Musik: The Gothenburg Combo Seascapes 20000 Leagues Under the Sea - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vandringar på jorden ger oss dofter, färger och ljud, som finns omkring oss, de finns där, kräver ingen motprestation, men de måste ses och erövras för att upplevas och beröra. Det är annorlunda i havsdjupen, de finns även där, men andas ofta okändhet och ogripbarhet. Det är inte lätt att läsa sångerna i ålgräsens bok, inte till fullo avkoda färgerna i korallreven eller tolka delfinernas språk.


Vi vet att de finns, men de är inte öppna för oss, men de är öppna för vår fantasi, vår tillägnad och våra tolkningar.

The Gothenburg Combo

Seascapes 20000 Leagues Under the Sea
The Gothenburg Combo

Vi vet att de finns, men de är inte öppna för oss, men de är öppna för vår fantasi, vår tillägnad och våra tolkningar.

Gitarristerna David Hansson och Thomas Hansy har tidigare komponerat tonmålningar av jordens sju kontinenter i Sketches of the World och av afrikanska landskap på skivan Guitarscapes, nu reser de neråt, för att skildra världen under havsytan. De har på nytt byggt upp i musikens form Jules Vernes En världsomsegling under havet.

I det nya albumet finns en kombination av upptäckarglädje och samtidigt en hyllning till det okända, till en värld utan gränser, som har kvar en myckenhet, som är outforskad. Det går inte att säga något om detta med bestämdhet, det enda förhållningssättet är att treva, att försöka nå någon form av kärna. I detta sökande krävs både en öppenhet och en lyhördhet.

Det krävs en rörelse över gränser och genrer; The Gothenburg Combo rör sig från experimentell pop till traditionell konstmusik, från elektronisk musik till traditionell afrikansk musik.

David Hansson Och Thomas Hansy är utmärkta guider i de oceaniska djupen, i de små skrymslen och mellanrummen, de skriver sin egen musikbok och vi lyssnare har bara att bläddra på.

Under denna säsong turnerar de i Sydamerika, USA, Australien och på Nya Zeeland. De gör också en turné i Sverige tillsammans med historikern och författaren Dick Harrison.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen