Konsert: Iiris Viljanen Kulturhuset Stadsteatern - Tidningen Kulturen
Iiris Viljanen Foto Sandra Johnson

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Det är svårt att inte bli berörd av Iiris Viljanens konsert, och många har kommit för att uppleva den. Hon fyller hela stora hörsalen i Kulturhuset och publiken är entusiastisk. Kanske är Iiris den yngsta i hela salongen, med sina 28 år, och jag möjligen den äldste. Med andra ord en konsert som tilltalar en lite mer erfaren publik av 30+ och 30++.


Rösten är sprucken, ibland innehåller den förtvivlan, ofta sorg, ibland vrede. Det kommer låtar från kritikerrosade albumet Mercedes, som Årstavikens strand. Och en del är väl närmst österbottniskt rap, som tjejen som är hemma från Tölby, Korsholm utanför Vasa, framför med intensitet
Iiris Viljanen
Iiris Viljanen Live konsertVarje köp via denna länk stödjer TK.


Iiris Viljanen Foto  Sandra Johnson

Iiris Viljanen Foto Sandra Johnson

Berörs alltså av en sångerska, kompositör, artist som inleder med Gröna vågen och tar Bonnie Tylers Total eclipse of the heart som extranummer, något som enligt Iiris sammanfattar hela konserten.

Bandet är kompetent men Iiris dominerar och allra bäst tycker jag om henne solo med flygeln, antingen med den ackompanjerande rösten eller helt instrumentalt. Det känns som att det här vore trevligt att lyssna på en liten intim lokal, lite nedtonat, en sångerska med flygel. Även av den anledningen att bandet i viss mån dränker möjligheten att höra Iiris texter.

Rösten är sprucken, ibland innehåller den förtvivlan, ofta sorg, ibland vrede. Det kommer låtar från kritikerrosade albumet Mercedes, som Årstavikens strand. Och en del är väl närmst österbottniskt rap, som tjejen som är hemma från Tölby, Korsholm utanför Vasa, framför med intensitet.

Den där rösten, det är ju ingen vacker sångröst så där rakt av, men den har personlighet och integritet, lite med drag av Håkan Hellström.

Det är helheten, den personliga, neurotiskartade som gör det. Det finns finlandssvenska artister som skriver bättre texter i mitt tycke, som Fredrik Furu och Frida Andersson. Men helheten hos Iiris Viljanen är ändå stark.

Hon kommunicerar med musiken, inte genom att samtala med publiken. Och förutom rappen finns influenser från olika genrer, någon gång med sakrala toner, vid andra tillfällen folkviseaktigt nästan åt Jan Johansson-hållet, som exempel.

Gud vet var Iiris Viljanen hittar sin inspiration, kanske mest i det inre. Hon är här för att stanna, för att berika det svenska musiklivet. Det ska vi vara glada för.

Thomas Wihlman

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts