Boko Harams kidnappade flickor - Tidningen Kulturen
Foto: Anne Edelstam

Utrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
De kvinnor och unga flickor som flytt eller blivit fritagna från Nigerias terrorgrupp, accepteras inte av samhället enligt fredsorganisationen International Alert (med UNICEF) senaste rapport.


De stigmatiserade.


Rapporten fastslog att även om viss hjälp nådde kvinnorna, var det otillräckligt och flera tvingas in i prostitution för att kunna överleva. Enligt Toogood är det väsentligt att "överlevarna och befolkningen som kommer tillbaka till sina byar får hjälp så att situationen som helhet i norra Nigeria inte försämras". Ett projekt Alert och UNICEF har att tackla i framtiden.

International Alert i Nigeria meddelar via deras rådgivare, Kimairis Toogood, att "mycket behöver göras för att integrera dessa flickor som kommit tillbaka. Flera är traumatiserade av att ha blivit våldtagna och separerade från sina familjer så vi måste se till att de får stöd när de återvänder hem."

Minst 2000 kvinnor och flickor har kidnappats av Boko Haram sedan 2012, inklusive mer än 200 flickor i april 2014 från deras skola i Chibok. Utöver att de blivit gruppens sex-slavar har vissa tränats till att bli soldater eller självmordsbombare.

Hemkomst

Den nigerianska regeringen och militären fortsätter sina insatser att frita så många som möjligt. Men när kvinnorna återkommer blir de utstötta av de sina. De anses vara "Boko Harams fruar" och byborna är rädda att de blivit radikaliserade under sitt fångenskap och att de kan rekrytera andra.

De skulle behöva rehabiliteras innan de kom hem. I vissa delar av välden (som i England och Frankrike) finns det specifika "avprogrammeringar" för indoktrinerade individer men inget görs i ännu så länge i Afrika.

Dessutom är barnen till Boko Haram-medlemmar inte välkomna. Så även om kvinnorna så småningom kan integreras anses deras barn bära på "dåligt blod" överfört av fäderna – en stigmatisering som leder till att de blir utstötta, diskriminerade och riskerar att bli utsatta för våld.

Vissa mödrar kände avsky mot sina avkommor för att "tänk om barnet kommer att bete sig som Boko Haram?"

Rapporten fastslog att även om viss hjälp nådde kvinnorna, var det otillräckligt och flera tvingas in i prostitution för att kunna överleva. Enligt Toogood är det väsentligt att "överlevarna och befolkningen som kommer tillbaka till sina byar får hjälp så att situationen som helhet i norra Nigeria inte försämras". Ett projekt Alert och UNICEF har att tackla i framtiden.

Utsatta kvinnor och barns situation är något vi i Europa också måste lära oss att ta hand om med de tusentals flyktingar som strömmar in i våra länder för att undvika framtida problem. Regionen är en krutdurk och våra politiker börjar kanske förstå att vi inte är en ö utan drabbas också av dessa problem så småningom. Det är en global situation vi borde samarbeta om för att hitta de bästa lösningarna.

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen