Svensk television, en pigg sextioåring. - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det är inne just nu för folk med gott minne att blicka tillbaka. Förre ständige sekreteraren i Svenska Akademien har gått före med gott exempel. I sin senaste bok ”Jag kommer ihåg” listar Peter Englund mängder av ting och företeelser som han bär i sin rymliga hjärna. De flesta har han gemensamt med sina jämnåriga eller de något äldre: björnklister som luktade mandel, Arne Tammers annons hur man skaffade sig en atletisk kropp, och så vidare.


Mina minnen av TV går ännu lite längre tillbaka, till något av de första åren av det årtiondet.
I en välgörenhetstillställning i den småstad där jag växte upp visade en fysiklärare publikt en revolutionerande nyhet, en televisionsapparat som var uppställd på podiet i läroverkets aula. Det måste ha varit under en av de allra första provsändningarna. Men även om man betalat rundligt i inträde (behållningen gick nog till Röda Korset eller Rädda Barnen) fick han bara in snöflimmer på rutan trots att han svor svavelosande. Det var spännande, man anade en ny tid runt hörnet.

Annons:I kölvattnet på det uppmanar Svenska Dagbladet sina till åren komna läsare att skicka in minnesbilder, dock högst 350 tecken långa. Ett urval ska sedan komma i bok på Natur och Kultur. Det kan nog bli en både nöjsam och nostalgisk läsning. Den mångsidige engelske politikern, diplomaten och författaren Duff Cooper skrev inte bara en intressant kort bok om "Operation brustet hjärta", den märkliga episod under andra världskriget när engelsmännen lät ett lik, försett med falska invasionsplaner, flyta i land på den ockuperade kontinenten - tyskarna gick på den finten.

Han mindes också tillbaka i en bok som hade en titel som han genast motsade: "Gamla män glömmer". Alls icke: han liksom vi andra minns ganska mycket. Jag ska i några korta artiklar – dock längre än 350 tecken - blicka tillbaka på några allmänna företeelser i det nyss förflutna, och börjar med televisionen som började i England och USA redan på trettiotalet. Svensk television kom i gång 1956, trettioett år efter radion. Men det riktiga genombrottet kom två år senare när Sverige kom upp i final i VM i fotboll. Inför matchen mot Brasilien (som de vann med 5-2) såldes mängder av apparater, och TV-innehavet slog rekord.

Mina minnen av TV går ännu lite längre tillbaka, till något av de första åren av det årtiondet.
I en välgörenhetstillställning i den småstad där jag växte upp visade en fysiklärare publikt en revolutionerande nyhet, en televisionsapparat som var uppställd på podiet i läroverkets aula. Det måste ha varit under en av de allra första provsändningarna. Men även om man betalat rundligt i inträde (behållningen gick nog till Röda Korset eller Rädda Barnen) fick han bara in snöflimmer på rutan trots att han svor svavelosande. Det var spännande, man anade en ny tid runt hörnet.

På gott och ont tog sig televisionen in i hemmen. Till dess hade det varit mycket trevligt och lugnt att umgås grannar och vänner emellan, ibland med samtal kring radioprogrammen (vår radio fanns i en tidstypisk stringbokhylla, i dessa retrotider säkert guld värd). Men sådana sammankomster ersattes i ett slag av ett ensidigt stirrande på tv-rutan, och det dröjde länge innan man upptäckte att man kunde stänga av det som inte alldeles utan skäl redan långt innan reklamkanalerna kom till kom att kallas dumburken.

En släkting till oss på Sveriges Radio såg till att en av hans söner och jag fick följa ett av programmen i Hylands hörna när det sändes, dock inte det där Per Oscarsson under en utdragen monolog klär av sig det ena plagget efter det andra, till Hylands synliga fasa och tv-tittarnas förskräckelse (han behöll kalsongerna på) – det pinsamma programmet minns många. Det var spännande för en skåning att i rikets huvudstad få vara med under pågående tv-sändning. Nyss upptäckte jag att inslaget finns lagrat på nätet, och mycket riktigt: där sitter i publiken en gymnasist i slips – ett lätt spöklikt möte med mig själv tvärs över femtio år eller mer...

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen