Musik: Trad.Attack!- Kullakarva. Shimmer Gold - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Trad.Attack!
Kullakarva. Shimmer Gold
Trad.Attack! Music


Namnet på trion är fyndigt, det är verkligen ett musikaliskt anfall, som det handlar om, egenartat och storslaget!
Trad.Attack!
Kullakarva. Shimmer Gold
Trad.Attack! Music

Detta är en estnisk trio med både punkt och utropstecken i sitt namn, den bildades 2014 och detta är deras andra album.

Sandra Vabarna spelar estländsk säckpipa, mungiga, flöjt och cittra och sjunger, sjunger gör också Jamar Vabarna och spelar tolvsträngad gitarr, den tredje medlemmen i trion är Tönu Tibli på trummor, klockspel och cittra.

Musiken är alldeles särskild, det är svårt att se några klara förebilder, i soundet finns både folkmusik, rock, pop och punk. Det är ett ständigt prövande av olika stilar och riktningar, för att bestämma hållbarhet och skärpan i tilltalet. I långa stycken är det som en musikalisk mässa, som drar in lyssnaren i ett sug, där man blir fast, till en början är det obegripligt, efter hand blir det godtagbart och till slut oemotståndligt. Musiken har fört Trad.Attack! på turnéer över hela världen på kort tid.

Det går att lite slappt påstå att de varvar modernt med nytt, men det är att se det väl enkelt. De tar ett grepp om ett folkmusikaliskt arv och för det in i nutiden, med stor respekt för tradition och musikaliska rötter. Uppfinningsrikedomen är obegränsad och stigarna är otrampade, överraskningarna är flera, plötsligt hör du Jalmar Vabarnas farmor och om en stund ramsor om både björnar och vargar.

Namnet på trion är fyndigt, det är verkligen ett musikaliskt anfall, som det handlar om, egenartat och storslaget!

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen