Musik: Denzler Grip Johansson von Schlippenbach - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Den tidigare Neuköllner Modelle sektion 1 – 2 recenserades här i november 2016. Denna del två, en dubbel-cd, är också inspelad inför publik på samma klubb i Berlin, Sowieso. Trion har utökats till en kvartett med pianisten Alexander von Schlippenbach 70+ med råge född 1938, och som tillsammans med Sven-Åke Johansson hör till den första generationen europeiska fria improvisatörer sprungna ur 60-talets Free Jazz.


Så svänger den fria musiken ändå rätt bestämt men varierat, med klar känsla för form och med en böljande energi.
Denzler Grip Johansson von Schlippenbach
Neuköllner Modelle sektion 3 - 7
Umlaut Records

Jämfört med sektion 1 – 2 förskjuts fokus något mot det tillkommande pianot. Kvartetten med Alexander von Schlippenbach piano, Bertrand Denzler saxofon, Joel Grip basfiol och Sven-Åke johansson trummor uppträder i något mer traditionella roller. Ja det klingar inte direkt traditionellt, det rör sig om fri improvisation, men trots att musiken komponeras i den stund den spelas finns det ändå något som är bekant över den. Instrumenten klingar till exempel inom sina normala register. Att utöka instrumentens klangspektrum och omfång med nya angreppssätt är annars vanligt i den fria improvisationens värld. De improvisationer vi hör här har vissa begränsningar, en motsats i sig, men här finns en plan. Musiken ska på ett eller annat sätt svänga. Idén kommer vad jag förstår från Sven-Åke Johansson bördig från Mariestad och sedan 1968 bosatt i Berlin. Han är en experimentell musiker, kompositör, poet och konstnär, en pionjär inom den europeiska frijazzen.

Fortfarande är han centralgestalten, den mest drivande i gruppen, där för all del alla bereds plats. I och med den starka pianorösten som tillkommit får SÅJ höja sin egen intensitet något, slå lite hårdare och tydligare på trumsetet. Det finns en dämpad exakthet i hans spel, varje tillslag verkar noggrant planerat med koll på tonhöjd och efterklang, vilka håller sig inom ett rätt begränsat register, rytm och tempo varierar i stället. En berg- och dalbana. Det resulterar i ett ganska torrt klingande spel som ändå suger åt sig mitt lyssnaröra. Sven-Åke Johansson kallar detta som Neuköllner Modelle spelar en icke-expressiv fri jazz, och den tillåts att svänga. Kanske det första försöket att låta musiken svänga utan att spela standardlåtar som Bastian Zimmerman skriver i det medföljande texthäftet.

Joel Grip och basfiolen hänger på trummorna och pianot, står i framkant och drar i strängarna och sågar med stråken. Bertrand Denzlers saxofon mer glider in i musiken inifrån och formar sina toner som ljudmassa inom den skapade kontexten. Alla är viktiga för musikens karaktär och Sven-Åke Johansson är den som banar den mesta vägen.

Så svänger den fria musiken ändå rätt bestämt men varierat, med klar känsla för form och med en böljande energi.

 

PS

Inspelningen klingar lite stumt och det drabbar mest Joel Grips basfiolspel. Vill ni få rysningar av hans stråkdrag och höra hans trälåda sjunga, lyssna till hans solo-LP Pickelhaube som har fin ljudupptagning (recenserad i Tidningen Kulturen september 2012).

 

Leif Carlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen