Göteborgs filmfestival 40-års jubilerande - Tidningen Kulturen
"En festivalbesökare kollar i filmprogrammet utanför biografen Draken." Foto: Lena Andersson

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Göteborg filmfestival är slut för den här gången. Den elva dagar
långa festivalen firade i år 40 år och invigningen och invigningsfilmen Tom of Finland av Dome Karukoski visades på 40 biografer i Västra Götalandsregionen.
Tusentals besökare kom till festivalen för att se filmer från hela världen, mingla och gå på seminarier, filmevent och andra aktiviteter. Filmerna visades bland annat på Frölunda kulturhus, Biopalatset, Hagabion, Göta, Bio Capitol, Handelshögskolan, Chalmers, Biograf Draken och Bio Roy.
"I år firade Göteborgs filmfestival 40 år. Draken var en av de biografer som visade film."

"I år firade Göteborgs filmfestival 40 år. Draken var en av de biografer som visade film."

Annons:Tusentals besökare kom till festivalen för att se filmer från hela världen, mingla och gå på seminarier, filmevent och andra aktiviteter. Filmerna visades bland annat på Frölunda kulturhus, Biopalatset, Hagabion, Göta, Bio Capitol, Handelshögskolan, Chalmers, Biograf Draken och Bio Roy.

Festivalen hade i år ett samiskt fokus, Sápmi och filmen Sameblod, regisserad av Amanda Kernell vann Dragon Award Best Nordic Film med prissumman på en miljon svenska kronor.

Ett annat tema var "gudar och människor". Hit hörde The Studenti regi av Kirill Serebrennikov. Filmen visar en students religiösa radikaliseringsresa. Det är ett ryskt samtidsdrama där den tonårige studenten helt plötsligt slutar att bada med klassen, eftersom han tycker det är syndigt att flickorna har bikini. Han läser högt ur bibeln och blir mer och mer fanatisk i sin tro och sina försök i att omvända andra.

Kortfilmspriset Startsladden vanns av Niki Lindroth von Bahr för den animerade musikalen Min börda. Startsladden är ett av världens största kortfilmspriser och är värt cirka 600 000 kronor i form av filmteknik och kontanter.

– Det känns väldigt hedrande, säger Niki Lindroth von Bahr till Tidningen Kulturenom att vinna priset.

Min bördatog två år att göra och hon hittade inspiration i bland annat gamla musikaler. Filmen beskriver individer i ett köpcenter nattetid. De fyra olika miljöerna, Ica Maxi, ett långtidshotell, ett callcenter och en hamburgerrestaurang, utgör en miserabel värld och ingen av karaktärerna är lyckliga, utan härdar bara ut.

Så som många gör, som inte är tillräckligt lyckligt lottade för att få jobba med det de vill göra eller kan vara med den de egentligen älskar och trivs att bo med.

På hotellet Long stay har fiskar som vill leva ensamma checkat in för att slippa leva med andra. Anledningen till att en av fiskarna tagit in på hotellet är att hon har så mycket komplex över sin orena hud att hon tror att ingen vill ha henne.

– Filmen har varit ett väldigt tungt projekt. Jag har inte kunnat ta ut någon lön på två år, så jag måste landa lite i det här nu innan jag börjar tänka på nästa projekt, säger Niki Lindroth von Bahr.

Min börda vann även publikens prisoch den visades under invigningen efter årets vinjettfilm som gjordes av Johannes Nyholm.

Invigningsfilmen Tom of Finlandav Dome Karukoski (som vann årets kritikerpris, FIPRESCI)skildrar hur det var att som homosexuell komma ut i Finland under 1950-talet.

Tom of Finland hette egentligen Touko Laaksonen, men antog sitt artistnamn för att hans identitet inte skulle röjas i hemlandet, då han började publicera bilder av homoerotisk karaktär i amerikanska gaytidningar.

Ett annat tema i Tom of Finland visar också att allt är möjligt och att det går att lyckas fast man tycks ha hela världen emot sig. Inte ens för sin egen familj kunde Touko Laaksonen berätta om sin homosexualitet, eftersom det ansågs som ett brott vid den här tiden.

Touko Laaksonen flyttade så småningom till USA och kom att spela en viktig roll för gayrörelsen. Han blev väldigt framgångsrik och Tom of Finland är numera en gayikon.

Ungefär 450 filmer från ett 80-tal länder visades under festivalen. En av dem som tävlade i Dragon award best Nordic film var Exfrunav Katja Wik.

Tre kvinnor skildras utifrån deras relation till en man i rollerna av flickvän, fru och exfru. Det kvinnorna har gemensamt är att de alla är någon form av offer. De begränsas av männen som finns i deras liv och vi talar här om enormt självcentrerade män. Dessa kvinnor tar frivilligt på sig offerkoftan varje dag, medvetet eller omedvetet. Katja Wik har velat undersöka varför många kvinnor inte utvecklas i en relation, medan männen mer ofta förverkligar sig själva i en parrelation.

En annan film som kan ses ur ett jämställdhetsperspektiv är Their FinestavLone Scherfig. Huvudkaraktären spelas av Gemma Arterton, som genom sin gestaltning av Catrin Cole gör ett fint porträtt av en kvinna som blir anställd som manusförfattare till en propagandafilm som ska stärka moralen hos britterna under andra världskriget.

Med dagens ögon mätt kan karaktären ses som svag, men man måste tänka på att det rör sig om England på 1940-talet. Då blir Catrin Cole istället framåt och självständig.

Miljön i filmen är välarbetad och känns äkta. Detaljerna gör sig märkbara både i skådespelet och i rekvisitan. Manuset känns också genuint. Under den här tiden anses det självklart att en kvinna inte kan ha lika mycket betalt som en man och det belyser Lone Scherfig på ett träffsäkert sätt.

Trots genusmedvetenheten i dagens samhälle har tyvärr inte mycket förändrats på det området även om diskussionen på arbetsplatsen inte förs lika öppen som i filmen. Kvinnor kan än i dag få riktiga skambud för sitt arbete, medan det tycks anses självklart att deras manliga kollegor ska ha lite mer.

 

FAKTA

Göteborgs filmfestival, priser i urval:
Dragon award best Nordic Documentery: The War Show, regi Andreas Dalsgaard och Obaidah Zytoon
Dragon award best Nordic film: Sameblod, regi Amanda Kernell
Nordic Honorary Dragon Award: regissören Lone Scherfig
Honorary Dragon Award: Jean-Pierre och Luc Dardenne
Nordisk Film & TV Fond Prize: Den norska tv-serien Nobeloch huvudmanusförfattarna Mette M. Bølstad och Stephen Uhlander.
Göteborgs Stora Filmpris: Skörheten av Ahang Bashi
Mai Zetterling-stipendiet:Ahang Bashi, Skörheten.

Källa: Göteborgs filmfestival

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts