Trädgårdar från världens alla hörn - Tidningen Kulturen
Grön stad: från utställningen i Tuileries trädgården Foto Anne Edelstam

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

Vad anstår lämpligast att skriva om under sommarens ljuva dagar om inte trädgårdar? Här kommer ett utkast från Andalusien, via Paris till Sörmlands svallande landskap.


Nästa utställare hade lyckats med konsten att skapa ett mikroklimat i sin trädgård där de odlade och plockade persikor och vindruvor! De hade till och med gjort vin på druvorna, "riktigt gott blev det också" bekräftade ägarna. Det var som att befinna sig i Italien mitt i Sverige. En tredje specialiserade sig på spännande grönsaker och klättrande rosor.
 Institut du Monde Arabe – rekonstruktion av en andalusisk trädgård. Foto Anne Edelstam

Institut du Monde Arabe – rekonstruktion av en andalusisk trädgård. Foto Anne Edelstam

Annons:Gröna städer

Varje år äger en trädgårdsutställning rum i Tuileries trädgårdarna. Denna juni var inget undantag trots regnet som forsade ner och Seinen som svämmat över. Mer än någonsin pratades det om vikten av att förverkliga Paris klimatavtal från november 2015 (COP21) och återskapa gröna områden.

Min dröm är gröna städer, där, i parkernas prunkande trädgårdar, utöver blommor och vackra buskar invånarna även odlar grönsaker och fruktträd de både sköter om och kan förse sig av. Jag önskar att våra trottoarer och fönsterkarmar kantas av grönska, ätbart som beskådning för själens ro och varför inte taken också. I Egypten upptäckte jag redan för flera år sedan att de platta taken används ihärdigt för både odling och djuruppfödning. Men det är svårare på våra breddgrader där taken ofta lutar på grund av klimatet. Däremot har vi terrasser och balkonger som kan användas flitigare än vad de nuvarande gör.

Elbilar, elbussar, cykelbanor, vida trottoarer kantade med grönska och bänkar där man kan sätta sig ner och ta igen sig eller mumsa på några av de frukter som odlas vid sidan om samt ta sig tid att tala med sin nästa går det att förverkliga? Köpenhamn har i viss mån lyckats med detta. Så varför inte andra städer också?

Anne Hidalgo, Paris socialistiska borgmästare, gör sina trevande försök att ge staden ett för fotgängare trivsammare sken. Men när jag talar med en av utställarna på Tuileries trädgården som har skapat sitt företag just med tanke på att utsmycka städer berättade han hur han fått kalla handen av den så kallade "gröna borgmästarinnan". "Jag får inte ens tala med hennes sekreterare. Man måste ha kontakter här för att få tillstånd. Och det har jag inga..." förklarade han för mig.

Jag har ändå förhoppningar om grönare städer då jag upptäckte att flera av 2016 års utställare intresserat sig för en hållbar framtid. Jag har aldrig förut sett en sådan vidd av ekologiska utställare i Paris. Både trädgårds- som stadsplanerare förespråkade min dröm om gröna städer där man kan odla på vertikala och minimala platser som väggar och bakgårdar.

Historiskt perspektiv

 

Tradgard04

Växtsäng från Lenas trädgård i Malmköping. Foto Anne Edelstam

Under alla tider i de större civilisationerna har trädgårdar odlats, träd beskurits och doftande blommor planterats. I vissa länder i Orienten var dessa så viktiga att äkta mattor broderades med de finaste silkestrådarna med blom- och trädgårdsmotiv.

Institut du Monde Arabe, i Paris, tar besökaren ut på en trädgårdsresa från Alhambra och Granada i Spanien, Taj Mahal i Indien, de mystiska trädgårdarna från Babyloniens Irak till Majorelles trädgård i Marrakesh, Marocko. Redan utanför institutet, på dess innegård, kan man strosa runt en för sommaren installerad trädgård, i flera etage med uteservering, rosenrabatter och till och med en fontän med en anlagd ränna, lik en liten kanal.

Väl inne i lokalerna slås jag av urvalet av utställningsföremål från antika målningar, broderier, mattor, kläder med blommotiv, fontäner, filmer från de olika platserna... näsborrarna fylls av en imaginär doft från de himmelska plantorna.

Sörmland

Det är ändå gudomligt att kunna resa ifrån asfalten och komma till sann natur, mitt i Sörmlands böljande sommarlandskap, kasta av sig parisstassen och sätta på sig shorts och träskor och börja gräva på sitt eget lantställe!

Malmköping bjuder vartannat år på trädgårdsutställning. Den som är entusiast kan anmäla sig och visa upp sin trädgård för allmänheten under en dag. Det var i slutet av juni, en solig söndag, jag tog mig runt till några av dessa. Lenas trädgård var den mest kreativa med porlande miniatyrbäckar, stigar med inlagda stenar att kliva på, labyrintliknande mystiska bersåer där besökaren upptäckte lustiga figurer ägarinnan hade tovat ihop under vinterhalvåret, en säng fylld av grönska, ett stort hjärta hängde över matbordet där det serverades rykande kaffe och bullar. Malmköpingsbor som tillresta satte sig ner och samtalade om allt från plantor till kreativitet och livets alla goda som dåliga sidor.

Nästa utställare hade lyckats med konsten att skapa ett mikroklimat i sin trädgård där de odlade och plockade persikor och vindruvor! De hade till och med gjort vin på druvorna, "riktigt gott blev det också" bekräftade ägarna. Det var som att befinna sig i Italien mitt i Sverige. En tredje specialiserade sig på spännande grönsaker och klättrande rosor.

Ja, inte behöver man resa speciellt långt bort för att hitta himmelriket. Det finns nästgårds och annars kan man skapa sitt eget på sin balkong, på trottoaren nedanför eller i trädgården. Människan har förmågan till det bästa som det sämsta. Låt oss fokusera på det första och hitta lösningar för det sista. Vi står inför ett livsval: en hållbar framtid eller ingen alls, för klimatförändringen är redan här och den lär inte gå bort av sig själv.

Anne Edelstam

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen