We have a dream - Tidningen Kulturen
Malala Yousafzai Foto Albert Wiking

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

We have a dream är ett ambitiöst projekt som nu presenteras på Fotografiska, ett urval fotografier av 114 människor som kan inspirera att finna en dröm.
Fotografen Albert Wiking säger så här:
Människorna i det här projektet är bevis för att det går att förändra.Fotografiska museet, Stockholm Till och med 2017-02-19


Men sammanfattningsvis, visst är det en sevärd utställning. Ändå: kanske man ska hellre skaffa sig boken, läsa och reflektera – inte minst över de mindre kända personligheterna som brinner för något och tar risker. I utställningen går väl det övergripande budskapet fram, men inte ett mer subtilt och diskuterande som boken kanske lägger grunden för bättre.
Zara Larsson, foto Albert Wiking

Zara Larsson, foto Albert Wiking

Annons:Tillsammans med Oscar Edlund har han i mer än ett decennium ägnat sig åt att porträttera dessa människor, fotografiskt och med beskrivande text. Det har varit ett jagande, som ibland sträckt sig över 4–5 år. Ett omfattande, mycket ambitiöst projekt.

Bilderna sträcker sig från superkändisar till mindre kända, men lokalt viktiga förkämpar för sin sak. En av de tidigaste porträtterade är Anna Lindh. En av de sista (eller senaste?) Zara Larsson.

Som projekt är det alltså storartat och viktigt. Men i utställningen på Fotografiska, vad upplever vi då?

Det är bra att de olika personerna beskrivs, Dalai Lama känner vi säkert alla till men inte en del av de andra. Textbeskrivningar av var och en av de 114 personerna är ganska långa, men också svårlästa när de är typsatta i alltför liten grad, har ett färgval som också försvårar läsningen och med en relativt svag belysning. För den som vill fördjupa sig finns dock boken, om de 114, skriven av Daniel Rydén och utgiven på Max Ström förlag. Den innehåller också ett pedagogiskt material för ungdomar.

I have a dream

Ljudinstallationen i utställningen är av det förväntade slaget, skapad av Henrik Lörstad,  rimlig, men kanske lite förutsägbar. ” I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.” hörs i högtalarna. Men kanske en yngre generation inte hört Martin Luther King.

Tyvärr tilltalar fotografierna mig inte riktigt. De är tekniskt skickliga, men med min smak väl kontrastrika och skarpa. Porträtt vill jag ha lite softare, ännu mer personliga som hos våra stora fotografer Hans Hammarsköld och Hans Gedda. Jag upplever trots allt att dessa medievana (i alla fall många av dem) personer som fotograferas inte riktigt återges i all sitt djup. De har ställt upp och agerat professionellt, men något fattas likväl.

Parallellt, när jag besöker Fotografiska, visas Martin Bogrens Italia. Bogrens bilder är förstås mer av gatufoto men även hans porträtt lämnar mer åt fantasin än Wikings.

Visst fastnar även ett och annat Wikings porträtt, t.ex. Vigdis Finnbogadottir med Hallgrimskyrkan i Reykjavik i bakgrunden eller Gunhild Stordalens tydliggörande att sitt förlorade hår – det ska inte förnekas. Det är bilder som man blir nyfiken på, och jag hade gärna sett fler sådana.

Men sammanfattningsvis, visst är det en sevärd utställning. Ändå: kanske man ska hellre skaffa sig boken, läsa och reflektera – inte minst över de mindre kända personligheterna som brinner för något och tar risker. I utställningen går väl det övergripande budskapet fram, men inte ett mer subtilt och diskuterande som boken kanske lägger grunden för bättre.

 

Thomas Wihlman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts