Nyheter - Tidningen Kulturen
Senaste nyheterna

Ingvar Holm tillsammans med sin hustru konstnären Karin Sverenius Holm

Inrikes nyheter

Nyss dök en gammal lönelista upp ur kökkenmöddingen, från den gången jag som ung spoling var undervisningsassistent vid institutionen för litteraturhistoria med poetik som huserade i samma röda tegelbyggnad på Helgonabacken 14 i Lund, i skuggan av Universitetsbiblioteket, som institutionerna för engelska, tyska och nordiska språk, och längst upp visst också folklivsarkivet – man kunde avlägga en hyfsad akademisk examen utan att röra sig utanför huset.

Björn Granath Foto Lesula CC By-Sa 3.0

Inrikes nyheter

Nästan alla mina närmaste vänner är döda. Stjärnkocken Karol för att ta ett exempel blev inte ens 50 när hans aska blev spridd över Aare, och George med vilken jag planerade en resa runt jorden, föll ner död mitt i en god hönssoppa, som Monika hade lagat, för precis ett år sedan.
Nästa vänkrets bildas av de som inte tillhör mina närmaste vänner, men som ändå betyder en hel del för mig. Även bland dessa glesnar det oroande mycket. Björn Granath som dog 5 februari 2017 tillhörde denna krets.

"En festivalbesökare kollar i filmprogrammet utanför biografen Draken." Foto: Lena Andersson

Inrikes nyheter

Göteborg filmfestival är slut för den här gången. Den elva dagar
långa festivalen firade i år 40 år och invigningen och invigningsfilmen Tom of Finland av Dome Karukoski visades på 40 biografer i Västra Götalandsregionen.

Bidrog falska nyheter till Brexit och Donald Trumps presidentämbete? Den frågan har många seriösa medier börjat ställa sig. Hur ska man veta vad som är sant eller inte när till och med den amerikanska regeringen försvarar ”alternativa” fakta?

Det andra könet utgiven och översatt till flera språk. Foto: Anne Edelstam, Paris.

Utrikes nyheter

Journalisten och författarinnan Katrine Marçal var på snabbvisit i Paris för att prata om sin bok Det andra könet, Brexit och mycket annat.

Plakat med kvinnor som Michele Obama och Simone de Beauvoir på plats Trocadéro Foto Anne Edelstam

Utrikes nyheter

Den frågan ställer sig många intellektuella, konstnärer, minoriteter och kvinnor när Donald Trump har valts till USAs president. Frankrike har Trumps kvinnliga motsvarighet i Marine le Pen som hoppas vinna det franska presidentvalet i mars.Kulturen noterar

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen