Jazzklubben Fasching - Tidningen Kulturen
Fire!

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Två kvällar i rad flyttade fyrtioårsjubilerande jazzklubben Fasching ut i naturen, ut till friluftsteaterscenen i Vitabergsparken. Knökfullt med entusiastiska åhörare, och fint sensommarväder, helt idealiskt alltså.


Fire! Orchestra, en formlig musikalisk ångvält, denna gång med tjugo kvinnor och män högklassiska musiker med Mats Gustafsson som motor, och med idéer från många håll. En bragd bara att få samman dessa fantastiska individer till en grupp. Impro jazz rock pop noise och nutida konstmusik som både väger samman och väger tungt.
Isabella Lundgren

Isabella Lundgren

Flera artister

Fire!

Fire!

1977 tog Föreningen Sveriges Jazzmusiker över kontraktet på diskoteket Fasching på Kungsgatan 63 och resten är, som det brukar heta, historia - en stor del av Stockholms jazzhistoria. Både svenska och utländska musiker har spelat här, och musikformen och lokalen har överlevt, och ibland har det varit fråga om att göra just det. Fasching är numera klubblokal restaurang och konsertlokal, och just nu mår jazzen (i alla fall musikaliskt) rätt bra med 250 livekonserter om året. Det finns många unga aktiva band, och för all del rätt många inte fullt så unga band också. Många har andra rötter än de traditionella jazzdito, så musiken har blivit bredare och nya lyssnarskaror strömmar till. Gamlingar (till åldern) som Bernt Rosengren till exempel spelar fortfarande, och relativa ynglingar som Jonas Kullhammar med sitt skivbolag Moserobie gjorde för ett tiotal år sedan stora insatser för att popularisera musiken och ge den en ny publik. Många unga musiker kan med förenklad inspelningsteknik lättare få ut sina alster.

 

Det är en spännande tid och visst behöver jazzmusiker komma ut och lufta sig bland, tja, vanligt folk. Parkteatern i Vita bergen är ju drömstället när vädret tillåter, nästan alltid samlas mycket människor på tillställningarna här, inte bara folk som redan är införstådda med vad som händer inom de olika konstarterna, och det är guld värt för vilken konstform som helst. Så, ordna gärna minst två ambitiösa Faschingbesök i Vita bergen varje år.

På lördagen 19 augusti spelade Malin Wättring Kvartett med Bohuslän Big Band och Fire! Orchestra. Wättring med rötter i en slags nordisk tidlös jazz, som kan svänga in på oväntade stigar, med strikta kompositioner och fritt spel i samklang spelade tillsammans med ett modernt traditionellt storband. Wättrings sätt att komponera speglas också i och av storbandet.

 

Fire! Orchestra, en formlig musikalisk ångvält, denna gång med tjugo kvinnor och män högklassiska musiker med Mats Gustafsson som motor, och med idéer från många håll. En bragd bara att få samman dessa fantastiska individer till en grupp. Impro jazz rock pop noise och nutida konstmusik som både väger samman och väger tungt.

 

Söndagskvällen 20 augusti bjöd också på två konserter. Sångerskan Isabella Lundgren med sin ordinarie trio plus två gäster och den åtta man starka Goran Kajfes Subtropic Arkestra.

 

Isabella Lundgren hade den grupp som mest liknade en traditionell jazzkonstellation av de uppträdande denna kväll. (Alla fick sina egna ögonblick på scen, i Arkestran fanns också utrymme för soloinsatser, men där var den övriga orkestern mer integrerad under solona.) Isabella Lundgren spelade mest Bob Dylan som inte direkt kan kallas jazzkompositör, fem av sex sånger, den sjätte en mörk gospeldränkt låt av trions trumslagare Daniel Fredriksson som verkligen grep publiken. Det gjorde även dylansångerna med originella arrangemang. En dylanskiva på gång? Niklas Fernqvist spelade ståbas och Calle Bagge piano och orgel i avslutande Forever young, tillägnad Dylans barn.

 

Gästerna, den klassiskt skolade Daniel Migdal på fiol gav en americana-touche åt låtarna, och särskilt Johan Lindström på gitarrer och pedal-steel borrade in sina exakt avvägda klanger i lyssnarna. Han lyckades på pedal-steel i en hjärtskärande It Ain´t Me Babe, både spetsa texten och sången med gripande känslosvall och samtidigt med lådmäld humor distansera sig något från sina egna lätt sentimentala klangsjok Det gjorde inte framförandet sämre.

 

Namnkunniga Subtropic Arkestra började sitt set med att alla utom batteristen Lars Skoglund och elbasisten Johan Berthling hanterade olika elektronik i ett gungande intro. Samplade ljud återanvänds när de sedan drar igång med sina konventionella instrument. Musiken ska rymma hela världen. Det är både en musikalisk och politisk ambition. Goran Kajfes trumpet, Per Texas Johansson basklarinett, kontrabasdito och vanlig klarinett och tenorsax, Jonas Kullhammar tenorsax, Per Ruskträsk Johansson barytonsax flöjt och sopraninosax.

 

Vidare Jesper Nordenström på orgel och piano, och Robert Östlund elgitarr. Särskilt Jesper Nordenström gör genomtänkta och originella insatser på sina båda instrument som stannar kvar i minnet. Det svänger bra, både mångrytmiskt i snabba låtar och mjukt i det långsamt mäktiga akustiska numret med Texas tenorsolo innan finalen.

 

 

Leif Carlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts