Musik: Belle - Tidningen Kulturen
Linda Oláh

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Belle är en böjningsform av det franska adjektivet beau, det står för vacker; det är mycket, som är vackert på denna debutskiva.


BELLE består av Linda Oláh, som är sångerska, improvisatör och kompositör med musikerna Johan Graden, Linda Kallerdahl, Johan Jutterström och Martin Öhman; sättningen är piano, bas, sax och trummor. Arbetet med skivan har tagit två år.
Belle
Belle
Hoob RecordsVarje köp via denna länk stödjer TK.


Linda Oláh

Linda Oláh

Men det finns även spår, som är både omtumlande, tumultartade och näst intill brutala. Det kan plötsligt kännas som att väckas i drömmar, det kan en gång vara smärtsamt, det kan en annan gång kännas bara ljust och befriande. Över något på skivan vilar ett romantiskt skimmer, bortom vardagen, du kan resa med till ett land bortom, du kan med lätthet glida bort och röra dig bortom förnuftet. I nästa ögonblick kan du föras tillbaka till verkligheten, det meditativa bryts. Albumet har en stor variation och musiken rör sig över vida fält.

Det finns även andra gränsöverskridanden; en sträng komposition kan ställas bredvid en improvisation, där mönster och strukturer löses upp. Nya ljudbilder växer fram, nya tonmattor av rop, brus och klockor.

BELLE består av Linda Oláh, som är sångerska, improvisatör och kompositör med musikerna Johan Graden, Linda Kallerdahl, Johan Jutterström och Martin Öhman; sättningen är piano, bas, sax och trummor. Arbetet med skivan har tagit två år.

Linda Oláh har fångat ett antal flyktiga stunder, små korta ögonblick, hon har kring dem formulerat sina känslor och återgivit stämningar. Allt detta har hon sedan arbetat med tillsammans med musikerna. Nu är detta egna allas och det är både vackert, skimrande som slöjor på en dimäng, men även oroande, svävande och samtidigt uppryckande.

Arkitektkollektivet Gang of Six, har sett till att varje skiva får ett unikt utseende; var och en omsorgsfullt gjuten i återvunnen plast.

 

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts