Antika parfymer i Grasse - Tidningen Kulturen
Mimosa i Grasse. Foto: Anne Edelstam, Paris

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Södra Frankrike har länge varit känt för sina lokalt tillverkade parfymer. Men denna vinter är speciell med en utställning om arkeologi och kemi.


Det är helt naturligt att en ambitiös entreprenör, fascinerad av parfymer, installerar sig i Grasse i början på 1900-talet då Rivieran börjar uppskattas av en viss elit. 1926 grundar han parfymfabriken och märket Fragonard som fortfarande existerar med flera butiker runt om i landet. Jean-Honoré Fragonard, var en känd 1800tals konstnär från Grasse. Hans romantiska skildringar inspirerade namnet till företaget och dess parfymer.
Antik parfymflaska. Foto: Anne Edelstam, Paris

Antik parfymflaska. Foto: Anne Edelstam, Paris

Annons:Internationella parfymmuseet i Grasse

Så fort jag stigit ur planet, slogs jag av en härlig blandning dofter: eukalyptus, mimosa, örter och hav. Denna charmiga bergsby ligger cirka en halv timmes slingrig bilfärd från Nices flygplats. När norra Europa trycks ner under ett lock av regn och gråväder, skiner och värmer solen i söder. Ett klart sken lyser över Grasse antika stenbyggnader och rosévinet slinker lätt ner i torra strupar. Men solens varma strålar och ljuset till trots är det dofterna jag koncentrerar mig på under denna resa.

På detta unika parfymmuseum får jag lära mig att det är just luktsinnet som är det som sitter kvar längst i vår minnesbalk. En speciell lukt och vi påminns om mormors brödbak, om vår käresta eller om en speciell plats. Studier av dofter går tillbaka mycket långt i tiden förstår jag i detta museum. Redan under faraonernas tid parfymerade sig egyptierna och på det egyptiska museet i Kairo finns det utsökta parfymflaskor i en myriad olika skepnader och material, från fajans, till glas, keramik och alabaster. Några av dessa visas även i Grasse.

Det är i orienten som, enligt historikerna, parfymens krubba låg. I Egypten utvecklades parfymerna och användes för elitens hygien men även i religiöst syfte. I det antika Grekland utvecklades parfymen ytterligare och blev alltmer sofistikerad. Men det var i Rom som parfymen blev kung. Rom revolutionerade parfymtransporterna med blåsta glas och gjorde de dyra dropparna mera lättåtkomliga. Däremot under medeltiden, blåste det kalla vindar för parfymfabrikanterna. Den religiösa askestiden förbjöd nämligen parfymer, däremot användes örter och blommor i medicinskt syfte där epidemier härskade. Baden som varit vanliga, övergavs under renässansen då den allmänna tron var att vatten var smittbärande. I stället användes parfymer flitigt för att dölja stanken.

parfym04

20-tals parfymflaska. Foto: Anne Edelstam, Paris

1700-talet anses vara en tid mellan två olika epoker då européerna återupptäckte badet och vattnets behag. Parfymer användes inte längre enbart för att stå ut med den illaluktande atmosfären, utan även för att förföra sin käraste. Smink infördes också, dock mest bland eliten med vitmålade ansikten, röda kinder och läppar, mouche på kinden, peruker användes flitigt av båda könen.

I orienten däremot har parfymer liksom vatten alltid varit uppskattat och muslimernas hammam är både till för personlig hygien och för att umgås. I Japan tvättar man inte bara kroppen men även sinnet från dagens bekymmer; i norden har våra bastubad en speciell plats.

Grasse har sedan medeltiden handlat med blommor och örter men under 1800-talet förvandlades detta hantverk till ren industri i och med att nya tekniker hade utvecklats. Detta ledde till stadens nya status som "parfymhuvudstaden" i Frankrike men snart även i andra delar av världen.

Det är med hjälp av kemister parfymernas komposition bestående av en blandning vegetabiliska oljor samt blom-, rot- och ört-extrakt har kunnat analyseras i modern tid.

Fragonard

Det är helt naturligt att en ambitiös entreprenör, fascinerad av parfymer, installerar sig i Grasse i början på 1900-talet då Rivieran börjar uppskattas av en viss elit. 1926 grundar han parfymfabriken och märket Fragonard som fortfarande existerar med flera butiker runt om i landet. Jean-Honoré Fragonard, var en känd 1800tals konstnär från Grasse. Hans romantiska skildringar inspirerade namnet till företaget och dess parfymer.

parfym03

Staty av Jean-Honoré Fragonard. Foto: Anne Edelstam, Paris

Familjeföretaget fortskrider i och med den tredje generationen och förnyar sig ständigt med olika dofter, accessoarer och kläder i Provence stil. Besökaren leds runt en guidad tur bland allahanda parfymflaskor och blandare. Vi fick lukta på blom- och ört-extrakt tills det snurrade i huvudet. Det finns enbart 100 "näsor" i världen lärde jag mig. Det är människor med ett ovanligt starkt luktsinne som skolat sig i ämnet och som blandar dofter tills det blir till en ovärderlig parfym. Man lär sig yrket genom att gå i en speciell parfymskola dock inte utan att först ha klarat "näsprovet", det vill säga att kunna urskilja dofterna från varandra. Det verkar vara en fascinerande konstart inte så olik vinexperterna som också använder sig av välutvecklade "näsor".

Jag förundras alltid över vad Frankrike har att erbjuda. Det finns i detta land, som är mera som en kontinent – med sina olika landskap från Atlant- till Medelhavskust, från Alper till dalar, från ett nordligt till ett sydligt klimat med helt andra fauner och flora, från vindistrikten till kronärtskockor regionerna – så mycket att erbjuda. Under denna resa har jag lärt mig utveckla ett av mina fem sinnen jag inte tänkt så mycket på innan: doften. Nu ska jag börja träna min näsa. Det blir ett spännande äventyr jag ser fram emot!

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen