Musik: Martin Hederos-Piano solos - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Martin Hederos, känd från många olik-klingande musikaliska sammanhang som rock med The Soundtrack of Our Lives och jazz med Tonbruket och som duopartner till Nino Ramsby och Sofia Karlsson, framträder här för första gången som pianosolist.


Elva korta låtar eller skisser med en speltid under 32 minuter. Med den höga halten av musikalitet stör inte den korta speltiden, och så tål den att lyssnas på en gång till, direkt efter.
Martin Hederos
Piano solos
Sally Wiola Music/PlaygroundVarje köp via denna länk stödjer TK.


Jag har uppfattat Martin Hederos som en mycket inlyssnande musikantisk gruppmusiker. Med piano klaviaturer tramporgel och fiolklanger förhöjer han diskret framförandet i alla möjliga sammanhang. Förutom de ovan nämnda spelar han läckra Lennart Hellsing-rim för barn och vuxna, klaviaturer med Mats Gustafssons gigantiska ångvält Fire! Orchestra, och inte att förglömma hans piano- och orgelackompanjemang på Tore Bergers fina cd I huset långt på landet (kolla den!). Han har hittills inte varit någon självklar solist.

Hur låter då detta? Trevligt! Absolut. Ut sticker han inte. Kanterna är avrundade och flödet mjukt gungande, som en stillsam Keith Jarrett-passage, men här finns en underliggande energi som i låten Lite friktion. Den uppvisar inte så mycket friktion som en betydande framåtblickande kraft. En slags fulländning av det kända och vårdade.

En mild vals blickar både mot franskt 1900-tal och Lasse Holmer. Som solist är han inte den ensamme i strålkastarljuset uppe på podiet, utan låter mest som en som trivs bäst bland /musik/vännerna. Och lyssnaren sätter sig gärna på pallen bredvid och hummar med, det verkar inte störa honom. Så kan man beskriva musiken. Allt är mycket sympatiskt och bekräftande med en lågmäld vemodig men ändå glimrande klangväv som omsluter lyssnaren.

Elva korta låtar eller skisser med en speltid under 32 minuter. Med den höga halten av musikalitet stör inte den korta speltiden, och så tål den att lyssnas på en gång till, direkt efter.

Detta är den första skivan av tre i en serie som Sofia Karlsson ger ut på egna bolaget Sally Wiola Music. Serien kallas Slow Music. På övriga också helt instrumentala skivor medverkar Lisorna Rydberg och Långbacka på altfiol och dragspel (recension kommer) och Sofia Karlsson själv på gitarr.

 

 

Leif Carlsson

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen