När ordet blir bild - Tidningen Kulturen
Melker Garay. Utan titel

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Kolorismen har funnits så länge som människan har skapat bilder.

Den har inte alltid hittat sin väg in i det akademiska måleriet, men i folkens konstskapande har den blommat sedan äldsta tid: i förhistoriska grottmålningar, i fornegyptiska fresker, i kaukasiska och mongoliska vävnader, i persiska miniatyrer, i koptiska ikoner och i östeuropeisk allmogekonst. Bara för att nämna ett litet fåtal exempel.Om Melker Garays bildvärld


Vid utställningen i Norrköping visas tio utvalda verk av Garay i stort format. Mest framträdande är enligt min mening de abstrakta koloristiska arbetena, men där finns även några utpräglat monokroma bilder, rent abstrakta såväl som symbolistiska. Som alla skapare av abstrakt konst överlämnar även Garay åt betraktarna att vara verkets medskapare i sina spontana eller eftersinnande tolkningar och i sina fria associationer. Detta är också vad den abstrakta bildkonsten har gemensamt med musiken: att verket ständigt föds på nytt i betraktarens respektive lyssnarens inre.
Melker Garay. Utan titel

Melker Garay. Utan titel

Annons:Med färgen som medium har känsla och tanke kort väg till duken, träpanelen, keramikplattan, textilvävnaden, eller vilket slags yta som än kommer till användning för att projicera budskapet. Och färgen föder i sig form och gestalt.

När jag såg Melker Garays utställda bilder – i huvudsak stora akrylmålningar – vid en vernissage inför SMHI:s konstförenings medlemmar i Norrköping nyligen, tänkte jag mycket på denna färgens eviga urkraft.

Melker Garay är en skönlitterär författare som i många år skrivit romaner och noveller grundade i djupt existentiella frågeställningar. Många av hans texter har publicerats i denna tidning. I något skede av sitt skrivande kände han att orden började nå gränsen för sin artikuleringsförmåga. Han insåg att han även behövde ett icke-verbalt medium som ett kompletterande språk, för att kunna tala även om sådant som orden inte räcker till för att artikulera eller gestalta. Orden gick över i färg och form.

Alla som älskar musik har upplevt musikens enastående förmåga att öppna dörren in till det som ligger bortom de verbala och kognitiva skikten av vårt väsen. Men även bildkonsten kan vara en sådan dörröppnare.

Vid utställningen i Norrköping visas tio utvalda verk av Garay i stort format. Mest framträdande är enligt min mening de abstrakta koloristiska arbetena, men där finns även några utpräglat monokroma bilder, rent abstrakta såväl som symbolistiska. Som alla skapare av abstrakt konst överlämnar även Garay åt betraktarna att vara verkets medskapare i sina spontana eller eftersinnande tolkningar och i sina fria associationer. Detta är också vad den abstrakta bildkonsten har gemensamt med musiken: att verket ständigt föds på nytt i betraktarens respektive lyssnarens inre.

Och just spontaniteten är det som kännetecknar Melker Garay, i hans konstnärliga skapande såväl som i hans diskursiva framtoning. Detta framgick även starkt i hans mycket personliga och engagerade presentation av sin utställning. Några av bilderna var också försedda med en kommenterande text, författad av Garay själv. Det kändes fullt motiverat i dessa fall. Det gällde t.ex. en reliefmålning med titeln ”Sverige åt svenskarna”: En blå svensk flagga med ett skrumpnande gult kors i mitten ger en sinnebild av den växande rasismens och nationalismens uppluckrande inverkan på all humanitet – intellekt, empati, mänsklig värdighet, besinning, dialogberedskap.

Några av de koloristiska akryldukarna leder för mig tanken till kalligrafi, arabisk eller östasiatisk: kraftfulla transverbala utsagor; ett slags fältrop om besinning och trotsigt hopp i en tid av besinningslöshet och ökande misströstan och uppgivenhet.

En papegojgestalt i en brinnande varmtonad färgskala ställer betraktaren inför frågan om vår egen eventuella papegojlikhet: Hur självständiga är vi i våra ställningstaganden, i våra ord och tankar? Eller genljuder vi bara av sådant som våra yttre betingelser har gett oss?

Melker Garay är oavbrutet och oförtröttligt verksam med nya projekt: litterära, bildkonstnärliga och övergripande konstnärliga, med förgreningar till både filmkonst och musik. Fler utställningar planeras under innevarande år, en i Moskva och en i Rom. Och om man inte omedelbart skönjer en tydligt definierad linje i hans skapande, så vet man däremot med full visshet, att han är oavbrutet på väg vidare, mot nya erfarenheter och uttrycksformer, i en till synes osläcklig aptit på vad den kreativa livssfären kan ge och förmedla.

Melker Garay är en sökare i ordets mest heltäckande mening: ifråga om den mänskliga existensens djupaste andliga grundvalar liksom ifråga om det konstnärliga skapandets ännu outforskade möjligheter. Han är redo att bryta upp från tidigare positioner, när han finner det nödvändigt.

Det finns alla skäl att följa Melker Garays fortsatta konstnärskap med uppmärksamhet och förväntan.

 

 

 

Thomas Notini

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts