Musikfestival: Svensk Musikvår 2017 - Tidningen Kulturen
Festivalledaren Jörgen Pettersson foto Ann Rosen

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Snön faller men trots det är det Svensk Musikvår 2017. Det är den 20 mars och öppningskonsert för ett av musik-Stockholms intressantaste arrangemang det här året.


Snart ska vi, som samlats i Högalidskyrkan, få höra ”Staden vaknar”, en konsert där musik av åtta kompositörer framförs. Den officiella invigningen sker dagen därpå.
Karin Rehnqvist, foto ES

Karin Rehnqvist, foto ES

Flera artister

Festivalledaren Jörgen Pettersson  foto Ann Rosen

Festivalledaren Jörgen Pettersson foto Ann Rosen

Snart ska vi, som samlats i Högalidskyrkan, få höra ”Staden vaknar”, en konsert där musik av åtta kompositörer framförs. Den officiella invigningen sker dagen därpå.

Förra året ägde den första festivalen rum, eller återuppstod om man så vill eftersom en liknande festival funnits tidigare. Svensk Musikvår 2016 byggde i stor utsträckning på ett starkt personligt engagemang från musiker och andra intresserade, och alla evenemang var gratis. Skulle det vara möjligt att upprepa en sådan kraftansträngning?

Svaret har vi nu. Det gick, tack vare ett fortsatt entusiastiskt arbete och inte minst genom att säkra finansiering från ett stort antal sponsorer. Stor förtjänst i detta har naturligtvis festivalledaren Jörgen Pettersson och producenten Mattias Rodrick. Så årets Svensk musikvår är med undantag för två arrangemang helt gratis, här finns en stor möjlighet att möta ny svensk musik (och i någon mån också utländsk), främst genom konserter, men också genomföreläsningar och seminarier. Verk av 114 tonsättare kan vi ta del av!

Så, den 20 mars 2017 vaknar staden, i form av åtta verk framförda under Högalidskyrkans mäktiga valv. Verken är väl valda. Inte bara för att de speglar den nutida musikens bredd, utan också för att de så väl anknyter till platsen där vi befinner oss. Nils Larssons orgel får en framträdande roll, Karin RehnqvistsOck av törnen” har text hämtad från Psaltaren och den svenska psalmboken. Vi möter Guds lilla barnaskara i form av Täby Musikklasser och i ”samplingar” i Torsten Nilssons verk Crucifigatur. Spår av folkmusiken och fäboden finner vi ”Och av törnen” i ett fascinerande samspel mellan Ulrika Bodéns fantastiska röst och Stockholms Saxofonkvartett, inte bara staden är vaken.

Ryska Victoria Borisova-Ollas är den utländska tonsättare vi möter under kvällen, i ett vackert och fascinerande samspel mellan saxofon och orgel. Mer av henne kan vi höra i verket Dracula på Kungliga Operan i höst.

Så Svensk Musikvår 2017 ser ut att bli lika charmig, omväxlande och lärorik festival som förra året. Nu återstår det för dig, kära läsare, att ta del av ett digert utbud. Öppningskonserten finns redan, om du missade den, ute på You Tube (sök på Svensk Musikvår), där man också kommer att ta del av mer ur det digra programmet. Mer information hittar du på http://www.svenskmusikvar.se/.

 

 

 

 

Thomas Wihlman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen