Musik: Kjetil Husebø - Piano Transformed - Tidningen Kulturen
Kjetil Husebø Foto Fridtjof Wesseltoft

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
När Kjetil Husebø kom med sitt förra album från 2015, Steps, då handlade det enbart om akustisk musik, nu återvänder han till en redan påbörjad resa, där det sker en union mellan akustiska och elektroniska tonelement.


Piano och teknologiska redskap arbetar med varandra
Kjetil Husebø
Piano Transformed
Optical SubstanceVarje köp via denna länk stödjer TK.


Kjetil Husebø Foto Fridtjof Wesseltoft

Kjetil Husebø Foto Fridtjof Wesseltoft

Teknologin får breda ut sig över de akustiska fälten, det rör sig inte om motsatser, utan om två segment, som befruktar varandra och verkar som en enhet. Den norske pianistens tankar och tonspråk blir materialiserade och förverkligade i nio spår på detta fjärde pianoalbum.

Piano och teknologiska redskap arbetar med varandra, pianistens bilder och avsikter, tar sig helt skilda uttryck, och i musiken kan starka känslor blottläggas, liksom mera lugna och stillsamma reflektioner.

Det är just i variationerna och motsatserna som skivan har sin styrka; du kan som lyssnare vaggas in i ett melodiskt lugn, för att lite senare, möta en ett expressivt flöde och så ett stycke bort i tiden tvingas till en resa in i en inte bara en lätt oordning, utan i ett fulländat kaos. Det går inte att förutsäga, vad som ska komma, det är befriande att lyssna på och underbart att bara låta sig överraskas, med öppna spjäll och vida ögon.

Till detta kommer en hoppfull och ljus lekfullhet, som vi behöver lite av varje dag, innan nu våren har bestämt sig för, hur den ska ha det. När jag skriver detta och lyfter blicken, ser jag två svalor på takryggen mitt emot, det finns alltså ingen anledning att tvivla, det blir vår och sommar i år också; låt dig, medan du väntar, överraskas genom att lyssna på Kjetil Husebø!

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen