Musik: Torben Westergaard - Tangofied III - Tidningen Kulturen
Torben Westergaar

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Kreativa processer och skeenden tar ofta oväntade och oförutsägbara vägar, i de första stegen är de trevande, sökande och prövande, i andra steget finner allt nya stigar och rentav vägar, det kan i sin tur leda till stickspår och nya spår kan plöjas i en till synes orörd rågåker. Du måste vara både uppmärksam och lyhörd för att få förklaring på vad du söker och vart du är på väg.


Både orkestern och gästmusikerna är mästerliga.
Torben Westergaard
Tangofied III
Gateway Music

Torben Westergaar

Torben Westergaar

Den danske musikern och kompositören Torben Westergard har i en trilogi undersökt sina musikaliska influenser, sökt sina rötter och sin musikaliska själ, ett omfattande forskningsarbete, som har gett honom kunskap om sig själv. Det låter lite högtidligt med forskning, det är kanske bättre att tala om ett utforskande.

Den första delen i trilogin blev inspelad i Buenos Aires med argentinska musiker under ledning av Diego Schissi under start inflytande av Astor Piazzolla, den andra delen är till hälften inspelad i Buenos Aires och till hälften inspelad i Danmark med Torben Westergaards danska orkester och så nu den tredje delen är inspelad enbart i Danmark med The Tangofied Ensemble och inbjudna gäster. Så ser vägen hem ut!

Det är inte helt enkelt att analysera bakgrund och innehåll i de åtta spåren, men det finns bärande stråk av nordisk jazz med en ljus melankoli och en bredd i anslaget, det är som du ser på en klunga snödroppar och plötsligt ser den gröna kalligrafin på de inre kronbladen, bredvid jazzen finns den vemodiga nostalgin från tangon, med både en dämpad eftertänksamhet och en mera intensiv glöd. Det är i denna brytpunkt, som Torben Westergaards musik finns. De två sista spåren tilltalar mig mest med en hyllning till den danske musikern Hugo Rasmussen och en sång till Själlands Udde.

Både orkestern och gästmusikerna är mästerliga.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen