Musik: Kari Sjöstrand Frost Blossom - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Det är vanskligt att blomma för tidigt, magnolian kan få sig en köldsmäll och de första gullvivorna kan dränkas av en stark hagelskur, men syrenen är aktsam, den kommer i rätt tid, den har lärt sig, att anpassa sig och vänta.


De flesta låtarna är skrivna i år.
Kari Sjöstrand
Frost Blossom
Karisma MusikVarje köp via denna länk stödjer TK.


Så är det även för musikern, sångaren och kompositören Kari Sjöstrand, hon är van vid att ta god tid på sig, inte hasta iväg, väljer att ta ett varv till med tankarna, resa en gång till USA för att slipa på detaljer och tonbilder.

Den fjärde skivan har kommit till under tre år och många resor till New Orleans i Louisiana och Small Word Studio, med de bästa musiker, som går att få - Matthew D. White, Larry Turner och Adam Everett, särskilt Larry Turner på bas är ett ess. Alla kompositioner, det är sammanlagt åtta spår, är av Kari Sjöstrand, de är naturligtvis påverkade av hennes hem både i jazz, visa och folkmusik, ena stunden tänker jag på Dexter Gordon och i den andra på visan, från något år sedan, Polska från Djupaviken.

De flesta låtarna är skrivna i år.

Om musiken ska mutas in i en fålla, om det nu är nödvändigt ,är det folkvisebetonad jazz. I denna skiva finns ett starkt och beslutsamt språk och tilltal, bredvid, känsliga, färgrika och varierande tonföljder. Den tekniska skickligheten är bedövande, men till detta finns en särskild känsla och stämning, som läggs på varje spår.

Kari Sjöstrand är en sökare och utvecklare av all musik, som hon rör vid, hon söker medvetet nya stigar och bryter ny mark, men hon har en särskild kärlek till den nordiska myllan.

 

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen