Detta borde vara mumma - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Musikanterna Roland Keijser på blåsinstrument och Gösta Rundqvist på piano träffades i slutet av 1980-talet som 40-plussare, hittade direkt en gemensam våglängd och spelade sedan med jämna mellanrum tillsammans när tillfälle bjöds. Inte mycket blev utgivet förrän nu.


Detta borde vara mumma för alla äkta och känsliga jazzskägg med öronen riktigt nära högtalarna. Och för vem som helst annars också som vill lyssna.
Roland Keijser & Gösta Rundqvist
Det var en gång
Do Music Records/Plugged

Gösta Rundqvist startade som 15-årig dansbandmusiker, drogs till jazzen och satt länge på pianostolen i Sandviken Big Band. Roland Keijser började med jazzen, drogs till proggen och andra världar som bandet Arbete & Fritid och har också samarbetat med folkmusiker som Anders Rosén. Här spelar han tenor- och sopransaxofon och bansuri (en indisk tvärflöjt).

Gösta Rundqvist avled 2010 och nu har Roland Keijser letat i lådorna och satt samman musik från fyra speltillfällen Sju stycken från 2005 där de spelar duo på Bollnäs Folkhögskola, sex från 2007 på Bistro Hijazz i Uppsala där de gästas av de betydligt yngre Niklas Wennström och Johan Käck på basfiol och trummor. (De båda ingår numera bland annat i Elin Larsson Group.) Dessutom finns fem spår från två tillfällen 1994, också med bas och trumkomp, den ena med en ung Fredrik Rundqvist, Göstas son på trummor.

Öronen bör hålla sig nära högtalarna annars försvinner detaljer, finesser, rytmer och glansen från musikens dragningskraft. All musik ligger inom jazzkonventionens ramar, fast med ett fritt och obundet förhållningssätt. Med kärlek kan man åstadkomma mycket gott som är både konventionellt och känsligt. Allra bäst är de när de (som jag tolkar det) liksom spelar mest för sig själva, för varandra, för sin egen lust och sitt eget nöje och inte för en publik. Då ger de paradoxalt även publiken som mest. Jag tänker på inspelningarna från 2005 och 2007 som är ytterligt goda exempel på det intima samtalets essens.

En dubbel-cd med nära två och en halv timmes musik, arton låtar. Åtta egna kompositioner flest av Keijser men Gösta Rundqvists Prayer of Faith och One Heart hör till de absoluta topparna. För övrigt musik av Bill Evans, John Coltrane, Billy Strayhorn, ja ni förstår.

Detta borde vara mumma för alla äkta och känsliga jazzskägg med öronen riktigt nära högtalarna. Och för vem som helst annars också som vill lyssna.

Leif Carlsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen