Det händer den 9:e Februari - Tidningen Kulturen




Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Kultur. 1431 – Sedan engelsmännen under det pågående hundraårskriget mot Frankrike den 23 maj året innan har tillfångatagit den franska bondflickan tillika härledaren Jeanne d'Arc inleds en rättegång mot henne i Rouen, där de engelska ockupationsstyrkorna har sitt säte. Hon döms så småningom till döden för kätteri och avrättas genom att brännas på bål den 30 maj.
1439 – Ett bondeuppror i Finland, som utbröt året innan, slås ned av riksföreståndaren Karl Knutssons trupper.
1636 – Svenska kronan ger oktroj (handelsprivilegium) åt Nya Kopparkompaniet att årligen i tre och ett halvt år köpa 6 000 skeppund (cirka 900 ton) koppar från Amsterdam.
1644 – Svenskarna besegrar danskarna i slaget vid Kolding under det pågående Torstensons krig.
1812 – Franska trupper besätter Svenska Pommern, trots att Sverige och Frankrike för tillfället formellt har slutit fred. Napoleons avsikt med besättandet är att skrämma Sverige till att gå med på Frankrikes sida i kriget mot Ryssland. Effekten blir dock den motsatta, eftersom Sverige den 18 juli samma år sluter fred med Storbritannien och året därpå går i krig mot Frankrike.
1900 – Lorensbergs Cirkus i Göteborg brinner ner.
1921 – August Strindbergs samlade skrifter, redigerade av John Landquist, ges ut totalt i 55 band, nio år efter författarens död.
1924 – Sedan det svenska riksdagspartiet Liberala samlingspartiet har splittrats på frågan om ett svenskt alkoholförbud bildas Frisinnade folkpartiet, som är för ett förbud, medan förbudsmotståndarna bildar Liberala riksdagspartiet. Den liberala riksdagsorganisationen Frisinnade Landsföreningen knyts samman med Frisinnade folkpartiet, eftersom den också är för ett förbud. 1934 går de båda liberala partierna åter samman och bildar Folkpartiet.
1960 – Byggandet av den egyptiska Assuandammen på Nilen inleds.
1967 – Två poliser och en väktare skjuts ihjäl när de överraskar tre män under ett inbrott i Handen söder om Stockholm.
1969 – Det svenska Högerpartiet byter namn till Moderata samlingspartiet.
1975 – Universiteten i Uppsala och Linköping startar för första gången 20-poängskurser i ämnet könsroller.
1983 – De skånska lokaltågen Pågatågen införs.
1998 – Socialdemokraterna och de borgerliga når efter fyra år enighet i den svenska riksdagen om ett nytt pensionssystem där pensionstagarna själva får placera 2,5 procent av pensionspengarna i valfria fonder. För människor födda 1938 och senare ska ålderspensionen beräknas på grundval av hela livsinkomsten, men det ska finnas en garantipension för dem som har det sämst ställt.
2007 – Fotbollsarenan Gamla Ullevi i Göteborg börjar rivas, för att ge plats åt en ny arena, som får samma namn, för att fortsatt särskilja den från arenan Nya Ullevi från 1958. Den nya arenan invigs 2009.

Källa: Wkipedia

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen