Musik: Lisas - Fiddle and Accordion Conversations - Tidningen Kulturen
Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ett samtal, innehåller ofta en struktur, ett mönster, det kan bygga på satser kring argumentation och inte sällan med takter från retorikens fält.


Botten finns i svensk folkmusik, det går både att tänka på Bingsjöpolska och Hjort Anders Olsson, men i musiken finns även vägar som går mot andra tankar, som barock och tango, allt handlar om andras musik och egentillverkade låtar.
Lisas
Fiddle and Accordion Conversations
Sally Wiola RecordsVarje köp via denna länk stödjer TK.


Lisas. Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Lisas. Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Det är inte alltid enkelt att följa det som nu pågår under politikerveckan i Almedalen i Visby, som väl hjälpligt bygger på dessa grundstenar i ett samtal.

Maktens kungar och drottningar tar sig alltid friheter.Lisa Rydberg och Lisa Långbacka arbetar med ett annat samtal, som samtidigt har en bunden form bredvid en musikalisk frihet och öppenhet, de arbetar med sina instrument, fiol och dragspel. Samtalet vill förmedla en känsla, vill bjuda in till delaktighet och gemenskap, vi ska vaggas in i en meditativ samhörighet med musiken.

Det fungerar utmärkt, bara så, med en ödmjuk, anspråkslös, rogivande och stillsam klangfärg. Det svenska vemodet känns inte mörkt med Lisas, du känner dig bara lugn och trygg med dem.

Botten finns i svensk folkmusik, det går både att tänka på Bingsjöpolska och Hjort Anders Olsson, men i musiken finns även vägar som går mot andra tankar, som barock och tango, allt handlar om andras musik och egentillverkade låtar.

Till avdelningen onödigheter hör låttitlar på latin och en albums titel på engelska. Albumet är kort, runt trettio minuter, det får snart komma ett nytt från den briljanta duon Lisas, som bildades 2011.

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen