Musik: Kolbacken - Rosa himmel över Norrland - Tidningen Kulturen
kolbacken

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Det jag vet om Sundsvall handlar om Sundsvallsstrejken, Sundsvallsbranden och Hotell Knaust med sin berömda trappa, med den minst lika berömda ridturen. Svaga är minnena kring något berg och ett pappersbruk, ingen aning hade jag om att Kolbacken är ett område strax norr Sundsvalls hamn. Den svenska musikgruppen Kolbacken har medlemmar från just Sundsvall och Uppsala. Den bildades 2010, skivdebuterade 2012 med albumet Kolbacken, nu kommer det andra albumet.


Det finns på albumet en underbar reflekterande eftertänksamhet, bredvid en elegans och frusenhet i melodierna.
Kolbacken
Rosa himmel över Norrland
Massproduktion/Hill Street RecordingsVarje köp via denna länk stödjer TK.


kolbacken

kolbacken

Hela bandet har deltagit i låtskrivandet; det består av Staffan Ljunggren, Zarah Andersson-Knut, Fredrik Hast och Mikael Andersson – Knut.

Det är blandade känslor och stämningar i de nio spåren på plattan, det blåser skiftande vindar, som för med sig retrostoff, ibland far tankarna till både Kent och Bo Kaspers. Om musiken ska sorteras in, så blir det i landet av indiepop, rock och postpunk.

Det är sällsynt kvalificerade musiker och låtskrivare, som har fötterna i den norrländska myllan, om det nu finns nån sån; ofta är det lokalt förankrade texter, ibland enkla, nära och varma, ibland hetsigt febriga och mera sammansatta med stråk av både melankoli och vemodet. Det är väl så att det stora svenska vemodet finns i Norrland? Det är en stram och väl sammanhållen produktion.

Det finns på albumet en underbar reflekterande eftertänksamhet, bredvid en elegans och frusenhet i melodierna.

 

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen