Musik:Fröken Elvis - Kungen och vi - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Om en längre stund, den 16 augusti är det Elvis Presleys dödsdag, han dog 42 år gammal just den dagen 1977; nu är detta inte ristat i sten, många påstår sig ha sett Elvis efter detta datum. Dessutom pågår det spektakulära talet om orsaken till hans död, obduktionsprotokollet blir först offentligt 2027.


Under ett livligt turnerande under 2017 kan du möta Fröken Elvis både i Hallstahammar och på Färöarna, kolla deras turnéplan, det är en mycket god idé!
Fröken Elvis
Kungen och vi
Fröken RecordsVarje köp via denna länk stödjer TK.


Fröken Elvis med Camilla Fritzén, Maria Olsson, Lisa Bodelius, Josefine Berge och Sanna Andersson håller Elvis Presleys musik levande, de fick en succéartad start med albumet Elvis på svenska, som kom 2015.

Nu kommer deras andra album med åtta spår, varav fem är egentillverkade, bakom både sång, texter och översättningar ligger oftast Camilla Fritzén. På denna skiva finns både Suspicious Minds och Danny Boy, texter, som är tolkade till svenska på ett fritt och humoristiskt sätt, särskilt Benjamin(Danny Boy), den irländska folksången, som spelades vid Elvis begravning och som han själv tyckte mycket om.

Det är just självständigheten och friheten i närmandet till musiken, som gör även detta album så storartat. Det finns växlingar och variationer i materialet, som är både kittlande och spännande, allt från nära och nutida samhällskommentarer kring dagsfärska ämnen, till tidlösa ord om regn och kärlek.

Träffsäkert, teknisk briljant och med svenska stänk av skörhet, melankoli och vemod. Till detta kommer en påtaglig kreativitet i skapandet och framförandet och ett avspänt förhållningssätt till både text och musik. Jag kan inte ringa in genren, men försöka - schlagerpop, vispop, rock´n roll och jazz.

Under ett livligt turnerande under 2017 kan du möta Fröken Elvis både i Hallstahammar och på Färöarna, kolla deras turnéplan, det är en mycket god idé!

 

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts