Golbang, jajamensan - Tidningen Kulturen
Golbang. Pressbild

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Golbang
Morid
Nataraj records

 

Morid betyder "sökande" på Baluchiska. Låten med samma namn berättar om ett par som ger upp allt för kärleken. Ända sedan jag såg Golbang första gången i aulan i en skola på Hisingen i Göteborg har jag älskat det här bandet och dess sångare som med ett stort leende utbrister "Jajamensan" titt som tätt.

 
Morid betyder "sökande" på Baluchiska. Låten med samma namn berättar om ett par som ger upp allt för kärleken.
Golbang. Pressbild

Golbang. Pressbild

Som om han liksom förälskat sig i ordet och velat inkludera det i sin baluchiska scenupplevelse. Baluchistan är ett område mellan Iran och Pakistan som har ett eget folk, lite som kurderna kämpar balucherna mot förtryck.

Några stycken av dem finns i Sverige och Rostam Mirlashari är en av dem. Han är speciell precis som den milda, glada och vänliga stämningen som sångerna sprider. Med på skivan finns faktiskt också den kurdiska folksången Gallawêja om en man som längtar efter att leva med en kvinna med detta namn.

Jag kan inte persiska tyvärr men allvaret och lidelsen lyser igenom språket i den smäktande Yade Negah på den här skivan som är gruppens tredje fullängdare. Stråkar och piano inramar vackert och flöjten bidrar med en sorglig ton som känns som svensk folkmusik. Det märks att gruppen består av mångkulturella musiker och att de också tycker om den svenska folkmusiktraditionen. Texten är skriven av Rostams syster som gått bort i cancer.

I Allt Under Himmelens Fäste som sjungs på svenska kan man tydligt höra bandets kärlek till den gamla svenska folkmusiken. Ruze Nou är rolig för den börjar persiskt och sedan kommer en reggaebas in och lägger grunden i en ganska snabb låt med danssväng som har en touch av Indien. Texten är inspirerad av den oändligt folkkäre persiska poeten Hafez.

Jag njuter av plattan men det känns som det behövs mer fart i låtarna, mer sväng med den speciella svepande dansstil som bandets fasta danserska Agnes Gagge står för. Bandet är sju man och en kvinna starkt och 14 gästartister finns med på skivan.

 

 

Lena Torquato Lidén

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen