Lennart Nilsson 1922-2017 - Tidningen Kulturen
Lennart Nilsson Foto Frankie Fougantin

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
 Ivo Holmqvist om fotografen Lennart Nilsson

Lennart Nilsson som var verksam nästan intill slutet hade egna arbetsrum på Karolinska Institutet där han samarbetade med medicinska forskare. Hans bilder på våra inre organ är oftast sällsamt vackra i sin färgrikedom, liksom de bilder på virus och mikroorganismer där han utvecklade en avancerad fototeknik med hjälp av svepelektronmikroskop. Där blev han världsledande. Men han tog bilder av så mycket annat också under sitt långa liv. Bäst ser man det i en stor vacker bok om honom som förlaget Max Ström gav ut 2002, ”Hans livsbilder”.
Gustaf VI Adolf och Lennart Nilsson 1965

Gustaf VI Adolf och Lennart Nilsson 1965

Annons:Rune Hassner, själv en av våra internationellt uppmärksammade fotografer (hans tidiga modebilder på Anita Ekberg är suveräna), berättar i sin väldokumenterade ”Bilder för miljoner” som är hans historia om det moderna bildreportagets historiska rötter och framväxt, att den amerikanska bildtidningen Life redan i april 1938 hade ett stort reportage om ”Birth of a Baby”, med teckningar som visade hur fostret växte till och förändrades: ”Reportaget ledde till att numret förbjöds i vissa stater. 10 000 exemplar konfiskerades och fyra tidningsförsäljare i Bronx häktades.”

Men när samma tidskrift 1965  ägnade många helsidor åt Lennart Nilssons fantastiska foton på ofödda barn, de som sedan blev till boken ”Ett barn blir till” som gått i väldiga upplagor på många språk, så hade mycket av den amerikanska trångsynen och pryderiet hunnit blåsa bort. Numret trycktes i flera miljoner som såldes slut på några dagar. Om detta skrivs nu mycket när Lennart Nilsson gått bort 94 år gammal, och också att bilderna har använts både av dem som anser att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar, och de som likt den nyss tillträdde amerikanske vicepresidenten är fanatiska abortmotståndare.

Lennart Nilsson som var verksam nästan intill slutet hade egna arbetsrum på Karolinska Institutet där han samarbetade med medicinska forskare. Hans bilder på våra inre organ är oftast sällsamt vackra i sin färgrikedom, liksom de bilder på virus och mikroorganismer där han utvecklade en avancerad fototeknik med hjälp av svepelektronmikroskop. Där blev han världsledande. Men han tog bilder av så mycket annat också under sitt långa liv. Bäst ser man det i en stor vacker bok om honom som förlaget Max Ström gav ut 2002, ”Hans livsbilder”.

Där finns hans tidiga foton från en isbjörnsjakt på Svalbard 1947, ett reportage som blev internationellt uppmärksammat, och så följer de många bilderna under de följande decennierna, bland annat på barnmorskors arbete, och de be- och upprörande fotografierna inifrån sinnessjukhus som institutionerna ännu kallades då, vidare bildsviten från frälsningsmöten (där kommer man att tänka på hans kollega Sune Jonsson skildringar av norrländskt liv och Gunnar Lundhs socialreportage), och så alla kända ansikten som han plåtade, med omsorg och stor skärpa.

Hans serie bilder på olika medlemmar av vårt kungahus är lika bra som Cecil Beatons av det engelska, ofta bättre. De är mera rakt på sak och inte lika modemedvetna. Han blev också en mästare på gruppbilder, många av dem publicerade i tidskriften Industria, av industrimänniskor, företagsledare, konstnärer, författare, kompositörer, filmfolk och så vidare. Och så den långa raden av suveräna porträtt, på Ingmar Bergman, Povel Ramel och andra, och sviten på Ingrid Bergman och Roberto Rosselini – flera av dem finns utlagda på nätet.

Det är inte alldeles ovanligt att nordiska fotografer uppmärksammats internationellt, varken i det förflutna eller i dag. Oscar Rejlander (1813-1875) blev en av de stora bildpionjärerna i drottning Victorias England, dansken Jacob Riis (1849-1914) kom kring förra sekelskiftet till New York och tog bilder av fattiga och betryckta i slummen och var en tidig socialreformator. Och vidare bland många andra Rune Hassner, Tore Johnson, Christer Strömholm och den oerhört flitige K. W. Gullers vars industribilder, både svenska och internationella, fick mycket stor spridning (han själv stod modell för fotografen Friberg i Stieg Trenters deckare).

När Lennart Nilsson intervjuades på radio för några få år sedan kom han in på hur han som pojke fascinerats av hur det kryllade av liv i en vattensamling (hans senare undervattensbilder är lika sevärda som dem Leni Riefensthal tog högt upp i åren). Det livet ville han dokumentera. Det finns en märklig parallell till det som han möjligen inte kände till, H. C. Andersens inte särskilt kända eventyr ”Vattendroppen” (någon saga är det knappast). Både Andersen och August Strindberg var pigga på alla nya uppfinningar, inte minst fotografikonsten, Strindberg utövade den dessutom. Men störst genomslag av dem alla fick alltså Lennart Nilsson.

 

Tom Buck Sweeneys biografi om Jacob Riis heter ”Den ideelle amerikaner” (2005)

Per Hemmingsons ”Strindberg som fotograf” kom redan 1963

Mer om H. C. Andersens ”En vattendroppe” här:

 

 Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts