Svensk television, en pigg sextioåring. - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Det är inne just nu för folk med gott minne att blicka tillbaka. Förre ständige sekreteraren i Svenska Akademien har gått före med gott exempel. I sin senaste bok ”Jag kommer ihåg” listar Peter Englund mängder av ting och företeelser som han bär i sin rymliga hjärna. De flesta har han gemensamt med sina jämnåriga eller de något äldre: björnklister som luktade mandel, Arne Tammers annons hur man skaffade sig en atletisk kropp, och så vidare.


Mina minnen av TV går ännu lite längre tillbaka, till något av de första åren av det årtiondet.
I en välgörenhetstillställning i den småstad där jag växte upp visade en fysiklärare publikt en revolutionerande nyhet, en televisionsapparat som var uppställd på podiet i läroverkets aula. Det måste ha varit under en av de allra första provsändningarna. Men även om man betalat rundligt i inträde (behållningen gick nog till Röda Korset eller Rädda Barnen) fick han bara in snöflimmer på rutan trots att han svor svavelosande. Det var spännande, man anade en ny tid runt hörnet.

Annons:I kölvattnet på det uppmanar Svenska Dagbladet sina till åren komna läsare att skicka in minnesbilder, dock högst 350 tecken långa. Ett urval ska sedan komma i bok på Natur och Kultur. Det kan nog bli en både nöjsam och nostalgisk läsning. Den mångsidige engelske politikern, diplomaten och författaren Duff Cooper skrev inte bara en intressant kort bok om "Operation brustet hjärta", den märkliga episod under andra världskriget när engelsmännen lät ett lik, försett med falska invasionsplaner, flyta i land på den ockuperade kontinenten - tyskarna gick på den finten.

Han mindes också tillbaka i en bok som hade en titel som han genast motsade: "Gamla män glömmer". Alls icke: han liksom vi andra minns ganska mycket. Jag ska i några korta artiklar – dock längre än 350 tecken - blicka tillbaka på några allmänna företeelser i det nyss förflutna, och börjar med televisionen som började i England och USA redan på trettiotalet. Svensk television kom i gång 1956, trettioett år efter radion. Men det riktiga genombrottet kom två år senare när Sverige kom upp i final i VM i fotboll. Inför matchen mot Brasilien (som de vann med 5-2) såldes mängder av apparater, och TV-innehavet slog rekord.

Mina minnen av TV går ännu lite längre tillbaka, till något av de första åren av det årtiondet.
I en välgörenhetstillställning i den småstad där jag växte upp visade en fysiklärare publikt en revolutionerande nyhet, en televisionsapparat som var uppställd på podiet i läroverkets aula. Det måste ha varit under en av de allra första provsändningarna. Men även om man betalat rundligt i inträde (behållningen gick nog till Röda Korset eller Rädda Barnen) fick han bara in snöflimmer på rutan trots att han svor svavelosande. Det var spännande, man anade en ny tid runt hörnet.

På gott och ont tog sig televisionen in i hemmen. Till dess hade det varit mycket trevligt och lugnt att umgås grannar och vänner emellan, ibland med samtal kring radioprogrammen (vår radio fanns i en tidstypisk stringbokhylla, i dessa retrotider säkert guld värd). Men sådana sammankomster ersattes i ett slag av ett ensidigt stirrande på tv-rutan, och det dröjde länge innan man upptäckte att man kunde stänga av det som inte alldeles utan skäl redan långt innan reklamkanalerna kom till kom att kallas dumburken.

En släkting till oss på Sveriges Radio såg till att en av hans söner och jag fick följa ett av programmen i Hylands hörna när det sändes, dock inte det där Per Oscarsson under en utdragen monolog klär av sig det ena plagget efter det andra, till Hylands synliga fasa och tv-tittarnas förskräckelse (han behöll kalsongerna på) – det pinsamma programmet minns många. Det var spännande för en skåning att i rikets huvudstad få vara med under pågående tv-sändning. Nyss upptäckte jag att inslaget finns lagrat på nätet, och mycket riktigt: där sitter i publiken en gymnasist i slips – ett lätt spöklikt möte med mig själv tvärs över femtio år eller mer...

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts