Melker Garay gästade bokmässan - Tidningen Kulturen
Göran Greider och Melker Garay. Foto Lena Andersson

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Melker Garay var en av utställarna under årets Bok- och biblioteksmässa som pågick mellan den 22 och 25 september i Göteborg. På mässan förde han även ett samtal med Göran Greider om sin nya boken En tindrande natthimmel.


Göran Greider påpekade att temat för mässan var yttrandefrihet och att man kunde se Melker Garays betraktelse Onda drömmar ur denna synvinkel. Melker Garay höll med och förklarade att det är i drömmen som vi får leva ut vårt liv, även det otäcka som vi förkastar i vaket tillstånd, som att hata våra medmänniskor.
Melker Garay. Foto Lena  Andersson

Melker Garay. Foto Lena Andersson

Annons:Melker Garays böcker kretsar kring filosofiska och existentiella frågor och den nya En tindrande natthimmel är inget undantag. Det är korta, intellektuella texter med välformulerade tankar koncentrerade på ett fåtal sidor i varje kapitel. På omslaget till boken finns en vacker akrylmålning gjord av författaren.

En tindrande natthimmel innehåller korta betraktelser om livet som ställer frågor som inte alltid har självskrivna svar, utan som öppnar upp för samtal.

Göran Greider påpekade att temat för mässan var yttrandefrihet och att man kunde se Melker Garays betraktelse Onda drömmar ur denna synvinkel. Melker Garay höll med och förklarade att det är i drömmen som vi får leva ut vårt liv, även det otäcka som vi förkastar i vaket tillstånd, som att hata våra medmänniskor.

– Du ställer ofta frågan "Vem är jag?" i boken. Varför gör du det? undrade Göran Greider.
Melker Garay berättade att han var född i Chile och kom till Sverige när han var fyra år och därför kanske därför på ett naturligt sätt ställer sig frågor som dessa, men att boken även tar upp moraliska, existentiella och filosofiska frågeställningar som är viktiga för alla människor.

En frågeställning som tas upp i En tindrande natthimmel är om man ska handla som en medmänniska och ge pengar till behövande och om de som inte har någon förståelse för dem som flyr från krig, till exempel båtflyktingar, inte själva flyr? "Flyr från sitt ansvar som medmänniska? Flyr från sin egen värdighet? Flyr från de grundläggande värden som gör oss till människor? Den som flyr från sig själv är alltid vilsen", skriver Melker Garay.

Göran Greider var påtagligt berörd av En tindrande natthimmel och han uppmanade besökarna på bokmässa att ta sig tid att läsa den och även de andra eminenta böckerna i Melker Garays författarskap.

FAKTA
Melker Garay
Konstnär och författare som debuterade 2008 med "Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar".
Aktuell: Med den nya boken En tindrande natthimmel.

Böcker av Melker Garay
- En tindrande natthimmel
- Fågelskrämman
– Noveller
- mcv
- Råttan
– Noveller
- Dialogen
- Inskriptioner i skymningen
– Aforismer
- Josef Kinski och döden
- Kyrkvaktmästarens hemliga anteckningar

Lena Andersson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen