Musik: Orchestre National de Jazz Olivier Benoit. Europa Oslo - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Det franska tolvpersoners-bandet Orchestre National de Jazz under ledning av kompositören och gitarristen Olivier Benoit har landat i Oslo. Tidigare har de spelat upp musikaliska aspekter på Paris, Berlin och Rom.


Den norske författaren och poeten Hans Petter Blad är den som gör skillnaden mot de föregående skivorna (som var helt instrumentala). Hans texter framförs på engelska av sångerskan och skådespelaren Maria Laura Baccarini, vilket klingar utmärkt i sammanhanget. Texterna finns att läsa i ett medföljande häfte.
Orchestre National de Jazz Olivier Benoit
Europa Oslo
ONJ RecordsVarje köp via denna länk stödjer TK.


Man kan förstås dedicera ett projekt till en stad, det finns de uppenbara fördelarna: en bra anledning att få åka dit, känna av dess puls, spela sin musik och visa att vi på flera sätt hör samman oavsett härkomst. Men är det något särskilt med Oslo och musiken?

Här finns nyskrivet material för ett modernt storband strösslat med lite progressivt rockstuk och repetitiva nutida infall. Det glittrande strösslet betyder inte att man slängt ut något lite hipp som happ. Musiken är noggrant planerad, noggrant nedskriven med instoppade olika frihetsgrader som ger både stringens och ett visst mått av lössläpphet. Allt är skickligt och fantasifullt behandlat av medmusikerna. Så klingar resultatet.

Disciplinerat, fast med ett avspänt självklart förhållningssätt till materialet. De föregående skivorna innehåller inga musettedragspel eller smäktande mandoliner, och alltså finns inga hardangerfelor här heller. Kopplingen till städerna är inte tydlig på det sättet. Alla städerna är storstäder. Ja Oslo är kanske inte den allra största storstaden, men det är mer som förenar dem än som skiljer när bandet rör sig i Europa.

Den norske författaren och poeten Hans Petter Blad är den som gör skillnaden mot de föregående skivorna (som var helt instrumentala). Hans texter framförs på engelska av sångerskan och skådespelaren Maria Laura Baccarini, vilket klingar utmärkt i sammanhanget. Texterna finns att läsa i ett medföljande häfte.

Den klangliga anknytningen till just Oslo kan jag inte finna men det är välspelat, omväxlande och lite utmanande vid några tillfällen. Musik väl värd att låna båda öronen till. Vi behöver mer fransk nutidsjazz här i kanten av Europa.

 

Leif Carlsson

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts