Musik Eka Trio Eka & Hurrakel! Anna Lund presenterar Hurrakel! - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Här är två debuter med unga musiker. Den ena verkar vid första genomlyssningen vara en mer traditionellt upplagd jazzskiva, en trio med det improviserande soloinstrumentet i centrum, den andra är mjukt melodibaserad med sammanhållna låtar, mer som många andra nyare jazzskivor med unga musiker uppvuxna inte bara med jazz. Lyssnar man noggrannare kan man upptäcka mer än så och få en mer mångtydig bild.


Två lättlyssnade och välgjorda skivor med hög trivselfaktor och som tål noggrann närlyssning.
Eka Trio och Anna Lund
Olika titlar
Pälsrobot Records/ och Hoob Records/Border

Eka Trio är en nordisk mix från Sverige Norge och Finland baserad i Malmö. Tomas Hörnberg på gitarr har skrivit tio kompositioner, alla utom en. Anne Marte Eggen spelar rörlig elbas och Pontus Häggblom på smakfulla trummor har skrivit den sångbara elfte. En mestadels mjukt anslagen gitarr är huvudsolist med bas och trummor som stöd och krydda, utmärkt samspelta alla tre i sina konventionella och inarbetade roller, men samtidigt väl utmejslade och personliga.

Det är en musik man utan svårighet kan lyssna till med ett halvt öra om man vill, den klingar fram på förväntat sätt utan att störa. Men det vore ett misstag, man bör ge musiken ett noggrannare öra, det vinner den ovanligt mycket på. Då upptäcker man alla små finesser och variationer i det gedigna och lågmälda samspelet. Blue Screen Blues är elegant och varm med klar blues-känsla, Insects mullrar snabbt (snarare än surrar!) och kastar sig än hit än dit.

Chimär ylar och gör uppror direkt på stället, ekar gitarristen Sonny Sharrock (1940 – 1994), men slutar i stillsamt tondroppande. Avslutande Mars är ett intrikat exempel på att samarbete lönar sig för allas bästa. Lite ytligt är skivan en hel del sextiotal, men detta kan gillas av såväl ganska gråhåriga jazzskägg som av yngre dito, av alla kön.

Anna Lund spelar också trummor i prisade Anna Högberg Attack, en hårdsvängande frijazzgrupp med sextiotalsrötter. Hurrakel är ett helt annat spår och har mer gemensamt med popmjukt gungande och melodiska band som The Stoner eller Oskar Schönning från 2000-talet (och det beror inte bara på Nils Berg som är med i båda banden). Och även det popmjuka inräknat så är jazzighetsfaktorn hög, liksom musikens formstabilitet. Ingen får breda ut sig på någon annans bekostnad, balansen är viktig. Men här finns också ett tvekande, eller kanske snarare ett eftertänksamt prövande element i musiken.

Underfundig. Den stannar till och klurar på vägvalen och då kan den bli lite vilsen. En skenbar motsats till form och balans, men såklart man bör veta åtminstone inriktningen så man inte förlorar sig i dimman eller populism. Hurrakel har ett demokratiskt drag. Förutom Anna Lund, med ett likt Ekas Pontus Häggblom finessrikt trumspel, hör vi Nils Berg på tenorsaxofon och basklarinett, John Holmström på piano och synt och Vilhelm Bromander på basfiol. Av de åtta låtarna har Anna Lund skrivit fem och de övriga i kvartetten var sin. På ett par spår medverkar Mattias Ståhl vibrafon och Jonas Kullhammar cittra, vilket ger några plus till.

Två lättlyssnade och välgjorda skivor med hög trivselfaktor och som tål noggrann närlyssning.

 

 

Leif Carlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts