Lennart Nilsson 1922-2017 - Tidningen Kulturen
Lennart Nilsson Foto Frankie Fougantin

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
 Ivo Holmqvist om fotografen Lennart Nilsson

Lennart Nilsson som var verksam nästan intill slutet hade egna arbetsrum på Karolinska Institutet där han samarbetade med medicinska forskare. Hans bilder på våra inre organ är oftast sällsamt vackra i sin färgrikedom, liksom de bilder på virus och mikroorganismer där han utvecklade en avancerad fototeknik med hjälp av svepelektronmikroskop. Där blev han världsledande. Men han tog bilder av så mycket annat också under sitt långa liv. Bäst ser man det i en stor vacker bok om honom som förlaget Max Ström gav ut 2002, ”Hans livsbilder”.
Gustaf VI Adolf och Lennart Nilsson 1965

Gustaf VI Adolf och Lennart Nilsson 1965

Annons:Rune Hassner, själv en av våra internationellt uppmärksammade fotografer (hans tidiga modebilder på Anita Ekberg är suveräna), berättar i sin väldokumenterade ”Bilder för miljoner” som är hans historia om det moderna bildreportagets historiska rötter och framväxt, att den amerikanska bildtidningen Life redan i april 1938 hade ett stort reportage om ”Birth of a Baby”, med teckningar som visade hur fostret växte till och förändrades: ”Reportaget ledde till att numret förbjöds i vissa stater. 10 000 exemplar konfiskerades och fyra tidningsförsäljare i Bronx häktades.”

Men när samma tidskrift 1965  ägnade många helsidor åt Lennart Nilssons fantastiska foton på ofödda barn, de som sedan blev till boken ”Ett barn blir till” som gått i väldiga upplagor på många språk, så hade mycket av den amerikanska trångsynen och pryderiet hunnit blåsa bort. Numret trycktes i flera miljoner som såldes slut på några dagar. Om detta skrivs nu mycket när Lennart Nilsson gått bort 94 år gammal, och också att bilderna har använts både av dem som anser att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar, och de som likt den nyss tillträdde amerikanske vicepresidenten är fanatiska abortmotståndare.

Lennart Nilsson som var verksam nästan intill slutet hade egna arbetsrum på Karolinska Institutet där han samarbetade med medicinska forskare. Hans bilder på våra inre organ är oftast sällsamt vackra i sin färgrikedom, liksom de bilder på virus och mikroorganismer där han utvecklade en avancerad fototeknik med hjälp av svepelektronmikroskop. Där blev han världsledande. Men han tog bilder av så mycket annat också under sitt långa liv. Bäst ser man det i en stor vacker bok om honom som förlaget Max Ström gav ut 2002, ”Hans livsbilder”.

Där finns hans tidiga foton från en isbjörnsjakt på Svalbard 1947, ett reportage som blev internationellt uppmärksammat, och så följer de många bilderna under de följande decennierna, bland annat på barnmorskors arbete, och de be- och upprörande fotografierna inifrån sinnessjukhus som institutionerna ännu kallades då, vidare bildsviten från frälsningsmöten (där kommer man att tänka på hans kollega Sune Jonsson skildringar av norrländskt liv och Gunnar Lundhs socialreportage), och så alla kända ansikten som han plåtade, med omsorg och stor skärpa.

Hans serie bilder på olika medlemmar av vårt kungahus är lika bra som Cecil Beatons av det engelska, ofta bättre. De är mera rakt på sak och inte lika modemedvetna. Han blev också en mästare på gruppbilder, många av dem publicerade i tidskriften Industria, av industrimänniskor, företagsledare, konstnärer, författare, kompositörer, filmfolk och så vidare. Och så den långa raden av suveräna porträtt, på Ingmar Bergman, Povel Ramel och andra, och sviten på Ingrid Bergman och Roberto Rosselini – flera av dem finns utlagda på nätet.

Det är inte alldeles ovanligt att nordiska fotografer uppmärksammats internationellt, varken i det förflutna eller i dag. Oscar Rejlander (1813-1875) blev en av de stora bildpionjärerna i drottning Victorias England, dansken Jacob Riis (1849-1914) kom kring förra sekelskiftet till New York och tog bilder av fattiga och betryckta i slummen och var en tidig socialreformator. Och vidare bland många andra Rune Hassner, Tore Johnson, Christer Strömholm och den oerhört flitige K. W. Gullers vars industribilder, både svenska och internationella, fick mycket stor spridning (han själv stod modell för fotografen Friberg i Stieg Trenters deckare).

När Lennart Nilsson intervjuades på radio för några få år sedan kom han in på hur han som pojke fascinerats av hur det kryllade av liv i en vattensamling (hans senare undervattensbilder är lika sevärda som dem Leni Riefensthal tog högt upp i åren). Det livet ville han dokumentera. Det finns en märklig parallell till det som han möjligen inte kände till, H. C. Andersens inte särskilt kända eventyr ”Vattendroppen” (någon saga är det knappast). Både Andersen och August Strindberg var pigga på alla nya uppfinningar, inte minst fotografikonsten, Strindberg utövade den dessutom. Men störst genomslag av dem alla fick alltså Lennart Nilsson.

 

Tom Buck Sweeneys biografi om Jacob Riis heter ”Den ideelle amerikaner” (2005)

Per Hemmingsons ”Strindberg som fotograf” kom redan 1963

Mer om H. C. Andersens ”En vattendroppe” här:

 

 Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen