Erland Lagerroth 1925-2016 - Tidningen Kulturen
Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Vår älskade medarbetare Erland Lagerroth har gått ur tiden.
Fast för oss som lärde känna honom är han fortfarande här som del av den evighet som inte sviker.


I en av de många texter som Erland Lagerroth på senare år lät publicera här på Tidningen Kulturens sida återges Verner von Heidenstams eftersinnande text, inristad på en stentavla på hans Övralid: "Här vilar stoftet av en gammal man. Tacksam prisade han det ofattliga att det förunnades honom genomleva ett liv på jorden som människa." Heidenstam blev 81, med de sista åren förmörkade av glömska. Så inte med Erland Lagerroth som blev tio år äldre. Han var skarpsynt, klartänkt och verksam till slutet, som ses bland annat av hans sjuttiofyra artiklar på Tidningen Kulturen.

I en av de många texter som Erland Lagerroth på senare år lät publicera här på Tidningen Kulturens sida återges Verner von Heidenstams eftersinnande text, inristad på en stentavla på hans Övralid: "Här vilar stoftet av en gammal man. Tacksam prisade han det ofattliga att det förunnades honom genomleva ett liv på jorden som människa." Heidenstam blev 81, med de sista åren förmörkade av glömska. Så inte med Erland Lagerroth som blev tio år äldre. Han var skarpsynt, klartänkt och verksam till slutet, som ses bland annat av hans sjuttiofyra artiklar på Tidningen Kulturen.

Engelsmannen C. P. Snow vållade stor uppståndelse mot slutet av femtiotalet med sin bok om "De två kulturerna" där han pläderade och propagerade för att skiljemuren mellan humaniora och naturvetenskaperna borde raseras. I det här landet var ingen flitigare än Erland Lagerroth att hålla förbindelserna öppna mellan dessa discipliner. Med sina fem första böcker skrev han först in sig i en välbeprövad litteraturvetenskaplig tradition. Avhandlingen från 1958 handlade om landskap och natur hos Selma Lagerlöf (i "Nils Holgersson" och "Gösta Berlings saga"), nästa bok om Selma Lagerlöf och Bohuslän, en tredje om hennes roman "Jerusalem" om Ingmarssönernas färd från Dalarna till Palestina och kolonisation där (den läste jag med särskilt intresse efter en sommar på en kibbutz).

"Svensk berättarkonst", hans fjärde bok behandlade i fyra kapitel tre klassiska svenska romaner och en bekant berättelsesamling, förutom Strindbergs "Röda rummet" och Heidenstams "Karolinerna" Pär Lagerkvists "Sibyllan" och hans "Onda sagor". Den drog många litteraturlärare nytta av i sin undervisning, jag gjorde det vid ett par universitet utomlands. Ännu större nytta hade ännu fler av hans femte bok, den som blev hans mest spridda, "Romanen i din hand" (1976), skriven i ett Lund där det på hans institution för litteraturhistoria och poetik som det då ännu hette redan hade skrivits ett par narratologiska klassiker, Staffan Björks "Romanens formvärld" och Bertil Rombergs avhandling på engelska om jagberättande.

Så följde ännu ett drygt tjugotal allt lärdare cerebrala böcker där han likt C. P. Snow lät humaniora förenas med naturvetenskaperna. Här är inte platsen att värdera eller ens diskutera dem, bara att konstatera att Erland Lagerroth i dem visar en ovanlig och kanske enastående kombinationsförmåga, förutom en enorm receptivitet. Det räcker med att hänvisa till de ingående sammanfattningar av sitt liv och sina tankar som han själv publicerat både på svenska och engelska (han hade varit verksam vid Augustana College i Illinois läsåret 1959-60 och vid Uiniversity of California i Berkeley fem år senare, där fick han många nya idéer), bland annat alltså på Tidningen Kulturen.

Av dem framgår att han var född i Lund där fadern Fredrik Lagerroth blev professor i statskunskap, att han doktorerade i Stockholm, blev docent i Lund 1960 och till stor del under sina många år som universitetslektor där (1974-1991) täckte in delvis samma forskningsfält som hustrun Ulla-Britta, professor emerita i litteraturvetenskap i Lund och författare till bland mycket annat böcker om Selma Lagerlöf, teater och en monografi om Johannes Edfelt.

Många som läst litteraturhistoria och än fler som läst litteraturvetenskap i den akademiska bondhålan (som Tegnér i sina sardoniska stunder kallade den södra universitetsstaden) minns den spänstige Erland Lagerroth med värme och uppskattning. Han var aktiv och atletisk, ständigt lika nyfiken på allt nytt, och evigt ung. I dödsannonsen för några dagar sedan över honom citerades en vacker dikt av just Johannes Edfelt. Men jag föreställer mig att den vise Erland Lagerroth mot slutet av sitt liv lika väl instämde i dessa livsvisa Heidenstamska rader (hans ljusa och avklarade självbiografi tyder på det):

Vis, o människa, det blir du först,
när du hinner till de aftonsvala
höjders topp, där jorden överskådas.
Konung, vänd dig om vid vägens slut,
vila där en stund och se tillbaka!
Allt förklaras där och allt försonas,
och din ungdoms riken hägra åter,
strödda än med ljus och morgondagg.

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen