Musik: Georg Wadenius och Cleo-bandet - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Georg Wadenius och Cleo-bandet
Cleo & Friends
Georg Wadenius Production/Universal


På de åtta spåren finns en rikedom av mjuka tonbilder, rytmiska finesser och udda harmoniseringar. Och så självfallet Jojje Wadenius signum, den långa efterklangen på gitarren.
Georg Wadenius och Cleo-bandet
Cleo & Friends
Georg Wadenius Production/Universal

 

Sveriges Radios Jazzkattens finaste pris, Guldkatten tilldelades nyss Georg Jojje Wadenius. Han har under lång tid varit verksam som musiker, kompositör och producent, rört sig med stor frihet och briljans mellan olika genrer, allt från funk, barnvisor till psalmer. Så beter sig en gränsöverskridare och en multiartist.

Det internationella genombrottet kom redan på 1970 – talet med jazzrockbandet Blood, Sweat and Tears. I slutet av 80 – talet startades Cleo – bandet, det gjorde ett längre uppehåll och kom tillbaka 2014. Detta är gruppens tredje album, sättningen är traditionell, gitarr, bas, trummor och keybord och bakom instrumenten finns Georg Wadenius, Lars Larry Danielsson, Per Lindvall och Jesper Nordenström. Musiken är skriven av bandmedlemmarna själva, framför allt Jesper Nordenström. Influenserna från 60 – och 70 – talet är tydliga, de rör sig i musiken från funk och melodisk fusion till stråk av jazz och blues. På albumet finns även gäster som Mathias Heise på kromatiskt munspel och besök av multiinstrumentalisten Pedram Shahlai.

På de åtta spåren finns en rikedom av mjuka tonbilder, rytmiska finesser och udda harmoniseringar. Och så självfallet Jojje Wadenius signum, den långa efterklangen på gitarren.

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen