Kompromisslöst vackert; David Åhlén - Tidningen Kulturen
David Åhlén . Fotograf Dan-Marcus Pethrus

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jag har haft privilegiet att få följa David Åhléns solokarriär de senaste åren. Åhlén är även frontfigur i indierockbandet Namur. I min värld finns det något förenklat två typer av artister; de som enbart fokuserar på att spotta ut hits efter hits och producera album som snabbt når en bred publik men å andra sidan har denna musik ofta en kortare livslängd.


Åhlén har varit en artist i mer än tjugo år men många vet fortfarande inte vem han är. Hans musik är en dold hemlighet som viskar sig fram genom mörkret, ensamheten, dörr till dörr, ord till ord, hjärta till hjärta och själ till själ. Ljudbilden är fylld av instrumentala årstider.
David Åhlén Fotograf Dan-Marcus Pethrus

David Åhlén Fotograf Dan-Marcus Pethrus

David Åhlén
På Allahelgonakyrkan, StockholmVarje köp via denna länk stödjer TK.


David Åhlén . Fotograf Dan-Marcus Pethrus

David Åhlén . Fotograf Dan-Marcus Pethrus

Den andra typen av artist är den som alltid går sin egen väg och skapar en mer intim, vibrerande och organisk musik där själen tillåts att sättas i gungning på ett djupare plan. Denna typ av musik kräver mer av sin publik i och med att en viss själrannsakelse ofta är nödvändig. Det finns också möjligheten att bara njuta av musikens skönhet utan större analys. Den intima musiken tilltalar därmed inte alla men när den väl når fram till en mottaglig lyssnare har artisten å andra sidan ofta fått ett fan för livet.

Den senare artisten har ofta haft en längre uppförsbacke, sämre ekonomiska förutsättningar, längre arbetsdagar, outtröttligt tålamod, stark integritet och framförallt en stor dos av kompromisslöshet. Åhlén tillhör den senare kategorin och jag har ibland provocerats av hans envishet att alltid oavsett konsekvenserna vara sann emot sig själv och den musik han vill skapa. Med sin unika starksköra falsettröst som skulle kunna vara direkt hämtat från ett engelskt medeltida kloster omringat av elgitarrer, dimmiga berg och frostiga sjöar skulle han lätt kunna sälja sig själv till en bredare populärmusikalisk inriktning antagligen med stor framgång. Jag inser nu när hans fjärde soloplatta; Hidden light (Volkoren 2016) släppts att det aldrig kommer ske och att hans kompromisslöshet är han styrka.

Jag drar vissa paralleller till Nick Drake, musiken och rösterna skiljer sig visserligen åt väldigt mycket men de har det organiska och i viss mån kompromisslösheten gemensamt. Drakes tre album; Five leaves left, Bryter Layteroch Pink Moonsålde var och för sig inte mer än 5000 kopior vid första utgivningen. Han skulle många år senare komma att nå betydligt större försäljningssiffror och postum framgång som han tyvärr aldrig fick möjlighet att ta del utav.

 

Ask for the season the morning without clouds

Strength and glory the morning without clouds

I see its coming coming through sparks of light

No one will doubt doubt the morning

 

Jag har skyndat från en trettioårsfest till Åhléns spelning i Allahelgonakyrkan genom det dimmiga regnmörkret. Den hundra år gamla träkyrkan vars arkitektur var inspirerad av svenska landsortkyrkor från 1700 talet är ikväll upplyst av levande ljus och ett hundratal förväntansfulla människor. Kvällen inleds med det hyllade förbandet I am oakfrån Holland som bäddade in publiken med sin nylongitarr, varma röst och poetiska texter doppade i söt melankoli. Den sista låten On trees and birds and firelämnar mig med en besvärlig längtan att vilja höra mer. Efter en kort paus är det dags för huvudakten att inträda scenen.

Åhlén har varit en artist i mer än tjugo år men många vet fortfarande inte vem han är. Hans musik är en dold hemlighet som viskar sig fram genom mörkret, ensamheten, dörr till dörr, ord till ord, hjärta till hjärta och själ till själ. Ljudbilden är fylld av instrumentala årstider. Andreaz Hedén växlar intensivt mellan flygeln, midikeyboard och harmonium och påminner om en passionerad vetenskapsman i sitt musiklabb. I näst sista låten Linger blir hans geniala pianofigurer i Liszt anda extra tydliga och ger mig vissa associationer av ett lekande vattenfall. Åhléns musik är obeskrivligt vacker, så stämningsfull att det ibland gör ont, en ny värld öppnar sig, en bortglömd lustgård. Hans röst är fylld av inåtvänd intensitet, återhållsam explosivitet.

Jonas Nilsson visade stor kreativitet vad gäller kontrabasens ljudmöjligheter när han använde sig av instrumentets alla kanter och hörn för att rispa fram gömda ljud via sin stråke och Marien Okkerse på elcello likaså under samma låt lyckades han få sitt instrument att låta som ett organiskt fågelljud. Andra låtar om stack ut under konserten var den avskalade Vesper, Heal meoch Arisemed finstämd sång tillsammans med Tina Hedén och Viktor Nilsson på blås.

Jag har själv införskaffat Åhléns Hidden lightpå vinyl den har gått på repeat senaste veckorna vilket i sig själv är ett större projekt med LP men också den egentliga charmen. Jag rekommenderar den varmt till dig som vill ha ett lugnt ögonblick av bländande ljus eller ett alternativ till Prozac. Du behöver inte vara religiös eller troende för att njuta av detta album. Du som längtar efter några minuter av stillhet eller bara en stund av kontemplation och skönhet. Då kan detta vara något för dig kanske du till och med upptäcker något nytt hos dig själv som du inte kände till, en inre skatt av sårbarhet. Detta album gästas även utav veteraner som Nicolai Dunger (Heal me my love) och Svante Henryson på cello. Jonas Nyströms blåsarrangemang glittrar till som ringar på vattnet och tillför albumet en större melankolisk dimension.

 

Musicvideo Morning prayer

https://www.youtube.com/watch?v=u7oGwmwdMUo

Musicvideo Morning without clouds

https://www.youtube.com/watch?v=ttZ61OeAJZQ&t=30s

Music video Hidden light

https://www.youtube.com/watch?v=Fp0noUjUL7A

https://soundcloud.com/volkorenrec/hidden-light

Facebook

https://www.facebook.com/davidahlenofficial/?fref=ts

http://www.davidahlen.se/

https://open.spotify.com/album/6VdLbxC5sUNxkGU7wmRvb4

Sara Forslund

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen