Shamaner och gudar - Tidningen Kulturen
Mytologisk kajman, Tolita stammen, 400 f.Kr – 400 e.Kr. Foto: Anne Edelstam, Paris

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det har blivit trendigt i Paris med shamaner – så trendigt att deras hallucinerande örter förbjudits. Kanske är det just därför denna utställning är så populär? Samtidigt gör den oss uppmärksam på den skövling av Amazonas som pågår men som vi fortfarande kan stoppa.

 


Passa på och upptäck vad Ecuadors Amazonas har att erbjuda för den tiden kan snart vara förbi för alltid.
Shaman med koka-blad i munnen, Tolita. Foto: Anne Edelstam, Paris

Shaman med koka-blad i munnen, Tolita. Foto: Anne Edelstam, Paris

Annons:Quai Branly och Sydamerika

Det är sportlov för parisarna (loven är uppdelade på tre regioner så att alla inte ska trängas på vägarna samtidigt) och vad gör alla mor- och farföräldrar under de två veckor långa loven? Ett bra alternativ är att ta barnbarnen till detta spännande museum med skum belysning och slingrande stigar, likt boaormar, bland indianer, kanoter, fjädrar och andra mysko figurer.

Denna vår är det shamaner från Ecuador som gäller. Precolumbianska samhällen från 1000 år före Kristus till 500 efter Kristus. Långt från hippies och hallucinerande ungdomar, upptäcker besökaren, ursprunget till shamanerna och deras tro på gudar. Flera stammar bodde i vad som idag är Ecuador. Deras värld delades upp i tre: himlen från vilken regnet kommer, underjorden där andar och döda befann sig, och i mitten moder-jord. Shamanerna var länken mellan dessa "världar".

Shaman

Shamanen valdes i barnsben och utbildades till att bli en slags metafysisk ombudsman med magiska krafter. Det var hans roll att, genom offergåvor och spådomskonst, försvara de sina från onda andar. Det var även hans roll att kalla till sig de goda andarna genom vissa symboler och riter som ofta skapades i form av djuriska eller mytiska figurer. En slags vit magi omgärdat med en hel serie av kostymer, objekt och riter som besökaren upptäcker på denna fascinerande utställning.

Det var dock inte utan hallucinerande örter som shamanen kunde utföra sina magiska tricks. Men dessa var omgärdade av ceremonier, meditation och böner – en andlig företeelse som var långt ifrån de hallucinerande "resor" vissa sökare vill uppnå i modern tid men utan den andliga basen och de rigorösa initiationsriterna. I detta drogade tillstånd, ackompanjerad av rituell musik, kunde shamanen hela eller initiera individer, samt göra människo- eller djur offringar, nödvändiga enligt deras tro för att blidka gudarna. De som vågar är inbjudna till ceremonin! Ni har några månader på er, fram till den 15de maj.

Passa på och upptäck vad Ecuadors Amazonas har att erbjuda för den tiden kan snart vara förbi för alltid. Infödingarna kämpar för att stoppa stora delar av skogarna att skövlas av oljeföretag som fått tillstånd att drilla i marken. Moder jord behöver mer än någonsin sina shamaner för att försvara henne! Den 8 mars på kvinnodagen ska en grupp kvinnoaktivister som kämpar för stamfolkens rättigheter demonstrera på plats.

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen