Luthers reformer firas efter femhundra år, i Wittenberg.

November:

COP23 klimatkonferens organiseras av Fiji öarna men äger rum i Bonn, Tyskland. Fiji Sun skriver att ”vår premiärminister har inbjudit klimatskeptikern Donald Trump att komma till vårt örike för att själv se hur klimatförändringen drabbar oss”.

I Ryssland firas bolsjevikernas seger 1917.

December:

Sydafrikas ANC kongress går mot nyval och enligt The Guardian ”kanske de kommer att regeras av ett oppositionsparti för första gången sedan slutet av apartheid 1993.”

Ja, året har mycket att erbjuda. Men vi får inte glömma att vi är alla medverkare till framtiden och hur vi bemöter den och de problem som kommer att uppstå. När stormvindar blåser gäller det att hålla hårt i hatten och sitta väl förankrad i båten.

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen