Det finns Hope för Somalia - Tidningen Kulturen

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi

På utställningen Hope – SomaliaHope – Somalia, är namnet på den kulturhändelse i Konstnärshuset i Stockholm där konstnärer och besökare tillsammans bidrar till att dra uppmärksamhet till situationen i Somalia. Hope – Somalia är en konstutställning som samtidigt är en auktion för att samla in pengar till behövande.

Längst upp i den storslagna byggnaden ligger utställningssalen som dagarna till ära är fylld av många och relativt små konstverk av varierande slag. De olika konstverken hänger som ett tunt pärlband runt hela lokalen, verken är knappt märkbara på håll – för att verkligen se dem måste du komma nära. Teckningar, en glasmålning, små oljemålningar, en slags staty – utan något sammanhållande tema och av varierande grad. Allt som allt är det närmare 140 verk av olika konstnärer från flera länder som med ett eller flera verk har bidragit till utställningen. Varje verk har ett utgångspris på 300 kronor och efter att det första budet har lagts påbörjas en auktion som är aktiv under en timma. Pengarna som samlas in går oavkortat till Somalia via SOS Barnbyar och Läkare utan gränser.

Och det är en uppenbart välvillig samling konstnärer som har bidragit till att detta har blivit möjligt. Jacob Anckarsvärd, initiativtagare och ansvarig för projektets genomförande, tycks inte ha haft det svårt att driva igenom Hope – Somalia.

– Konstnärerna har varit väldigt generösa, även kända konstnärer ställer upp och det känns kul. Jag bad om små verk så att ingen samlare ska kunna göra klipp. Vad gäller lokalerna fick jag napp på flera lokaler, men konstnärshuset var helt klart bäst.

För Jacob Anckarsvärd är detta ett tillfälle att använda sig av sitt konstnärskap för att bidra till den svåra situationen i Somalia.

Målningar av Jacob Anckarsvärd– Min egen konst handlar mycket om politik och nyhetsrapportering och jag slogs av hur dåligt nyhetsvärde Somalia har eller hade, jag ville göra något, jag känner många konstnärer, har många kanaler att nå konstnärer, flera av dem kommer från andra länder än Sverige.

Vid sidan av de flesta av verken sitter de röda prickarna som markerar ett köp.

– Det har varit upp mot tusen personer här, två tredjedelar är sålt och det är över förväntan. Men det är ändå uppmärksamheten som är det viktiga.

Konstnären Madeleine Aleman har både bidragit med egna verk och lagt bud på andras.

– När jag blev tillfrågad kände jag direkt att jag ville vara med och bidra med egna verk och köpa andras.

– Totalt fick jag nio, jag budade på sexton. Det känns fint att kunna bidra och jag hoppas att på något sätt kunna fortsätta diskussionen utifrån de verk jag har köpt, kanske att jag tar med dem på resor och skänker dem vidare, eller så anordnar jag ytterligare en auktion för att få in ännu mer pengar.

Benjamin Ozolins, text och bilder

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts